Suora

  • Urheiluruutu

Vapaaottelussa tiukat säännöt nimestä huolimatta

Vapaaottelussa on nimestään huolimatta tiukat säännöt siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Säännöt mahdollistavat myös eri ydinlajien tekniikoiden käytön.

urheilu
Cage 18 -tapahtuma Turun Logomossa helmikuussa 2012
Tuomarilla on iso rooli vapaaottelukehässä.Jani Mesikämmen

Ummikon korviin vapaaottelu voi kuulostaa brutaalilta lajilta, jossa saa hakata vapaasti ilman sääntöjä. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, sillä lajissa on itse asiassa hyvinkin tiukat säännöt.

- Esimerkiksi maassa makaavaa kaveria ei saa potkia päähän ollenkaan. Eikä saa tietenkään työntää sormia silmiin tai mihinkään muihin aukkoihin, Cage 21 -tapahtuman promoottori Pekka Rantala luettelee tyypillisimpiä harhaluuloja

- Eikä vahingoittaa takaapäin, esimerkiksi niskaan lyödä tai suoraan kurkkuun. Samoten selkärangan alueelle ei saa lyödä, hän jatkaa.

Tiukoista säännöistä huolimatta vapaaottelussa tyyli on varsin vapaa, sillä lajin säännöt sallivat monipuolisten pysty- ja mattotekniikoiden käytön.

Kuten lajin englanninkielinen nimi Mixed Martial Arts kertoo, voivat ottelijat yhdistellä eri ydinlajien tekniikoita, joita ovat esimerkiksi nyrkkeily, paini, brasilialainen jujutsu sekä thainyrkkeily.

Pinnan alla paljon pieniä yksityiskohtia

Ottelut voivat päättyä nyrkkeilyn tavoin tyrmäykseen, tekniseen tyrmäykseen tai pistevoittoon. Lisäksi myös luovutus on mahdollinen lukko- tai kuristustilanteissa. Jokainen katsoja ymmärtää varmasti kaksinkamppailuelementin, mutta pinnan alta löytyy myös paljon pieniä yksityiskohtia.

- Joidenkin mielestä esimerkiksi matossa oleminen on tylsän näköistä, mutta ainakin itse osaa arvostaa, kun tietää mitä kaikkea ne tekevät siinä kokoajan. Vaikka se näyttääkin siltä, että eivät tekisi juuri mitään, lauantain pääottelussa otteleva Timo-Juhani Hirvikangas pohtii.

Jos katsot esimerkiksi amerikkalaista jalkapalloa ensimmäistä kertaa, niin sehän näyttää tosi tyhmältä.

Pekka Rantala

- Mitä enemmän matseja näkee, sitä paremmin sitä rupeaa hahmottamaan ja arvostamaan sellaisia pieniä nyansseja mitä siellä koko ajan tapahtuu. Osaa nähdä, mitä kaveri lähtee hakemaan ja näkee myös sen, miten toinen pystyy estämään sen yrityksen.

Hirvikangas innostuu lajia pohtiessaan jopa vielä syvällisempään analyysiin, johon tulee mukaan myös koko kansan jääkiekko.

- Vähän sama kuin lätkässä näkee, että missä on kaveri auki ja mihin voi syöttää. Ja joku tulee siihen väliin ja syötöt eivät menekään perille. Niitä osaa arvostaa sitten.

Myös Rantala löytää kysyttäessä vertauksen toiseen urheilulajiin.

- Jos katsot esimerkiksi amerikkalaista jalkapalloa ensimmäistä kertaa, niin sehän näyttää tosi tyhmältä, kun ei tiedä edes mitä ne pojat yrittävät siellä, promoottori sanoo.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat