Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kymmenen kiloa normaalipainoa laihempana kehään

Kamppailulajeille ominaiseen tapaan myös vapaaottelussa on tavallista, että ottelijat ottelevat omaa normaalipainoaan pienemmissä luokissa. Tämän takia yksi osa valmistautumista on kova painonpudotus juuri ennen punnitusta.

urheilu
Timo-Juhani Hirvikangas
Timo-Juhani Hirvikangas käy ennen jokaista otteluaan läpi ison painonpudotuksen.Jani Mesikämmen

Turun Logomossa lauantaina järjestettävän Cage 21 -tapahtuman pääottelussa taisteleva Timo-Juhani Hirvikangas on käynyt läpi pitkän valmistautumisjakson ennen lauantain ottelua.

Valmistautumisjakso huipentuu viimeisen kuukauden aikana, jolloin normaalisti 73 kiloa painava ottelija laihduttaa itsensä ottelua varten sovittuun 63 kiloon.

Syy rajuun painonpudotukseen on sama kuin muissa kamppailulajeissa, fyysisen edun hakeminen. Kun ottelija pudottautuu normaalipainoaan alempaan luokkaan, saa hän etua isommasta koostaan.

Nopean painonpudotuksen ideana on lopettaa tietyssä vaiheessa hiilihydraattien käyttö ja tankata keho täyteen nesteillä. Pudotuksen tiukimmassa vaiheessa kehoa ikään kuin huijataan laittamaan kaikki nesteet ulos, jolloin myös paino putoaa hyvin nopeasti.

Torstai-iltapäivällä Hirvikankaan paino oli 68 kilossa, joten matkaa tavoitepainoon oli vielä viisi kiloa. Asiaan perehtymättömän korvaan lukemat kuulostavat epäinhimillisiltä, mutta Hirvikangas vakuutti, että painonpudotukset ovat inhimillisissä rajoissa.

- Se on suurin piirtein kahdeksan prosenttia oman kehon painosta, jonka joutuu ottamaan nesteillä pois. Olen tehnyt sen monta kertaa ennenkin ja sen saa pois suhteellisen helpolla työllä, Hirvikangas sanoi torstaina.

- Eihän se tietenkään kivaa ikinä ole, mutta kuitenkin järjissään pysyy.

Kilot pois kylvyssä tai saunassa

Yle Urheilun soittaessa Hirvikankaalle hän oli juuri aloittamassa viimeistä rutistustaan painonpudotuksessa ennen perjantai-iltana järjestettävää punnitusta. Nykyään turkulainen käyttää laihtumiseen kylpyammetta, joka täytetään kuumalla vedellä.

- Olen tykännyt tuosta kylpemisestä, koska se on pikkuisen lempeämpää kuin sauna. Siinä saa pidettyä pään vedenpinnan yläpuolella ja se ei kuumene samalla tavalla kuin saunassa, Hirvikangas kertoi.

Eihän se tietenkään kivaa ikinä ole, mutta kuitenkin järjissään pysyy.

Timo-Juhani Hirvikangas

Vedessä istutaan noin puolitoista tuntia, jonka jälkeen pidetään vartin tauko. Tauon aikana hikeä saatetaan jopa rapsutella kortilla pois iholta, jotta laihtuminen olisi nopeampaa. Lopulta keho saattaa kuitenkin alkaa imeä vettä ihon läpi, jolloin viimeinen puristus on tehtävä saunassa.

Miten tällaisen rääkin jälkeen voi sitten vielä palautua otteluun, joka on 24 tuntia punnituksesta?

- Jos sen oikein tekee ja jos on treenannut hyvin, niin kyllä kroppa palautuu. Vähän riippuu toki, että kuinka hyvin tankkaukset onnistuvat, Hirvikangas vakuutti.

- Onneksi matseja on tullut nyt sen verran otettua, niin alkaa kaikkeen tulla rutiinit. Tietää mikä toimii itsellä, mitä pitää tankata ja millä tahdilla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat