1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Blogi: Numero 13

Timo Huovinen miettii blogissaan koripalloilija Hanno Möttölän tulevaisuuden vaihtoehtoja. Mikä on Möttölän ratkaisu?

Mitä Hanno Möttölä tekee tulevaisuudessa? Kuva: Yle

Suomi-koriksen ikoni Hanno Möttölä ei ole pelannut otteluita sitten viime syyskuun EM-karsinnan. Lokakuussa hän ilmoitti, että ura jatkuu. Tarkoituksena olisi pelata ensi syksyn Slovenian EM-kisoissa. Mies ei ole vielä kuitenkaan ilmestynyt pelikentille. Möttölällä on pelikentille paluussaan etuna kova kokemus.

Spekulointi Möttölän seurasta ja paluun ajankohdasta on käynyt väsymykseenkin asti kuumana tuosta lokakuusta. Pohdinnat kertovat siitä, että kyseessä on edelleen merkityksellinen pelaaja Suomi-korikselle. Vähäisempien pelaajien ympärillä ei käydä kuhinaa ollenkaan. Spekulointi on viime viikkoina kiihtynyt ja yhtenä mahdollisena paluuseurana on pidetty I divisioonassa pelaavaa Torpan Poikia. Möttölä on tiettävästi nähty jo joukkueen harjoituksissa.

Tiistain Veikkaaja uutisoi kuitenkin, että Korisliigassa pelaava Namika Lahti olisi esittämässä Möttölälle tarjousta pelata seurassa loppukausi. ”Tehdään sellainen tarjous, ettei Hanno voi kieltäytyä”, sanoo Namikan puuhamies Risto Virtanen lehdessä. (http://www.veikkaaja.fi/ (siirryt toiseen palveluun))

Olipa Möttölän seura tai sarjataso sitten mikä tahansa, pelituntumaa olisi hyvä saada keväällä. Mies on erittäin kokenut ja monissa liemissä keitetty. Lisäksi hän on pitänyt tiettävästi itsensä huippukunnossa pelitauon aikana.

Kokemuksesta ja pohjakunnosta huolimatta, peli on aina peliä. Esimerkiksi pelitilanneheitot ovat aina erilaisia verrattuna harjoituksissa tehtyihin. Ottelun paine on toisenlainen kuin harjoitusten, teki harjoituksia sitten miten hyvin tahansa.

Seurajoukkueen näkökulmasta Möttölän paluulla alkaa olla kiire. Mies on vahvistus Suomessa joukkueessa kun joukkueessa mutta uuden – kokeneekin pelaajan – sisäänajo ottaa aikansa. Sekä Korisliigassa että miesten divarissa aletaan pelata runkosarjan ratkaisuotteluita. Niinpä joukkueen, johon Möttölä liittyy, on saatava ajettua hänet sisään peliin nimenomaan pelitilanteissa. Ja se vie aina aikaa jokusen matsin. Uuden pelaajan sisäänajo saattaa sotkea myös aluksi muun joukkueen peliä. Nämä seikat vähentävät aikaa paluun tiimalasissa seuran näkökulmasta.

Möttölän omaa kiirettä vähentää se, että EM-kisat pelataan vasta syksyllä ja hänellä on kesä aikaa valmistautua kisoihin. Kesän kovan leirityksen yhteydessä pelataan myös harjoitusotteluita, jotka antavat pelituntumaa. Ja nämä pelit ovat aivan eri tasoisia kuin Suomen liiga tai divari. Möttölän paluu maajoukkueeseen onnistuisi kyllä ilman kevään pelejäkin mutta keväällä pelaamalla hän lähtisi maajoukkuekesään toiselta pelitasolta.

Olisiko sitten miesten divarin taso ja kovuus riittävää Möttölälle? Tällä kaudella viiden kärkijoukkueen osalta taso divarissa on ollut ihan kelpo. Tilanteesta kertoo jotakin se, että kovin panostuksin kauteen lähtenyt Honka on sarjassa vasta viidentenä. Vastassa Möttölällä olisi sarjassa useimmiten miespuolustuksessa ulkomaalaisvahvistus, joka lisäisi pelaamisen haasteisuutta. Sarjassa pelataan myös pudotuspelit noususta liigaan, jolloin pelit tiukkenevat edelleen. Myös divarin liigaa rauhallisempi ottelutahti saattaisi soveltua Möttölälle paremmin.  Mutta Korisliigassa laadukkaiden pelien saanti olisi varmempaa.

Viime syksyn maajoukkuepelit osoittivat, että Möttölälle on vielä käyttöä EM-kisoissa, jos hän pitää edes jotenkin tasonsa. Karsinnoissa mies nakutti alle 20 minuutin peliajoilla mm. Sveitsiä vastaan 17 pistettä. Myös kovaa Puolaa vastaan kertyi 11 pojoa. On myös muistettava Möttölän vuosien kokemus, se on kovaa valuuttaa arvokisojen hornankattiloissa.

Odotamme mielenkiinnolla, mikä on Möttölän ratkaisu paluussaan.

Timo Huovinen