Suora

 • Ruumis matkalaukussa
 • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut

Suomi taipui mitalitaistelusta viidenneksi

Suomi joutui taipumaan viidenneksi naisten viestissä. Norja hiihti odotetusti selvään voittoon.

urheilu
Riikka Sarasoja-Lilja kuvassa
Naisten 4x5 km: Loppuratkaisut

Val di Fiemmen MM-hiihdoissa oli vuorossa yksi Suomen ennakkoon vahvimmista lajeista, naisten 4x5 kilometrin viesti. Suomi lähti hakemaan mitalia joukkueella Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Riikka Sarasoja-Lilja.

Suomella oli epäonnea jo avausosuudella, kun Anne Kyllönen kaatui. Riikka Sarasoja-Lilja pääsi kuitenkin ankkuriosuudelle kolmantena, mutta hyytyi pahasti ja Suomi joutui tyytymään viidenteen sijaan.

Ylivoimainen ennakkosuosikki Norja voitti joukkueella Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Steira, Marit Björgen. Norja ei ole hävinnyt yhtään naisten viestin marraskuun 2009 jälkeen. Ruotsi otti hopeaa ja Venäjä pronssia. Myös USA ohitti Suomen lopussa.

Val di Fiemmessä vallitsi viestipäivänä raskas vesikeli.

1. osuus: Anne Kyllönen otti kärkipaikan heti lähtölaukauksen jälkeen, mutta alkukiihdytyksen jälkeen Norjan Heidi Weng lähti vauhdinpitäjäksi. Noin kahden kilometrin kohdalla Kyllönen lähti ohittamaan Saksaa. Kyllönen kompastui katsomon reunaan ja jäi kärkiryhmästä. Hän joutui tekemään töitä ottaakseen ryhmän kiinni. 2,5 kilometrin kohdalla Kyllönen oli 6,3 sekuntia kärjestä.

- Fesselin kanssa haettiin samaa latua ja hän kyllä tönäisi ihan selvästi minut nurin. Muuten hiihto kulki tänään hyvin, Kyllönen kertoi.

Hetkeä myöhemmin Weng teki kovan irtioton ja karkasi muilta. 3,8 kilometrin kohdalla Kyllönen oli kymmenentenä. Norja tuli ensimmäiseen vaihtoon noin kymmenen sekuntia ennen Ranskaa ja Venäjää. Kyllönen tuli vaihtoon seitsemäntenä 34 sekuntia kärjestä.

*2. osuus: *Kerttu Niskanen aloitti toisen osuuden vahvasti. Suomi nousi nopeasti jo kolmanneksi. Niskanen hiihti ensimmäisen 2,5 kilometriä samaa vauhtia kuin Johaug. Justyna Kowalczyk nosti Puolan toiseksi.

Kowalczyk hiihti hurjan toisen osuuden ja otti Johaugin kiinni. Puola ja Norja tulivat yhdessä vaihtoon. Ruotsin Emma Wiken otti lopussa Niskasen kiinni. Ruotsi ja Suomi tulivat yhdessä vaihtoon 44 sekuntia kärjestä. Suomen takana noin 20 sekunnin päässä olivat Venäjä ja Ranska.

Hyvästä osuudesta huolimatta Niskanen ei ollut tyytyväinen hiihtoonsa.

- Ei ollut hyvä päivä. Hiihdin ehkä itseltäni jalat alta alussa, Niskanen sanoi.

*3. osuus: *Kristin Steira jätti odotetusti Puolan Paulina Maciuszekin. Riitta-Liisa Roponen ja Ruotsin Anna Haag taittoivat matkaa seuraavana kaksikkona. Maciuszek hyytyi osuuden lopulla pahasti.

Norja oli viimeisessä vaihdossa 25 sekunnin johdossa. Haag pudotti lopussa Roposen viiden sekunnin päähän. Suomi oli siis kolmantena 30 sekuntia Norjasta ja 5 sekuntia Ruotsista. Suomen takana oli USA 25 sekunnin päässä.

*4. osuus: *Björgen vei Norjan mestaruuteen. Kalla ei päästänyt Sarasoja-Liljaa lähelle. Yli puolen minuutin takaa lähtenyt Venäjän Julia Tshekaleva alkoi lähestyä Suomea. 2,5 kilometrin kohdalla eroa oli 14 sekuntia. Ennen 3,8 kilometrin väliaikapaikkaa Tshekaleva meni Sarasoja-Liljan ohi. Lopussa myös USA:n Jessica Diggins meni Suomen ohi.

Naiset, 4x5 km viesti (p/v)

 1. Norja 1.00.36,5
  Heidi Weng, Therese Johaug,Kristin Steira, Marit Björgen
 2. Ruotsi + 26,2
 3. Venäjä + 45,8
 4. USA + 1.12,4
 5. Suomi + 1.23,8
  Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Riikka Sarasoja-Lilja
 6. Ranska + 1.53,7
 7. Saksa + 2.07,8
 8. Italia + 2.56,1
 9. Puola + 3.35,0
 10. Ukraina + 3.56,5

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat