Hyppää sisältöön

Turkin MM-sankarin uskomaton valinta – aikoo olympialaisiin taitoluistelijana

The Guardianin mukaan Turkin joukkueessa pronssia vuoden 2002 jalkapallon MM-kilpailuissa voittanut Ilhan Mansiz aikoo tavoitella paikkaa vuoden 2014 talviolympialaisissa taitoluistelijana.

Ilhan Mansiz (oik.) Besiktasin paidassa vastassaan Sparta Prahan Pavel Pergl. (arkistokuva) Kuva: EPA / Kerim Okten

Ilhan Mansiz muistetaan Turkin jalkapallomaajoukkueen hyökkääjänä erityisesti vuoden 2002 MM-kilpailuista. Tuolloin Mansiz ratkaisi Senegalia vastaan pelatun puolivälieräottelun jatkoaikamaalillaan. Turkki voitti kisoissa pronssia Mansizin iskettyä pronssiottelussa kaksi maalia.

Urallaan esimerkiksi Besiktasissa ja Samsunsporissa pelanneen hyökkääjän ura katkesi lopullisesti vuonna 2007, kun hän joutui Münchenissä suojatiellä auton töytäisemäksi ja kärsi vakavia polvivammoja.

Nyt 37-vuotias Mansiz aikoo kuitenkin palata urheilun arvokisojen näyttämölle Sotšin talviolympialaisissa. Entinen jalkapalloilija tähtää maansa edustajaksi taitoluistelussa.

Uransa jälkeen Mansiz osallistui turkkilaiseen, Dancing On Ice –formaattiin perustuvaan Buzda Dans –televisio-ohjelmaan. Hänen parinsa ohjelmassa oli Slovakiaa vuoden 2002 talviolympialaisissa edustanut Olga Beständiková.

- Olga näki potentiaalini ohjelman aikana. Halusin jalkapallourani jälkeen aloittaa uuden urheilu-uran, mutten edes unelmissani kuvitellut sen olevan taitoluistelu-ura, Mansiz kertoi The Guardianin mukaan.

Mansizin mukaan hän ja Beständiková aikovat osallistua syyskuussa Obersdorfissa järjestettäviin Nebelhorn Trophy –kilpailuihin, joissa on jaossa neljä paikkaa olympialaisiin.

- Emme odota voittavamme mitalia, mutta olympialaisiin osallistuminen merkitsisi enemmän kuin voitto. Se myös rohkaisisi ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan huolimatta heidän iästään.

Mansiz kertoi The Guardianin haastattelussa astuneensa jäälle ensimmäistä kertaa 32-vuotiaana.

- Minusta tulisi ensimmäinen urheilija, joka on osallistunut jalkapallon MM-kilpailuihin ja talviolympialaisiin.