Bern - uskomaton jääkiekkokaupunki

Sveitsin pääkaupunki on käsittämätön kiekkopitäjä. Jälleen kerran Bernissä on Euroopan suurimmat yleisömäärät.

Bernin kotihallista ei puutu tunnelmaa. Kuva: Riku Salminen

Bernin kaupungissa asuu reilut 133 000 ihmistä. Eli noin saman verran kuin kuntaliitoksilla itseään paisuttaneessa Jyväskylässä. Silti Bernin kotiotteluiden yleisömäärä tulee olemaan jo 11 vuonna peräjälkeen Euroopan suurin. Keskimäärin joka ottelussa meteliä pitää yli 16 000 kannattajaa.

Sveitsin pääkaupungin kiekkofanaattisuuden huumaa alleviivaa se, että noin 40 kilometrin säteellä löytyy kolme muutakin pääsarjatason paikkakuntaa (Fribourg, Biel ja Langnau), jotka kilpailevat kannattajista ja seuraväreistä.

- Se on osittain mysteeri, sanoo SC Bernin mediapäällikkö Christian Dick miettii, miksi juuri Bernissä lätkä on lyönyt näin radikaalisti läpi.

- Bernissä on perinteitä pitkältä ajalta ja ehkä… No. Ehkä täällä asuu sellaista maskuliinista urheiluhullua väkeä. Jääkiekko sopii näille ihmisille.

Bernin kotiareena on valmistunut vuonna 1967 ja se kunnostettiin 2009 MM-kisoja varten. Tosin areena-atmosfääri on erilainen verrattuna uusiin nykyaikaisiin pelipalatseihin. Bernin hallissa on esimerkiksi muovikatto ja sen vuoksi talvipakkasilla sen verran vilpoista, että henki höyryää ja rukkaset ovat suositeltava varuste. Tosin Irish coffee ja olut lämmittävät aika monia.

Seisomapaikkoja yli 10 000

Tunnelmanluontiin on Bernissä lähdetty täysin eri näkökulmasta kuin Pohjois-Amerikassa tai sen muovimaailmaa kopioivassa Suomessa.

Hallin kapasiteetti on 17 151 paikkaa, joista vain reilut 5100 on istumapaikkoja. Samalla, kun SM-liigassa seisomakatsomoja on ylenkatsottu, niin Bernissä koko ottelutapahtuman juju on juuri toppatakkiosastolla. Lähes yläparvi on kylmää betonia ja valjastettu vain seisomapaikoille. Siellä tunnelma myös luodaan.

Laulut raikuvat läpi pelin kuin futispeleissä konsanaan, eikä kukaan nyrpistä nenää kun rummut lyövät tahtia huutomyrskyssä.

- Se on upeaa olla tuolla kun pelataan hyvin ja saadaan halli mukaan. Se on kyllä todella paha paikka vastustajalle, päävalmentaja Antti Törmänen sanoo.

- Toki onhan siinä kääntöpuolikin eli jos peli ei kulje, niin jo ensimmäisen erän jälkeen saattaa olla niin hirveä vihellyskonsertti, että koppiin lähdetään korvat luimussa.

Seisomapaikoille kausikortit ovat suhteellisen halpoja, mutta valtaosa seuraan sitoutetuista faneista on sonnustautunut pelipaitoihin ja kaulahuiveihin. Tämän lisäksi ravitsemusliikkeitä on areena pullollaan ja niissä väkeä riittää. Joten kassa varmasti kilisee kiitettävästi.

Ihmiset tulevat useasti jo tunteja aiemmin syömään hallin ravintoloihin ja pelin jälkeen meno jatkuu samoissa paikoissa pitkälle yöhön asti.

- Tuossa on yksi ravintola, joka on niin kauan auki kuin ihmisiä riittää. On se ollut auki kuulemma aamukuuteenkin, Törmänen naurahtaa.

Suomessa hallin ovet aukeavat usein tunti ennen peliä ja matsin jälkeen kaikki paikat ovatkin jo kiinni. Olisikohan tästä Bernin menosta Suomessa vähän opittavaa?