Hyppää sisältöön

Jälkihiki MM-fiaskosta: "Voi olla pidempikin pettymyksien kausi edessä"

Urheilun jälkiviisaat pohtivat hiihdon MM-kisojen heikkoa mitalisaalista Aamu-TV:n sohvalla.

jälkihiki
Takana ovat surkeasti sujuneet hiihdon MM-kisat Val di Fiemmessä. Juha Kanerva, Reetta Meriläinen ja Aki Riihilahti analysoivat hiihtolajien tulevaisuudennäkymiä ja pistävät muutenkin vilkkaan urheiluviikonlopun pakettiin.

Jälkihien urheilutietäjien MM-kisaveikkaus päättyi Aki Riihilahden voittoon. Ennen kisoja Riihilahti povasi, että Suomi saa kisoista vain yhden mitalin. Näin kävi, mutta myös Riihilahti oli ihmeissään vain yhden pronssimitalin kisoista.

- Ihan sokkona heitin sen yhden mitalin. Toki olisin toivonut Suomelle parempia kisoja, oli tämä aika minimaalinen suoritus Suomen joukkueelta, Riihilahti sanoi Aamu-TV:n Jälkihiki-osiossa.

- Jos jossitellaan, niin monena päivän oli mitalimahdollisuudet. Sitten tuli vain se yksi, Reetta Meriläinen totesi.

Juha Kanerva muistutti, että ennakkoon kisoilta ei paljon odotettukaan. Mäki- ja yhdistetty menivät odotusten mukaan, hiihdossa tuli takapakkia.

- Etukäteen oli selvää, että tällä kertaa meillä ei ollut mäkihypyssä ja yhdistetyssä oikeastaan minkäänlaisia mahdollisuuksia mitaleille ja pistesijatkin olisivat olleet iso askel eteenpäin. Hiihdon puolella odotettiin mitalia sekä miehissä että naisissa, mutta tässä ollaan.

- Vielä huolestuttavampaa tässä on se, että meidän tämän hetken parhaiden aikuishiihtäjien takana ei ole tulossa sellaisia ihan superlupauksia, joihin voisimme lähivuosina uskoa. Voi olla, että meillä on pidempikin pettymyksien kausi edessä, Kanerva arvioi.

"Nyt pulinat pois ja yhdessä miettimään"

Jo kaksi vuotta sitten Oslossa urheilijat osoittivat tyytymättömyyttään hiihdon tilaan ja valmennukseen kesken kisojen. Nyt käytiin jälleen samanlaista sananvaihtoa, mikä ihmetytti urheilun jälkiviisaita.

- Se osui vähän silmään, että valmennusjohto ja urheilijat käyvät lehdistössä kommunikointia. Se ei koskaan kuulosta hyvältä. Ammattiurheilussa aina ensimmäisenä käydään asiat sisäisesti läpi, ja sitten viestitään ulos ne hyvät signaalit. Voin vielä ymmärtää, että ihan kaikki tulokset eivät ole kohdallaan, mutta sellainen keskustelu lehdistössä on aika outoa, Riihilahti hämmästeli.

- Sekä hiihdossa että mäkihypyssä on liikaa kuppikuntia, oppositiota päävalmentajaa kohtaan. Tässä on henkilökohtaisten valmentajien tai managerien politikointia oman asiansa puolesta. Se ei välttämättä ole kokonaisuuden kannalta hyvä juttu, Kanerva jatkoi.

Meriläinen peräänkuulutti yhteen hiileen puhaltamista suomalaisessa hiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

- Neljä vuotta sitten samoissa kisoissa Suomi oli kolmanneksi paras maa, kahdeksan mitalia. Aika paljon oli samoja ihmisiä sekä ladulla että valmennustöissä. Nyt pulinat pois ja yhdessä miettimään nopeasti, mitä yhdessä voitaisiin tehdä ennen Sotshia.

.
.