Suora

  • Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoo, mitä voittamiseen vaaditaan
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Näkökulma: Nyt pitää herätä todellisuuteen

Yle Urheilun toimittaja Anu Karttunen perkaa näkökulmassaan surkeasti sujuneita Val di Fiemmen MM-hiihtoja. Ilman muutoksia tulevaisuuden ennustaminen ei ole vaikeaa, Karttunen kirjoittaa.

urheilu
Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja esittelevät pronssimitaleitaan.
Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja toivat Suomen ainoan mitalin. (Arkistokuva)Lehtikuva

Val di Fiemme ei edelleenkään ole hyvä paikka suomalaishiihtäjille. Edellisissä kisoissa naiset hiihtivät viestissä hopealle, mutta tämäkin mitali vietiin pois jälkikäteen Kaisa Variksen dopingtapauksen takia. Tällä kertaa suomalaiset saivat yhden mitalin, naisten parisprintin pronssin.

Yhdellä pronssilla ei paljoa tuuletella, mutta toisaalta se oli myös joukkueen tasonmukainen tulos. Päävalmentaja Magnar Dalen yritti toppuutella ennen kisoja, ettei suomalaishiihtäjiltä kannata odottaa mitalisadetta ja oikeassahan hän oli. Tilastoja tuijottaessa 1-2 mitalia enemmän ollut otettavissa ja etenkin se naisten viestimitali olisi pitänyt ottaa.

Niin tylsää kuin se olikin, niin Val di Fiemmessä juhlivat juuri ne hiihtäjät, jotka ovat olleet koko kauden ajan mitalikunnossa. Suuria yllätyksiä ei tullut. Etenkin naisten puolella joillakin matkoilla olisi voinut nostaa kädet ylös jo ennen starttia ja jakaa mitalit, mutta joillakin matkoilla marginaalit kärjessä ovat yhä pienet. Tuolloin myös pienet virheet ratkaisivat.

Suomen joukkueelle tällainen pienten virheiden päivä sattui sprinttiin ja muun muassa huollon virhe heikensi naisten sprintin tulosta. Kaikkea syytä mitaleitta jäämiseen ei tietenkään voi vierittää huollon harteille, mutta tällä kertaa ei Suomen huollolle sattunut kertaakaan sellaista kunnon tykkipäivää, joita oli esimerkiksi Oslon MM-kisoissa.

Suomalaisnaisten panos oli tasaisen vahva, kuten se on ollut koko kauden, mutta tulospiikit ja venymiset jäivät uupumaan. Naisissa Kerttu Niskanen onnistui parhaiten venymisessä ja nosti tasoaan, miehissä tämän teki Lari Lehtonen. Miesten viestijoukkue sen sijaan osoitti jälleen pystyvänsä viestissä parhaimpaansa, mutta muuten heidän tilanteensa on huolestuttava.

Sami Jauhojärvi ja Matti Heikkinen pitivät ennen kisojen päätösmatkaa palopuheensa suomalaisen mieshiihdon tulevaisuudesta. Kaksikon idea oli hyvä nuorten lahjakkuuksien ryhmästä ja siihen satsaamisesta, mutta liiton ja ry:n toiminnanjohtaja Mika Kulmala muistutti heti henkilöstön, ajan ja rahan kohtaamisen ongelmasta. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, hiihtäjien hätähuuto jää taas vain yksittäiseksi epävireiseksi rääkäisyksi.


Huono menestys herättää tietenkin kysymyksen myös Dalenin jatkosta. Mäkipuolella vaaditaan jo Pekka Niemelän eroa ja useat ovat kyseenalaistaneet myös Dalenin mahdollisuuden jatkaa tehtävässään. Dalenin sopimus loppuu Sotshin jälkeiseen kevääseen, mutta miksi ei vaihdettaisi päävalmentajaa heti?

Yle Urheilun asiantuntija Reijo Jylhällä on omakohtaisia kokemuksia siitä, mitä on hypätä maajoukkueen peräsimeen vuosi ennen olympiakisoja. Jylhä otti vetovastuun maajoukkueesta Lahden MM-hiihtojen jälkeen ja luotsasi sen Salt Lake Cityn olympiakisoihin. Reisillehän se meni. Jylhä itsekin totesi, että vahdin vaihto on hyvä tehdä vasta Sotshin jälkeen. Suomen valmennuksessa ja huollossa on kuitenkin näihin kisoihin valmistauduttu pidemmän aikaa, joten projektit on hyvä viedä loppuun alkuperäisellä kokoonpanolla.

Kyse on samalla isommista asioista kuin vain päävalmentajan vaihdosta. Itse ainakin kaipaisin vastauksia kysymyksiin, kuten kenen johdolla suomalaisen huippuhiihdon tulevaisuus saadaan uskottavalle tasolle? Millä saadaan valmennustoimintaan tehokkuutta ja tuloksia? Milloin esimerkiksi maajoukkueen valmentajien toimintaa helpotetaan pääsemällä eroon tilanteesta, jossa valmentajan toimet on rinnastettavissa matkanjohtajan toimiin? Ja ennen kaikkea, koska urheilija otetaan keskiöön ja mitä todellisia työkaluja heille on tarjolla?

Etenkin suomalaisen mieshiihdon nostaminen suonsilmästä on pitkä prosessi ja se vaatii heräämistä todellisuuteen, jossa suomalaisen hiihdon tulevaisuuden ennustaminen ilman toimia ei ole vaikeaa. Se on juuri sitä, mitä Val di Fiemme meille tarjosi.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat