Iivo Niskanen – seuraava mestari?

Iivo Niskasesta on sanottu, että hän on intohimoinen harjoittelija ja lahjakas fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Hän on myös ennakkoluuloton urheilija, joka uskaltaa haastaa ja on silti tervepäinen.

hiihto
Iivo Niskanen.
Lehtikuva

Iivo Niskanen, 21, on pikkupojasta asti viihtynyt suksien päällä ja kuuluu niihin lapsiin, joka on taittanut koulumatkaansa hiihtämällä. Kerttu-siskonsa perässä hän lähti kilpahiihdon pariin ja jäi sille tielle.

- Juoksu ja jalkapallo olivat myös lajejani, mutta pieneltä kylältä kun olin, niin jouduin käymään jalkapalloharjoituksissa vähän kauempana, Iisalmessa asti, Vieremältä kotoisin oleva Niskanen kertoi.

Jalkapallo sai jäädä lukioiässä, kun Niskanen muutti Vuokattiin. Juoksu sen sijaan on pysynyt tiiviisti harjoitusmuotona hiihdon rinnalla.

- Eihän sitä tiedä, vaikka ensi keväänä SM-maastoissa kävisin. Tuskin sieltä ihan huonoja tuloksia tulisi, hän hymähti.

Niskanen myöntää, että hänen sosiaalisena ihmisenä pitäisi olla enemmän joukkueurheilija kuin yksilöurheilija. Hän onkin yrittänyt tuoda joukkuekulttuurihenkeä hiihtopuoleen ja Vuokatti Ski Teamiin, jonka riveihin hän siirtyi viime talvena Vieremän Koitosta.

- Tietenkin helpointa on keskittyä vain omiin suorituksiin, jolloin tulos ei ole muista kiinni. Voittamisen haluni on aina ollut niin kova, että jalkapallossakin otti päähän hyvin paljon, jos minut otettiin vaihtoon kesken pelin.

Ammattilaisuus siintää

Vaikka melkein koko Niskasen perhe on ollut tiiviisti mukana hiihdossa, on Iivon mukaan kaikki opeteltu lähes nollasta. Kumpikaan hänen vanhemmistaan ei ollut nuoruudessaan mukana kilpahiihdossa, mutta tästä huolimatta sekä äiti että isä ovat toimineet kuskina ja huoltajina aina kun Iivo tai Kerttu on tarvinnut.

- Monta kertaa on auto käynnistetty. Meiltäkin oli lähimmälle hiihtoladulle kahdeksan kilometriä. Vanhemmilla on ollut iso merkitys, hän sanoi ja kertoi pienestä pitäen haaveillut hiihtäjän urasta.

- Hiihto on ollut minulle paras laji, missä olen menestynyt, ja olen halunnut panostaa siihen. Olen pienenä jo unelmoinut siitä kirkkaimmasta saavutuksesta ja vieläkin haaveilen siitä.

Ensi kaudesta lähtien Niskanen aikoo panostaa kaiken mahdollisen hiihtoon. Tuolloin hänellä ei ole enää koulua tai armeijaa rasitteena, ja hän voi tehdä kaiken hiihdon ehdoilla.

- Silloin ei tarvitse miettiä, mitä on tulossa tulevaisuudessa ja mitä tarvitsee harjoitella missäkin tilanteessa. Voin oikeasti suunnitella kauden rungon sillä tavalla, että saan sen parhaimman kuntohuipun tärkeimpiin kisoihin.

Levon ja rasituksen suhde hakusessa

Niskanen nostettiin täksi kaudeksi miesten A-maajoukkueeseen. Valinta tuli hänelle pienoisena yllätyksenä, sillä viime kaudella hän ei saanut sairastelujen takia itsestään parasta tulosta irti. Sen sijaan maajoukkuekuviot olivat odotettuja.

- Tiesin Kertun kautta, mitä oli odotettavissa. Harjoittelin enemmän, kovempaa ja kovemmissa maastoissa. Lisäksi ympärillä oli kovempia kavereita. Olen oppinut yllättävän paljon tekemisen tasosta ja siitä, millä tavalla pitää asiat tehdä, jotta kehityn. Olen ollut tähän asti turha höntyilijä, mutta nyt olen oppinut, miten levätään ja miten ollaan ammattilainen.

Niskasen suurin ongelma on ollut se, että hän sairastuu yleensä herkästi. Kerran syksyllä ja kerran talvella on ollut tahti, ja se on syönyt myös hyvää tuloskuntoa. Tänä talvena hän on kärsinyt etenkin keuhkoputkentulehduksesta.

Lahti on sellainen paikka, jossa haluan oikeasti tuoda suomalaisille takaisin sen kadonneen hiihtoilon

Iivo Niskanen

- Levon ja rasituksen suhde on varmaan vielä hakusessa. Kun lenkillä tuntuu hyvältä, niin tulee mentyä liian kovaa ja kierre iskee helposti. Se pitäisi osata katkaista ja levätä, että saisin taas jatkaa puhtaalta pöydältä, Niskanen pohti.

- Eihän se ole mukavaa, jos ei saa tehtyä sellaista tulosta, joka olisi parhaimmillaan annettavissa. Mutta siihen olen kokeneena sairastelijana vuosien mittaan tottunut.

”Lahdessa käännetään asiat tolalleen”

Niskanen on omanikäisten tasolla hyvä sprintissä, mutta myöntää, ettei aikuisissa hänen vauhtinsa vielä riitä. Tämän takia hän onkin keskittynyt enimmäkseen normaalimatkoille, ja jos matkan saa valita, niin se on kuningasmatka eli 50 kilometriä.

- Vapaan hiihtotapa on vaikea minulle silloin, kun en ole hyvässä tai normaalissa kunnossa. Perinteisellä sen sijaan pystyn hiihtämään hyvin huonoinakin päivinä.

Niskasta pidetään Suomen miesten hiihdon seuraavana tähtenä, mutta vaikka odotukset ovat kovat, eivät ne saa vuokattilaista hämmentymään.

- Se on myös oma odotukseni ja sen takia tätä teen. En ole sellainen stressaajatyyppi, että ottaisin tuollaisista paineita. Ennemminkin se vain kannustaa yrittämään kovempaa, hän totesi.

- Olen pystynyt tekemään sellaisia tuloksia nuorten sarjoissa, että jos saan vain vauhtini säilymään ja kasvamaan aikuisten sarjoihin, niin mikä ettei. Perinteinen on niin paljon vahvempi tällä hetkellä, että sillä pitää varmaan tehdä ensin se kansainvälinen läpimurto.

Val di Fiemmen MM-kisat olivat Niskaselle tämän kauden päätavoite ja pettymys oli suuri, kun MM-edustuspaikka jäi varamiehen paikaksi. Niskasen ajatus siintää kuitenkin jo kauempana. Ensi vuoden Sotshin olympialaiset ovat tärkeät, mutta Lahden vuoden 2017 MM-kisat ovat hänelle kenties uran tärkeimmät arvokisat.

- Lahdessa käännetään asiat kunnolla tolalleen, niin että suomalaiset pärjäävät jälleen. Vaikka olympialaiset ovat suuremmat kuin MM-kisat, Lahti on sellainen paikka, jossa haluan oikeasti tuoda suomalaisille takaisin sen kadonneen hiihtoilon.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat