Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huippupesäpalloilijat haluavat muutosta toimintatapoihin – ”Kavereita valitaan töihin”

Iso osa Yle Urheilun seura- ja pelaajakyselyyn vastanneista haluaa muutoksia Pesäpalloliiton ja Superpesiksen toimiin ja johtotehtäviin.

urheilu
Hiukan pesisstadion
Heikki Rönty / Yle

Yle Urheilun seura- ja pelaajakyselyssä vaaditaan Pesäpalloliiton puheenjohtajalle Unto Väisäselle potkuja. Myös kolmen työntekijän lähtö viime syksynä lajin kattojärjestön johtopaikoilta närkästyttää pesäpalloväkeä.

Sotkamon Jymyn Toni Kohonen sanoo, että laji on polkenut useita vuosia. Huippulukkari vaatii päättäjiä tarkistamaan, ovatko oikeat henkilöt nyt oikeilla paikoilla.

- Samat jutut ja henkilöt valitettavasti siellä pallilla heiluu. Voisi olla muutoksen paikka. Superpesiksen ja Pesäpalloliiton voimavarat voisi yhdistää, Kohonen sanoo.

Mansen Räpsän varapuheenjohtaja Marko Vulli vaatii potkuja Pesäpalloliiton puheenjohtajalle Unto Väisäselle.

- Pesäpallo elää nyt pysähtyneisyydessä ja liitossa on liikaa suojatyöpaikkoja. Liiton ja Superpesiksen työntekijöiltä puuttuu sitoutuneisuus toimintaan, kun viime syksynä lähti kolme miestä, Vulli sanoo.

- Välillä ei tiedä, mitä toinen käsi tekee. Väisäsen tilalle puheenjohtajaksi pitää nostaa Jani Valkeapää, pamauttaa Vulli.

Valkeapää haastoi Väisäsen Pesäpalloliiton puheenjohtajakisassa viime syksynä, mutta hän hävisi äänestyksessä tälle äänin 88–70.

Superpesis Oy:n tuore toimitusjohtaja Jussi Pyysalo sanoo yrittävänsä toimia diplomaatin roolissa seurojen välillä, sekä seurojen ja Helsingin päättäjien välillä.

- Koitetaan jättää se kähmiminen ja epäsuora puhe pois, ja puhutaan suoraan, Pyysalo sanoo.

Toimitusjohtaja myöntää: Kavereita valittu töihin

Yle Urheilun kyselyssä superpesisseurat puhuvat suoraan. Lajin kattojärjestön toiminta herättää kritiikkiä monissa seuroissa, myös pelaajissa. Kritiikki kohdistuu Pesäpalloliiton ja Superpesiksen henkilöstöön, jossa iso luuta lakaisi viime syksynä.

Petri Kaijansinkko, Sami-Petteri Kivimäki ja Risto Ojanperä lähtivät johtopaikoilta seuratyöhön – Kaijansinkko ja Kivimäki vain vuoden työskentelyn jälkeen.

- Aika tiuhaan vaihtuvat miehet ja tuntuu siltä, että ei tahdo keneltäkään oikein löytyä niin sanotusti sydäntä tälle lajille, täräyttää Koskenkorvan Urheilijoiden nelinkertainen lyöjäkuningas Jere Dahlström.

On hyvä suojatyö, johon on helppo tulla ja siellä saa rauhassa olla. Ei tarvitse tehdä mitään ja palkka juoksee.

Jere Dahlström

- Pitäisi löytyä sellaista nuorta hyvää verta, joka haluaa viedä tätä lajia eteenpäin ja oikeasti rakastaa tätä lajia. Aina valitaan vähän kaveria töihin, hän jatkaa.

Superpesis Oy:n toimitusjohtaja Jussi Pyysalo myöntää, että näin todella on tapahtunut.

- Kieltämättä siltä on välillä näyttänyt. Mutta en sitä sen enempää kommentoi, kertoo Pyysalo.

Dahlström sen sijaan kommentoi.

- On hyvä suojatyö, johon on helppo tulla ja siellä saa rauhassa olla. Ei tarvitse tehdä mitään ja palkka juoksee, hän pamauttaa.

Pyysalo myöntää, että Dahlströmin ja seuraväen kritiikki on aiheellista. Itse hän haluaa kehittää pesäpalloilua toimitusjohtajana ainakin viisi seuraavaa vuotta, koska pesäpallon kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

- Suojatyöpaikkapuoli. Siinä on monta näkökulmaa ja monta eri ihmistä töissä. Sanotaan näin, että kritiikki on jossain kohti aiheellista ja muutoksia on pakko tulla. Ei se voi kuvio jämähtää tähän, vaatii Pyysalo.

Kaijansinkko halusi turvata selustansa

Ojanperä palasi Vimpelin Vedon pelinjohtajaksi toimittuaan miehistä eniten töissä. Hän oli Pesäpalloliiton valmennus- ja koulutuspäällikkönä vuodesta 2007 viime vuoteen asti.

Pesäpalloliiton kilpailupäällikkönä toiminut Kivimäki siirtyi puolestaan seinäjokisen JymyJussien pelinjohtajaksi

- Pitkäjänteisyyttä pitää olla. En voi muiden puolesta kommentoida, mutta halusin takaisin kentälle kovasti, sanoo Kivimäki.

Elin epävarmuudessa ja halusin turvata selustani.

Petri Kaijansinkko

Superpesis Oy:n toimitusjohtajana toiminut Kaijansinkko lähti puolestaan Hyvinkään Tahkon toiminnanjohtajaksi ja kakkospelinjohtajaksi.

Kaijansinkon erokommentit kielivät siitä, että kaikki ei ollut kohdallaan.

- Minulla oli hyvät välit Superpesiksen hallituksen kanssa, aloittaa Kaijansinkko.

Miksi sitten erosit?

- Superpesiksen hallitus ei kertonut, jatkuuko määräaikainen työsopimukseni maaliskuussa. Elin epävarmuudessa ja halusin turvata selustani.

Jarno Ranta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat