Tänään televisiossa: Palkittu dokumentti Ayrton Sennasta

Viaton ja julma, uskonnollinen ja armoton. Formulakuljettaja Ayrton Sennan elämä oli draama, joka palkittuna dokumenttina koskettaa myös muitakin kuin urheilufaneja.

urheilu
Ayrton Senna testaamassa autoaan Bürburgringin radalla vuonna 1984.

TV1 esittää maanantaina 18. maaliskuuta dokumentin legendaarisesta F1-kuljettajasta Ayrton Sennasta. Dokumentti nähdään klo 21.30 alkaen. Poikkeuksellisesti ohjelmalla ei ole nettikatseluoikeutta. Ohjelma uusitaan lauantaina 23. maaliskuuta klo 13.00-14.45.

Brasilialainen Ayrton Senna aloitti uransa Formula 1 -kuljettajana vuonna 1984. Hänen nimeään kantava dokumentti seuraa nuoren ja nälkäisen kuljettajan matkaa kohti maailmanmestaruutta.

Samalla dokumentti kuvaa Sennan kamppailua menestyksestä kilpakumppaninsa ja tallikaverinsa Alain Prostin rinnalla McLaren -tallissa. Tallikaverien suhde ei ole helppo, ja suorasanainen Senna joutuu uransa varrella kahnauksiin myös kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n formulapomojen kanssa.

Sennan urakehityksen, kisakamppailujen sekä uskonnollisen ja isänmaallisen vakaumuksen ohella dokumentti kertoo osuvasti myös koko Formula 1 -maailman muutoksesta 80-luvulta kohti nykypäivää.

Puhuttelevat kilpailutaltioinnit onnettomuuksineen ennakoivat sitä, miten Ayrton Sennan elämä päättyi San Marinon Grand Prix'ssä vuonna 1994. Senna oli kuollessaan 34-vuotias.

Dokumentissa pääsevät ääneen muun muassa Sennan äiti ja sisko sekä Sennan pitkäaikainen tallipäällikkö Ron Dennis. Autenttisissa haastattelutaltioinneissa äänensä saa kuuluviin myös hänen kilpakumppaninsa Alain Prost.

Lisäksi dokumentissa kuullaan analyyseja Sennan ajotyylistä ja kisakäyttäytymisestä monilta tämän uraa aktiivisesti seuranneilta kansainvälisiltä uutistoimittajilta.

Ohjaus: Asif Kapadia. Tuotanto: Universal Pictures, Iso-Britannia, 2010.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat