Kymmenen laskijaa pisteille viidessä eri lajissa - suomalaisen alppihiihdon menestysvuosi

Suomalainen alppihiihtäjä ei juhlinut tällä kaudella maailmancupissa voittoa. Talvi oli kuitenkin Ski Sport Finlandin historian menestyksekkäin.

Victor Malmström Kuva: AFP / Lehtikuva

Suomalaisen alppihiihdon menestys on viime kausina ollut harvojen ja valittujen harteilla. Tutut nimet olivat myös kaudella 2012-2013 vahvoja, mutta tänä talvena maailman- ja Eurooppa-cupien pisteille kipusi peräti kymmenen urheilijaa, viidessä eri lajissa.

Eniten maailmancupin pisteitä keräsi jälleen kerran Tanja Poutiainen, jonka 460 pistettä suurpujottelusta ja pujottelusta jäävät vain 17 pistettä edellisen kauden kokonaissaldosta. Poutiaisella jäi väliin loukkaantumisen vuoksi kaksi viimeistä kilpailua, mutta siitä huolimatta sijoitus pujottelun lajicupissa oli 5:s ja suurpujottelussa 22:s. Kokonaiscupissa rovaniemeläinen oli 13. sijalla kauden lopputuloksissa.

Miesten puolella maailmancupissa eniten pisteitä saavutti Marcus Sandell, jonka 197 pistettä suurpujottelusta toivat 8. sijan lajicupissa. Edelliseen kauteen verrattaessa Sandell nosti kokonaissaldoa 54 pisteellä. Andreas Romar laski kauden kokonaissaldoksi 170 pistettä ja Santeri Paloniemi ylsi 30 pisteeseen. Romarin päätössijoitus syöksylaskun cupissa oli 32:s, supersuurpujottelussa 19:s ja superalppiyhdistetyssä 7:s. Paloniemen loppusijoitus pujottelucupissa oli 39:s.

Eurooppa-cupissa suurin nousu

Suurin nousu suomalaisittain tapahtui Eurooppa-cupissa, jossa erityisesti Victor Malmströmin hyvät otteet suurpujottelussa kantoivat lopputuloksissa cupin toiselle sijalle. Malmström keräsi Eurooppa-cupissa 423 pistettä, joista 415 suurpujottelussa. Kaikkiaan suomalaiset mieslaskijat keräsivät Eurooppa-cupissa 1065 pistettä, kun viime kaudella kokonaispistemäärä oli 172.

Miesten joukkueen tilanne ei ole koskaan näin potentiaalinen.

Janne Leskinen

Samu Torstitäydensi suurpujottelucupia 11. sijalla ja 290 pisteellä sekä Eemeli Pirinen 23. sijalla ja 103 pisteellä. Santeri Paloniemi keräsi Eurooppa-cupin pujottelussa 234 pistettä, joka riitti lajicupissa 11. sijaan ja lisäksi kuusamolaisen kaulaan ripustettiin pronssimitali nuorten MM-pujottelusta.

Naisten B-maajoukkueen laskijat Nina Halme ja Merle Soppela eivät yltäneet pisteille maailmancupissa, mutta Eurooppa-cupissa naiset keräsivät yhteensä 247 pistettä, joka on yli 200 pistettä enemmän kuin viime kaudella.

– Miesten joukkueen tilanne ei ole koskaan näin potentiaalinen. Useita urheilijoita viidessä eri lajissa, jotka pystyvät haastamaan maailman kärkeä. Naisten puolella ensi kauden menestys riippuu Tanja Poutiaisen paluusta ja B-maajoukkueen edistymisestä. Sukupolvenvaihdos naisten joukkueessa on tulossa parin kolmen vuoden sisään ja siihen mennessä on löydyttävä uudet nimet haastamaan maailman kärkeä, Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen totesi yhdistyksen tiedotteessa.