1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

NÄKÖKULMA: Miksi Heleniusta ruoskitaan Suomessa?

Robert Heleniuksen yksimielinen pistevoitto oli monen suomalaisen urheilufanin silmissä sopupeliä. Miksi näin?

Kuva: EPA

Robert Heleniuksen kaikin tuomariäänin (98-93, 97-93, 98-92) saavutettu pistevoitto kokenutta Michael Sprottia vastaan lauantai-iltana Magdeburgissa ei vakuuttanut suomalaisia urheilun ystäviä. Monet epäilivät ottelua internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa sopupeliksi ja julistivat koko ammattinyrkkeilyn läpimädäksi.

Mielenkiintoista on, että tunnetuissa ulkomaisissa nyrkkeilymedioissa kukaan ei kuitenkaan nähnyt Sprottin voittaneen ottelua. Tässä otteita joidenkin niiden kirjoituksista Helenius-Sprott -ottelun jälkeen.

"Helenius laittoi ankean esityksensä 10 erän ottelussa uusiutuneen käsivamman piikkiin. Hän teki selvästi vaadittavan työn otteluvoittoon, mutta tyrmäyksen puute Sprottia vastaan merkitsee tästä ottelusta enemmän kuin uran jatkuminen tappioitta". Näin kirjoitettiin boxingscene.com -sivustolla (Jake Donovan).

"WBO-liiton ykköshaastaja Robert Helenius voitti duunarimaisen esityksen jälkeen yksimielisellä tuomiolla Michael Sprottin. Ottelu näytti sparraussessiolta Heleniuksen voittaessa 98-93, 97-93, 98-92. Näin kirjoitettiin fightnews.com -sivustolla (Karl Freitag).

"WBO-liiton ykköshaastaja Robert Helenius voitti selkeästi yksimielisellä tuomiolla entisen Ison-Britannian mestarin Michael Sprottin. Näin luki secondsout.com:n sivuilla.

"Näin Heleniuksen voittajaksi erin 7-3. Hän aloitti kohtalaisella suoralla ja iski sitä jatkuvasti. Sprott voitti kolmannen erän aggressiivisuudellaan, yläkoukuillaan ja vasurikoukuillaan. Hänellä oli viidennessä erässä parempi vaihe kovilla iskuillaan, mutta seitsemännessä erässä Sprott oli sekaisin terävistä oikeista ja koukuista. Helenius ei käynyt kunnolla kimppuun päätöserässä ja ehkä antoi Sprottille erän hallinnan. Ylipäänsä Heleniuksen pitäisi olla aktiivisempi. Hän ei pyri kunnolla iskemään jabia, ja vaikka hän iskee sarjoja vaikuttaa hänen iskuistaan puuttuvan kunnon raivo". Tämä näkemys oli thesweetscience.com -sivuston Michael Woodsilla.

"Voittamaton Robert Helenius lunasti tikettinsä titteliotteluun WBO-mestari Vladimir Klitshkoa vastaan voitettuaan Michael Sprottin kymmenen erän yksimielisellä tuomiolla...Sprottilla olisi ollut voimaa ja jabi, jolla voittaa ottelu, mutta hän ei missään vaiheessa ottelua antanut käsiensä käydä kunnolla. Sprott vaikutti varovan Heleniuksen vastapalloiskuja, jotka tuntuivat ottelun aikana. Kun Sprott yritti kovia iskujaan hän päätyi epätasapainoiseen asentoon, jossa sai maistaa Heleniuksen iskuja. Sprott kesti kuitenkin Heleniuksen voiman ja siksi olikin pettymys, ettei Sprott yrittänyt kovempaa. Hän olisi voinut laittaa Heleniuksen pahoihin vaikeuksiin jos olisi vapauttanut lyöntiarsenaalinsa kunnolla". - boxingnews24.com

"Helenius voitti tuomarien papereissa melko helposti. Hän myös viimein löi paljon iskuja suhteessa yleensä aneemiseen tempoonsa. Vladimir Klitshkon paikalle pyrkivälle Heleniukselle Sprottin kaltainen iskijä sai hänet kuitenkin liikaa vaikeuksiin. Ehkä Helenius voi vielä joskus saavuttaa hypen uudestaan, mutta ei tämän ottelun perusteella - päinvastoin". queensberry-rules.com (Tim Starks).

Brittiläisen BoxNation-kanavan lähetyksessä selostajat kyllä ihailivat Sprottin sitkeyttä, mutta eivät missään vaiheessa ottelua uskoneet hänen vievän ottelua. Heleniukselta he odottivat myös selkeästi enemmän, mutta eivät kyseenalaistaneet hänen voittoaan millään tavalla.

Britit - jos jotkut - olisivat todennäköisesti nähneet miehensä voittajaksi, jos siihen olisi ollut aihetta. Näinhän kävi esimerkiksi EM-ottelussa, Heleniuksen niukassa pistevoitossa Dereck Chisoraa vastaan. Sprottin viimeisen erän rynnistyksen kohdalla BoxNationin selostaja tokaisi: "Missä tämän erän kaltainen Michael Sprott oli ottelun ensimmäisen 7-9 erän ajan?"

Nyrkkeilyottelun seuraamisessa käsitys niskanpäällä olevasta nyrkkeilijästä riippuu merkittävästi olosuhteista: katsojasta, selostajista, kommentaattoreista, heidän kansallisuuksistaan, suosikeistaan ja ennakkoluuloistaan. TV-katsojan kokemus ottelusta on myös melko erilainen verrattuna paikan päällä yleisön pauhatessa kehän laidalla ottelua seuranneeseen katsojaan.

Heleniuksen ja Sprottin ottelu ei ollut viihdyttävä, vaan todellakin muistutti paikoitellen raskassarjalaisten sparraussessiota. Ehkä Heleniuksen parin vuoden takaiset näyttävät tyrmäysvoitot parhaat päivänsä jo nähneistä ex-maailmanmestareista (Lamon Brewster, Samuel Peter, Sjarhei Ljahovitsh) nostivat Suomessa odotukset pilviin miehen jokaisesta tulevasta ottelusta. Mikään muu kuin tyrmäysvoitto ei enää kelvannut.

Uusiutuneen rannevamman kärsinyt Helenius ei todellakaan vakuuttanut ottelussa tyrmättävissä ollutta vastustajaa vastaan. Tämä ei auttanut Heleniuksen mainetta lainkaan, mutta huolestuttavinta kaikessa on kuitenkin Robben ranne, sillä se vaikuttaa miehen kaikkeen toimintaan kehässä. Toivottavasti ranne saadaan kuntoon ja Sauerlandissa jaksetaan uskoa miehen kykyihin ja häneen panostetaan täysillä.