Suora

  • Elävä arkisto esittää

Liigauransa lopettanut Kuhta opastaa nuoria pelaajia: ”Nauttikaa jokaisesta pelistä”

Kimmo Kuhdan lähes 20 vuotta kestänyt liigaura tuli päätökseen Tapparalle kärsityn 1-3-puolivälierätappion jälkeen.

urheilu
Kimmo Kuhta
Kimmo Kuhdan liigaura päättyi puolivälierätappioon Tapparaa vastaan.

Sommartider hej hej –kappale soi Hakametsän jäähallissa Tapparan edettyä välieriin 3-1-voitolla HIFK:sta. Rantapallojen seassa käytävät kättelyt kestävät normaalia pidempään, sillä jokainen Tappara-pelaaja kiittää erityisesti yhtä pelaajaa.

Tuo pelaaja on punaisten numero yhdeksän, Kimmo Kuhta, jolle viides puolivälieräottelu on viimeinen SM-liigassa. Kättelyiden jälkeen 37-vuotias HIFK-ikoni kiertää vielä kaukaloa antaen kiitoksen hallissa taputtaville kannattajille.

Rantapallojen seasta haastattelupisteelle saapuu liikuttunut mies, jolla on vyöllään runkosarjat ja pudotuspelit mukaan lukien yhteensä 812 ottelua HIFK-paidassa.

- Päällimmäisenä on haikeat fiilikset. Pitkä tie on tultu HIFK:n paidassa ja melkein koko ura pelattu siinä paria ulkomaan keikkaa lukuun ottamatta, Bernissä ja Hamburg Freezersissä HIFK:n lisäksi pelannut Kuhta kertoo.

- Nyt kun ajattelee taaksepäin ja muistaa sitä ensimmäistä peliä IFK-paidassa, niin kyllä tämä aika on mennyt nopeasti, hän jatkaa.

Nauttikaa jokaisesta pelistä niin kauan kuin pystytte ja jaksatte pelata.

Kimmo Kuhta

Yhteensä 268 maalia ja 251 syöttöpistettä urallaan kirjanneen hyökkääjän tilastoista löytyy mielenkiintoinen knoppi, sillä liigaura alkoi HIFK:n sijaan kahdella ottelulla Kiekko-Espoon paidassa kaudella 1995–96.

Ensimmäinen ottelu HIFK:n paidassa seuraavalla kaudella on yhä tuoreessa muistissa, vaikka aikaa tapahtumasta on yli 15 vuotta.

- Bussilla Lappeenrantaan ja siinä nyt jännitti vaan sitä ensimmäistä peliä. Sai vetää sellaisen paidan päälle, jonka fani on ollut pienen ikänsä. Tänään oli tietysti pelin jälkeen vähän erilaiset fiilikset, mutta molemmat ovat olleet hienoja hetkiä, Kuhta pohtii.

Uran viimeiseksi jäänyt liigaottelu ratkesi erikoistilannepelaamiseen.

- En tiedä saimmeko yhtään ylivoimamaalia ja Tappara sai. Nämä ovat enemmän tai vähemmän yhdestä maalista kiinni. Silloin kun saat maalintekopaikan, niin laitat sen kiekon maaliin. Ei täällä anneta anteeksi hukattuja mestoja, Kuhta pohtii yllättävän analyyttisesti tunnekuohun keskellä.

Raskas kausi päätökseen nousujohteisesti

Kuhdan viimeiseksi jäänyt kausi oli HIFK:lle todella raskas. Päävalmentaja Petri Matikainen lähti kesällä KHL:ään ja tilalle nostettiin lyhyellä varoitusajalla Pasi Sormunen. Peli ei kulkenut alkukaudesta ja fanit järjestivät mitä erilaisimpia mielenilmauksia.

Raimo Summanen tuli vuoden alusta mukaan ja sai luotua uutta puhtia väsyneeseen petolaumaan. Sekään ei kuitenkaan riittänyt tällä kertaa kuin puolivälieriin asti.

- Tämä kausi on ollut raskas joukkueelle ja itselleni niin fyysisesti kuin henkisesti. Henkisesti olemme varmaan olleet kovemmassa paikassa kuin kukaan muu jengi, Kuhta pohtii.

- Saimme vähän piristystä tähän kevääseen ja itsekin sain peliä auki kevättä kohti. Niinhän sen totta kai pitää mennäkin. Ihan vaan tällä kertaa ei tarpeeksi, hän harmittelee.

Tämä kausi on ollut raskas joukkueelle ja itselleni niin fyysisesti kuin henkisesti.

Kimmo Kuhta

”Älkää lopettako liian aikaisin”

Kokenut kehäkettu haluaa liigauransa päätöshaastattelussa vielä ohjeistaa nuorempia kollegoitaan.

- Nuorille pelaajille pitää vaan toitottaa, että nauttikaa jokaisesta pelistä niin kauan kuin pystytte ja jaksatte pelata.

- Älkää lopettako liian aikaisin, sillä kaikki pelit ja vuodet ovat sen arvoisia. Kannattaa kokea ja nauttia joka hetkestä.

Perinteiset kiitokset uran päätteeksi lähtevät varsin odotettuun suuntaan.

- Ensin haluan kiittää perhettäni, joka on ollut tukenani hyvinä ja huonoina hetkinä. Vaimoa, lapsia, mutsia ja faijaa ketkä ovat olleet paljon mukana ja tukena.

- Heille kuuluu erittäin iso kiitos kuin myös kaikille IFK-faneille, jotka ovat jaksaneet olla mukana niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Välillä se on ehkä näyttänyt siltä, ettemme ole kaikkeamme tuolla antaneet. Annamme kuitenkin joka ilta kaiken, vaikkei se aina siltä näyttäisikään, Kuhta sanoo lopuksi.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat