Uransa lopettaneille olympiavoittajille kilpailukieltoa dopingrikkomusten vuoksi

Olympiakultaa urallaan voittaneet Venäjän Olga Kuzenkova ja Svetlana Kriveljova on asetettu kilpailukieltoon 2000-luvun puolivälissä antamiensa positiivisten dopingnäytteiden vuoksi.

urheilu
Olga Kuzenkova
Olga Kuzenkova moukariringissä. (arkistokuva)EPA

Venäjän yleisurheiluliitto on asettanut urallaan olympiakultaa voittaneet moukarinheittäjä Olga Kuzenkovan ja kuulantyöntäjä Svetlana Kriveljovan kahden vuoden kilpailukieltoon dopingin käytön vuoksi. Kumpikin urheilija on lopettanut aktiiviuransa.

Kuzenkovan ja Kriveljovan 2000-luvulla antamat näytteet analysoitiin uudelleen, jolloin niistä löytyi todisteita kiellettyjen aineiden käytöstä.

Ateenassa 2004 olympiavoittoa juhlineen Kuzenkovan positiivinen dopingnäyte on peräisin Helsingin MM-kilpailuista 2005, joissa hän voitti niin ikään kultaa. Venäläinen menettää Helsingin kultamitalinsa, jolloin voittajaksi nousee Kuuban Yipsi Moreno, hopealle Venäjän Tatjana Lysenko ja pronssille Ranskan Manuela Montebrun.

Kuzenkovan meriitteihin kuuluvat myös hopeamitalit Sydneyn olympialaisista 2000, sekä MM-kilpailuista 1999, 2001 ja 2003.

Kriveljovan positiivinen näyte on puolestaan peräisin Ateenan olympialaisista 2004, joissa hän sijoittui aluksi neljänneksi nousten pronssille voittaja Irina Koržanenko jäätyä kiinni anabolisten steroidien käytöstä. Kriveljovan saavuttama pronssimitali mitätöitiin jo aiemmin.

Kriveljova voitti olympiakultaa Barcelonassa 1992 ja maailmanmestaruuden Pariisissa 2003. Lisäksi hänellä on MM-hopeaa vuodelta 1993 ja MM-pronssia vuosilta 1991 ja 1999.

Venäjän yleisurheiluliiton mukaan myös 400 aitajuoksija Jelena Tšurakova on saanut kahden vuoden kilpailukiellon kärähdettyään tammikuussa harjoitusleirin yhteydessä anabolisten steroidien käytöstä.

Lähteet: Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat