Suora

 • Katowice Major CS:GO The New Challengers' Stage
 • Mäkihypyn MC, miesten HS145
 • Willingen, miesten kilpailu
 • Futsal Final Four: Miesten finaali
 • Squashin SM, naisten loppuottelu
 • Urheiluruutu
 • Soldier Hollow, pariviesti
 • Ampumahiihdon MC: Pariviesti
 • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
 • Squashin SM, miesten loppuottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Ruotsi, 3. päivän kooste
 • Mr. Seefeld - jäljet lumessa
 • Urheiluruutu
 • Soldier Hollow, sekaviesti

FC Interillä takana vaikea talvi

Siipirikkoisen FC Interin päävalmentaja Job Dragtsma arvioi, että joukkueella on takana hänen aikakautensa vaikein talvi. Useampi runkopelaaja on jättänyt turkulaisseuran, eikä kauteen valmistautuminen ole sujunut suunnitelmien mukaan.

urheilu
Job Dragtsma.
Job Dragtsma (kuva: Yle / Samu Lehtonen)

Vuoden 2008 liigamestari ja vuoden 2009 cup-mestari FC Inter on kahden edellisen kauden aikana yltänyt Helsingin Jalkapalloklubin jälkeen Veikkausliigan kakkoseksi. Mitalin kirkastaminen vaikuttaisi alkavalla kaudella olevan turhan kaukainen haave, sillä ainakin kevään perusteella joukkueella riittää rutkasti tekemistä edes Turun herruuden nappaamisessa Palloseuran nenän edestä.

Pelaajarotaation onnistunut käyttö on usein ollut FC Interille haaste pahimmissa otteluruuhkissa. Henkisen puolenkin kanssa on kysymysmerkkejä, koska hollantilaisluotsi Job Dragtsman miehistö on kokenut välillä ”romahduksia” ja maalintekokin on ajoittain ollut tuskaa.

Viime vuonna mestaruutta suorastaan tarjottiin joukkueelle. Loppusyksystä tuli kuitenkin voitoton putki, vaikka periaatteessa pelin piti olla hyvällä mallilla. Samoja merkkejä oli ilmassa alkuvuoden liigacupissa, ja etenkin hyökkäyspelaaminen takkuili pahan kerran. Suomen cupissakin taival päättyi jo viidennellä kierroksella.

- Tämä on ollut vaikein talvi tähän asti Interissä. Moni pelaaja on vaihtunut, emmekä ole saaneet joukkueeseen kovin montaa uutta pelaajaa. On ollut paljon pieniä loukkaantumisia ja sairastumisia. Se ei ole tehnyt valmistautumista helpoksi. On ollut haasteellista saada asiat mallilleen, myöntää Dragtsma.

- Voin ainoastaan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Yritän saada ryhmän ja pelitavan siihen kuntoon, että saamme tuloksia. Aloitetaan siitä, että saamme tietyllä hetkellä hyvän avauskokoonpanon. Katsotaan sitten, hän korostaa.

JJK:sta napattu Tamas Gruborovics arvioi ensimmäisen Inter-kautensa alla, että seurassa on menossa muutoksen aika. Useampi runkopelaaja on lähtenyt pois, ja FC Interiä "luodaan uudestaan".

- Voi olla, että siinä kestää vähän aikaa, mutta valmentaja tekee koko ajan töitä sen eteen. Sen takia tässä ei ole mitään hätää ollut, koska koko ajan tehdään kovaa ajatustyötä ja konkreettista työtä sen eteen, että se lähtisi nyt toimimaan, Gruborovics toteaa.

Jatkaako Sirbiladze maalitehtailuaan?

Turussa odotetaan, että liigan hallitseva maalikuningas Irakli Sirbiladze takoo nyt samanlaiset maalilukemat. Georgian maajoukkuemies on jatkanut Turussa siitä mihin Pietarsaaressa jäi ja osoittanut olevansa liigan paras kärkipelaaja. Kookas Sirbiladze on mainiona pääpelaajana pelote erikoistilanteissa, mutta hän pystyy pelaamaan myös jaloillaan ja tuomaan target-miehenä joukkuekaverinsa mukaan hyökkäyksiin.

Alkavalla kaudella yksi suurimmista huolenaiheista on se, miten Inter-leirissä onnistutaan täyttämään ruotsalaisseura Häckeniin siirtyneen Mika Ojalan jättämä aukko. Tämä oli joukkueen hyökkäyspelin sielu hyvällä liikkumisellaan ja vahvalla erikoistilanneosaamisellaan. Ojala tehtaili vuodesta toiseen hurjia tehoja ja oli liigan selvästi ahkerin laukoja.

Totta kai tavoitteena on vielä päästä eteenpäin. Koen, että Jyväskylästä on kuitenkin vaikeampi saada näyttöpaikkoja.

Tamas Gruborovics

Nähtäväksi jää, kuinka nopeasti Gruborovics pääsee nopeasti samalle aaltopituudelle Sirbiladzen kanssa. Toisen polven 28-vuotias liigapelaaja katsasti ulkomaan vaihtoehdot, mutta päätyi lopulta kaksivuotiseen sopimukseen FC Interin kanssa. Gruborovics on erityyppinen pelaaja kuin Ojala, ja kolmen viime kauden maalimäärät 12-16-10 ovat jopa paremmat. Lisäksi Gruborovics on lisäksi monipuolisempi viimeistelijä.

- Totta kai tavoitteena on vielä päästä eteenpäin. Koen, että Jyväskylästä on kuitenkin vaikeampi saada näyttöpaikkoja. Turkuun ja Helsinkiin tullaan seuraamaan enemmän pelejä kuin muualle. Täytyy nyt vain toivoa, että saisimme tuon oman pelimme paremmaksi. Silloin voisin näyttääkin jotain, hän pohtii.

Nopea ranskalaishyökkääjä Guy Gnabouyou pystyy haastamaan vastustajia laidalla ja ottanee entistä enemmän vastuuta viimeistelystä. Vasemmalla häärii seurauskollinen Henri Lehtonen, joka tosin viime kaudella esiintyi myös vanhalla pelipaikallaan laitapuolustajana. FC Interin A-junioreista ovat nousseet vuonna 1993 syntyneet Aleksi Laiho ja Solomon Duah, jotka hekin hamuavat peliaikaa.

Bahne on viimeinen lukko

Päävalmentaja Dragtsman 22-vuotias maanmies Pim Bouwman on mukana yllättävän monessa Inter-hyökkäyksessä. Keskikenttäpelaaja omaa erinomaisen pelinäkemyksen, mutta viime kaudella hän vajosi silloin tällöin varjojen maille. Bouwmania hieman nuorempi Kalle Kauppi on saanut mukavasti peliaikaa isossa roolissa, mutta hän on ollut toipilaana alkuvuodesta sattuneen loukkaantumisen johdosta.

Vastustajan ihon alle menevä Severi Paajanen on yhä tärkeä lenkki, mutta keskikentän pohjalla erittäin hyvin pelannut Joni Kauko siirtyi yllättäen Lahteen. Siihen koko keskikenttäpelaaminen tuskin kaatuu, vaikka Kauko onkin osoittanut olevansa paikallaan liigan eliittiä. Alakerran monitoimimies Ari Nyman on yksi potentiaalinen nimi ankkurin tontille, ja muitakin vaihtoehtoja löytyy.

Kookas Babacar Diallo on esittänyt johtajan elkeitä puolustuksen keskustassa. Senegalilaisen topparipariksi on ehdolla muun muassa Kalle Parviainen, joka pyrkii vihdoin saamaan Inter-uransa toden teolla käyntiin. Polvivaivoista kärsinyt pelaaja teki alkuvuodesta odotetun paluun ja heilutti heti verkkoa. Minuutteja olisi luvassa, sillä viime kaudella topparina pelannut Joni Aho siirtyi Lahteen. Laitapuolustajista Ville Nikkari on parantanut kuin sika juoksuaan.

Moni seuraa mielenkiinnolla Ruotsista palanneen 25-vuotiaan Tuomo Turusen otteita puolustuslinjassa. Häntä pidettiin joitakin vuosia sitten kovan luokan lupauksena, mutta ura ulkomailla ei lähtenyt toivottuun nousukiitoon. Turussa Turuseen luotetaan, ja vastuuta lienee luvassa kaikilla pelipaikoilla alakerrassa. FC Interiin liittyminen oli siinä mielessä helppo valinta miehelle, että isoveli Teemu edusti seuraa aiemmin.

Maalivahti Magnus Bahnen poissaolo oli joukkueelle pahin mahdollinen takaisku kesken viime kauden, sillä hänen läsnäolonsa tuo turvaa ja vaikuttaa ratkaisevasti koko alakerran pelaamiseen. Kakkosmies on Jere Koponen, ja maalivahtikolmikon täydentää A-juniori Esa Aalto.

FC Interin joukkue

Maalivahdit
1 Magnus Bahne
12 Jere Koponen
13 Esa Aalto

Puolustajat
3 Juuso Hämäläinen
5 Kalle Parviainen
18 Joel Lehto
19 Babacar Diallo
22 Tuomo Turunen
23 Ville Nikkari
29 Henri Lehtonen

Keskikenttäpelaajat
6 Tamas Gruborovics
7 Ari Nyman
8 Pim Bouwman
15 Severi Paajanen
16 Kalle Kauppi
17 Toni Viljanen
21 Solomon Duah
27 Aleksi Laiho

Hyökkääjät
10 Irakli Sirbiladze
11 Guy Gnabouyou
14 Blend Miftari
26 Demba Camara

Suosittelemme

Tuoreimmat