Suora

  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu

RoPS haluaa olla kartalla ylimpänä ja sarjassa ei alimpana

Päävalmentaja Kari Virtasen mukaan RoPS elää mahdollisten pelaajahankintojen kanssa tilanteen mukaan. Tunnelmat liigakauden alla ovat Napapiirillä odottavat.

urheilu
Kari Virtanen.
Kari Virtanen (kuva: Yle / Samu Lehtonen)

Nousijajoukkue Rovaniemen Palloseuran edellinen kausi jalkapallon Veikkausliigassa meni käytännössä pilalle ennen kuin se ehti alkaakaan, mutta tällä kertaa lähtökohdat ovat huomattavasti paremmat, ja kevään peleissäkin esitykset olivat monipuolisen lupaavia. Seura on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen yltää kuuden parhaan joukkoon.

Kaudella 2012 RoPS:n ensimmäinen tappio tuli vasta nousun varmistuttua. Joukkuetta on rakennettu viime kaudella hyväksi havaitun pelaajarungon ympärille, ja kentällä nähdään nyt enemmän suomalaisia kuin ulkomaalaisia pelaajia. Seuran talouspuoli on tunnetusti kunnossa, mutta olosuhteet voisivat lämmitettävästä tekonurmesta huolimatta olla vieläkin paremmat. Taustalla häärii muun muassa entinen maajoukkuemies Jari Ilola, joka pestattiin loppuvuodesta urheilu- ja markkinointijohtajaksi.

- Hiihtolatu menee kentän ympärillä, ja lunta on puoli metriä siinä kentän ulkopuolella, mutta muuten olosuhteet ovat loistavassa kunnossa, toppuuttelee päävalmentaja Kari Virtanen.

- Olemme olleet periaatteessa aika vähän aikaa vasta ulkona. On selvästi iso kynnys tulla hallista ulos. Tulee tuulta ja kylmyyttä. Se vauhti ja hengitys on ihan erilaista kuin siellä hallissa. Siihen täytyy vielä totutella, hän lisää.

Virtasen ja Vesa Tauriaisen apuna häärii pelaajavalmentajaksi nimetty 35-vuotias Tuomo Könönen, jonka ensisijainen rooli on edelleen kentän puolella. Könösen tulevaisuuden suunnitelmiin liittyy kuitenkin valmennus, jonka parissa hän nyt ottaa ensimmäisiä askeleitaan.

- Odotukset ovat odottavat. Sen verran on ollut vaikeuksia, kuten aika monella muullakin joukkueella. On ollut pelaajien loukkaantumisia, ja pelaajat ovat sairastelleet aivan hirveän määrän, Virtanen kertoo.

- Meillä on muutama pitkäaikaispotilas. Sitten on tällaisia pienempiä. Ne tietenkin kuuluvat tähän jalkapalloon, mutta se vie joukkueen harjoittelusta paljon pois, jos yhtä aikaa on paljon pelaajia pois. Emme ole varmaan pystyneet tekemään niitä asioita, joita olisi pitänyt tehdä.

Virtasen oma motto kuuluu "kartalla ylimpänä, ja sarjassa ei alimpana". Hän ei itse osaa sanoa, millä seurajohto on saanut houkuteltua mielenkiintoisia hankintoja seuraan. RoPS on oikealla tiellä, mutta lisähankintojakin saattaa vielä tulla.

- Elämme tilanteen mukaan. Katsomme ja olemme hereillä, tarvitaanko pelaajia lisää. Ilmeisesti siihen on resurssit, mutta tällä hetkellä mennään näillä, päävalmentaja vastaa.

Kokon maalivainu on tallella

Ykköspyssyn viitta on tukevasti liigan vuoden 2008 maalikuninkaan Aleksandr Kokon, 25, harteilla. Tämä osoitti viime kaudella Ykkösessä, että maalivainu on vaisumman jakson jälkeen edelleen tallella ja pelaamisesta huokuu jälleen nautinto. Hurjaan maaliputkeen yltynyt Kokko päätyi 15 osumaan, jotka takasivat sarjan maalintekijätilaston ykkössijan. Häntä säestää Mika Lahtinen.

MLS-liigassa pelaavan Chivasin riveihin siirtyneen Jose Manuel Riveran lähtö oli paha, joskin odotettu takaisku. Meksikolainen osoitti olevansa kovan luokan pelimies ja oli tärkeässä roolissa RoPS:n erikoistilannepelaamisessa. Uusi ”kymppipaikan” pelaaja on Trinidad ja Tobagon maajoukkuemies Ataullah Guerra, joka pelasi Suomea vastaan A-maaottelussa reilu vuosi sitten.

Hiihtolatu menee kentän ympärille, ja lunta on puoli metriä siinä kentän ulkopuolella, mutta muuten olosuhteet ovat loistavassa kunnossa.

Kari Virtanen

Laidoilla viilettää mielenkiintoisia pelaajia, joista uutena ryhmään saapui 26-vuotias Nicholas Otaru FC Hongasta. Epäilemättä vanhan joukkuekaverin Kokon läsnäolo edesauttoi juoksuvoimaisen Otarun päätöstä siirtyä pohjoiseen yksivuotisella pestillä. Nyt mieheltä odotetaan tehoja hieman vaisumman kauden jälkeen. Vasemmalla pelaa nigerialainen Emenike Mbachu, jolla on erittäin hyvä laukaus.

Keskikentän puolustavaan rooliin on heittää El Salvadorin maajoukkuemies Victor Turcios. Tämä voi tarvittaessa pelata myös topparin tontilla, vaikka pituutta on vain reilut 170 senttiä. Turcios on jo osoittanut arvonsa RoPS:n paidassa ja sai viime vuonna suurempaakin huomiota pidettyään Manchester Unitedin meksikolaistähden Javier Hernandezin kurissa MM-karsintakohtaamisessa.

- Turcios loukkaantui viime vuoden elokuussa vakavasti. Nyt hän on takaisin ruodussa, mutta se ottaa aikaa ennen kuin hän pääsee sataprosenttiseen kuntoon, Virtanen sanoo.

Okkonen tuo johtajuutta keskikentälle

Uusi kapteeni Antti Okkonen voitti viime kaudella mestaruuden HJK:n riveissä ja tuo ryhmään johtajuutta. Kahden vuoden pestin allekirjoittanut Okkonen pelaa kovaa ja hoitaa keskikentän ankkurin tehtävät yleensä moitteettomasti, mutta mitään hienouksia häneltä ei kannata odottaa. Helsingissä mies esiintyi ajoittain myös laitapuolustajan paikalla. Toisena entisenä MYPA:n keskikenttämiehenä RoPS-nuttuun liittyi Ville Saxman, ja myös nuorten Olli Pöyliön sekä Tuomas Tyystälän edesottamuksia on syytä seurata

Puolustuksen keskustan on tilkinnyt urheilullinen nigerialaiskaksikko Faith Obilor-Ndukaku Alison. Molemmat ovat syntyneet vuonna 1991 ja täydentävät hyvin toisiaan. Obilor on jo Veikkausliigan seuraajille tuttu pelaaja, sillä hän käväisi viime kaudella lainassa FC Interissä. Jos tarvetta on, samanikäinen Jarkko Lahdenmäki on valmis paikkaamaan jompaakumpaa aloittavaa topparia.

RoPS:n luottopelaajiin lukeutuva Albin Granlund jatkaa seurassa ja pelannee alakerran oikealla laidalla. Toisella puolella nähtäneen Antti Peura, joka on Granlundin tavoin monikäyttöinen pelaaja. Muita laitapuolustajan tontilla pelanneita ovat Joonas Pennanen sekä Mika-Matti Maisonvaara.

Maalin suulle hankittiin vuoden pestillä 26-vuotias Tomi Maanoja, joka edusti viimeksi norjalaista Sandefjordia. "Psyko" Maanoja, joka muistetaan parhaiten FC Hongan paidasta, hakee nyt uralleen uutta nousua ja säännöllistä peliaikaa. Haastajana toimii FC Jazzista napattu Oskari Forsman, sillä kokeneen Mikko Vilmusen sopimus purettiin yhteisymmärryksessä alkuvuodesta.

Kunnianhimoa Lapissa riittää myös kentän ulkopuolella. Toimitusjohtaja Antti Hietakangas nimittäin toivoo, että yleisökeskiarvo nousisi Veikkausliigassa 1 700-1 800 katsojaan. Se toki edellyttää, että voittoja tulee. Hietakankaan mukaan töitä organisaatiossa ollaan valmiita tekemään.

RoPS:n joukkue

Maalivahdit
1 Tomi Maanoja
12 Oskari Forsman
30 Pauli Tuisku

Puolustajat
2 Albin Granlund
3 Jarkko Lahdenmäki
6 Ndukaku Alison
8 Tuomo Könönen
13 Joonas Pennanen
15 Arttu Härkönen
23 Antti Peura
35 Faith Obilor

Keskikenttäpelaajat
4 Antti Okkonen
7 Tuomas Tyystälä
16 Ville Saxman
17 Olli Pöyliö
19 Santeri Kumpula
22 Mika-Matti Maisonvaara
25 Ataullah Guerra
55 Victor Turcios

Hyökkääjät
9 Mika Lahtinen
10 Nicholas Otaru
11 Aleksandr Kokko
21 Emenike Mbachu

Suosittelemme

Tuoreimmat