Suora

  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Judon ex-päävalmentaja tekee lajihistoriaa

Judon ex-päävalmentajalle on myönnetty korkein Suomessa tähän asti myönnetty vyöarvo.

urheilu

Suomen judon keskeiselle uranuurtajalle Jorma Kiviselle on myönnetty 8. dan. Se on korkein Suomessa tähän asti myönnetty vyöarvo judossa. Kivinen on entinen pitkäaikainen Judoliiton päävalmentaja, joka luotsasi suomalaiset judokat ensimmäisiin arvokisamenestyksiin.

Kivinen ottaa korotuksen vastaan judon SM-kisoissa, jotka otellaan lauantaina Helsingissä Töölön Kisahallissa. Kyseessä on juhlakisa, sillä ensimmäiset judon SM-kisat käytiin 50 vuotta sitten. Kivinen itse aloitti judon 51 vuotta sitten vuonna 1962.

- Suomalainen judo on niistä ajoista muuttunut paljon. Silloin aloiteltiin siitä, että katsottiin kirjoista, miten heitto pitäisi tehdä. Edelleen judo kehittyy, myös sen mukaan miten sääntöjä muutetaan.

Ajan tavan mukaan Kivinen lähti hakemaan lisäoppia Japanista. Pisin harjoitusmatka venyi kaksivuotiseksi. Kivinen oli ensimmäisiä suomalaisjudokoita, joka alkoi harjoittaa fyysisiä ominaisuuksiaan kuten huippu-urheilija. Hänestä kehittyi paitsi teknisesti taitava, myös fyysisesti kova ottelija. Tällä yhdistelmällä hän herätti kunnioitusta myös valmennettavissaan, kun hän toimi Suomen Judoliiton valmennuspäällikkönä ja päävalmentajana 1972-1988, yhteensä 16 vuoden ajan.

Kivinen kouluttautui urheiluvalmentajaksi ja loi paljolti omalla työllään Judoliitolle valmennusjärjestelmän, joka tähtäsi huippu-urheiluun. Hän kiersi ahkerasti levittämässä harjoittelutietoutta myös alueilla ja seuroissa.

- Jorma Kivinen on tehnyt Suomen judossa uraauurtavaa työtä ja laittanut siihen likoon koko elämänsä”, dan-kollegion sihteeri Arttu Laitinen kiteyttää vyönkorotuksen perustelut.

Nykyisin Kivinen toimii puheenjohtajana Suomen judovalmentajakerhossa ja jäsenenä dan-kollegion hallituksessa, joka huolehtii judon vyöjärjestelmästä Suomessa.

Lähteet: Judoliiton tiedotus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat