Tallipäällikön poika Niklas Ajo: "Mitään en ole saanut tarjottimella"

Urheilukatu 2 tapaa viikonloppuna ajankohtaisen kaksikon, ratamoottoripyöräilyn MM-sarjaan valmistautuvan isän ja pojan, Aki ja Niklas Ajon.

urheilu
Niklas Ajo Valencian radalla, 11.11.2012
MPAFoto

Ratamoottoripyöräilyn MM-kausi starttaa huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna Qatarista. Tämä tarkoittaa sitä, että Ajo Motorsport –tiimin tallipäällikkö Aki Ajo, sekä hänen 18-vuotias poikansa Niklas, reissaavat taas seuraavat seitsemän kuukautta ympäri maailman.

Niklaksella alkaa nuoresta iästään huolimatta jo kolmas kausi MM-tasolla. Viime kaudella hän sijoittui Moto3 –luokassa kolme kertaa kympin sakkiin, parhaimmillaan kahdeksanneksi.

- Tällä kaudella tavoitteena on varmistaa paikka kymmenen parhaan joukossa. Se tarkoittaa sitä, että tasaisuutta on saatava, Niklas mietiskelee.

Valmistautuminen kauteen on ollut tällä kertaa hieman poikkeuksellista. Niklas mursi viime keväänä reisiluunsa laskettelurinteessä, joten kesä on mennyt pitkälti jalkaa kuntouttaessa. Nyt kaikki on kuitenkin kunnossa.

Mopojen tuunaajasta tallipäälliköksi

Aki Ajon luotsaama Ajo Motorsport -talli puolustaa Moto3 –luokassa maailmanmestaruutta. Niklas ajaa puolestaan uuden suomalaistallin Avant Tecnon väreissä, mutta myös isänsä valvovan silmän alla. Suomalaistallit tekevät nimittäin tiivistä yhteistyötä.

- Niklas on rauhallinen kuljettaja. Jossain vaiheessa kun hänen uransa meni niin äkkiä eteenpäin, meinasi homma mennä liian vakavaksi. Tuli yliyrittämistä ja sellaista. Nyt kun ikää on tullut taas lisää, huomaan että nauttiminen ja rauhallisuus ovat tulleet takaisin, Aki Ajo kommentoi poikansa menoa.

Aki Ajo on kilpaillut aikoinaan pääasiassa EM-tasolla, mutta päässyt kerran starttaamaan myös MM-osakilpailussa. Menestystä Isä Ajo on niittänyt kotimaassa mm. jäärata-ajossa. Mutta kumpi onkaan parempi kuljettaja?

- Tästä on keskusteltu usein, mutta kai se mää oon, Niklas naurahtaa.

- Täytyy myöntää, että poika on mennyt ohi. Hän on päässyt jo nyt urallaan pidemmälle, kuin minä koskaan. Mutta jäärata-ajossa laitan kyllä vielä hanttiin, Aki korostaa.

Ja jos Niklas niittää mainetta kuskina, niin sitä tekee isä tallipäällikkönä. Bisnesvainu heräsi jo Akin lapsuudessa.

-Vanhemmat ovat olleet innokkaita ralliharrastajia, mutta jostain syystä minä tykkäsin enemmän kaksipyöräisistä. Ensimmäiset krossipyöräni ostin itse ansaitsemillani rahoilla. Laitoin kuntoon vanhoja mopoja, ja myin niitä sitten kalliimmalla eteenpäin, Aki muistelee.

Ja vaikka moni luulee muuta, ei Niklaskaan ole saanut mitään ilmaiseksi.

- Oikeastaan poden hieman huonoa omaatuntoa siitä, että en löytänyt aiemmin Niklakselle tarpeeksi aikaa. Ensin tuli omat ajohommat ja sitten tallijutut. Poika pyysi ja pyysi pyörää, mutta minä sanoin aina vain myöhemmin. Niklas taisi olla jo 12-vuotias, kun viimein ostin hänelle ensimmäisen pyörän, Aki tunnustaa.

Niklas ei kuitenkaan ole katkera, vaan myöntää että isästä on ollut suuri apu.

- Totta kai isä on helpottanut uraani. On tärkeää, että hän on samassa touhussa mukana. Vaikka ihmiset monesti ajattelevat, että kaikki tulee tallipomon pojalle tarjottimella, ei se mene niin. Paljon täytyy tehdä hommia, Niklas toteaa

Aki ja Niklas Ajo Urheilukadulla, sunnuntaina 7. huhtikuuta, TV2 kello 19.05.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat