Suora

  • Jääkiekon U18 MM: FIN - SUI
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Sveitsi
  • Jääkiekkokierros
  • Salibandyliiga, naisten 1. loppuottelu SB Pro - PSS
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pesäpalloilijalla vaarallinen harrastus: "Mahdollisuus kuolemaan on aina olemassa"

Seinäjoen JymyJussien kärkietenijä Paavo Pelto harrastaa base-hyppyjä.

urheilu
Seinäjoen JymyJussien pesäpalloilija Paavo Pelto haluaa päästä välillä eroon pesäpalloilusta ehkä maailman vaarallisimmassa lajissa. Mies sanoo, että kuolemanpelko kummittelee välillä mielessä, kun hän valmistautuu base-hyppyihin.
Seinäjoen JymyJussien pesäpalloilija Paavo Pelto haluaa päästä välillä eroon pesäpalloilusta ehkä maailman vaarallisimmassa lajissa. Mies sanoo, että kuolemanpelko kummittelee välillä mielessä, kun hän valmistautuu base-hyppyihin.Jarno Ranta / Yle

Suomestakin löytyy hurjapäitä, jotka tekevät base-hyppyjä. Heistä yksi on seinäjokelaisen superpesisjoukkueen JymyJussien ykkösvahti ja ykköskärkietenijä Paavo Pelto.

29-vuotias pesäpalloilija on harrastanut laskuvarjohyppäämistä kiinteiltä alustoilta kolmisen vuotta.

Mies on hypännyt muun muassa kallioilta, mastoista rakennuksista ja silloilta vajaat 300 uhkarohkeaa hyppyä.

Pelto on hypännyt myös lentokoneista yli 300 laskuvarjohyppyä, ja ainakin vielä hän on säästynyt suuremmilta ongelmilta.

- Ensimmäiset hypyt eivät jännittäneet minua, kun en vielä silloin tajunnut kaikkia vaaroja. Kun olin hypännyt kymmenisen hyppyä, aloin jännittää, että pian tapahtuu jotain, Pelto kertoo.

Hyppääminenhän vaatii älytöntä kehon hallintaa ja paljon harjoittelua.

Paavo Pelto

- Hyppääminenhän vaatii älytöntä kehon hallintaa ja paljon harjoittelua. Base-hyppääminen on paljon vaarallisempaa kuin lentokoneesta hyppääminen, koska reagointiaikaa on vähemmän.

Kiihkeät pesäpallo-ottelut ovatkin lastenleikkiä maailman ehkä vaarallisimman urheilulajin rinnalla.

- Kun lähtee hyppäämään, jännitys on välillä aika kovakin, mutta se on hyvää henkistä harjoitusta. Siinä joutuu hallitsemaan tunteensa ja kaikennäköiset sekavat tunteet, Pelto tunnustaa.

"Hyppääminen on nuoralla tanssimista"

Tilastollisesti joka tuhannes base-hyppy johtaa kuolemaan. Pellon mukaan hyppääminen onkin nuoralla tanssimista. Parhaimmillaan 800 metristä hypännyt Pelto tiedostaa riskit.

- Mahdollisuus kuolemaan on tietenkin aina olemassa, ja kyllähän se siinä taka-alalla kummittelee. Sen verran mukavaa se kuitenkin on, että ei sitä mielellään lopettaisi sen takia.

- Jos on tuntunut siltä, että nyt ollaan liian hurjissa paikoissa, olen useamman kerran kävellyt alas ja jättänyt hyppäämättä.

Alkavaan pesäpallokauteen hypätään aika kovin odotuksin.

Paavo Pelto

Viisaasti tehty, sillä miehellä on yhä paljon annettavaan myös pesäpalloilulle ja läheisilleen. Mutta mikä saa miehen vaarantamaan oman henkensä?

-Base-hyppääminen on minulle tapa päästä irti pesäpallosta. Se voi olla golf tai se voi olla tyttöystävän kanssa aikaa viettäminen. Hyppääminen on minulle se juttu, millä pääsen irti tästä arjesta ja saan ulkoilutettua pientä seikkailijaa sisällä.

Pientä seikkailijaa Pelto saa ulkoilutettua myös pesäpallokentillä. Hän ei halua jämähtää paikoilleen tässäkään lajissa.

- Alkavaan pesäpallokauteen hypätään aika kovin odotuksin. Henkilökohtaisesti pitäisi pikkuhiljaa alkaa päästä huippuetenijöiden joukkoon, ja ulkopelissäkin tämmöinen puuhastelu saa loppua.

Katso lisää Pellon mietteitä illan Urheiluruuduista.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat