"Leijonat on vähän kuin Neuvostoliitto aikanaan"

Juha Pajuoja ja Veli-Pekka Ketola puivat Leijonien aloitusta MM-turnaukseen. Kaksikko ehdottaa radikaalejakin ketjumuutoksia.

urheilu
Veli-Pekka Ketola palasi Isomäkeen.
Veli-Pekka Ketola. (Arkistokuva)Tomi Hänninen

Suomen jääkiekkomaajoukkue on aloittanut MM-turnauksen kolmella nihkeällä voitolla. Etenkin maanantain Ranska-ottelu jätti paljon kysymysmerkkejä, kun pirteä Ranska laittoi Leijonat ajoittain pahaankin ahdinkoon. Päävalmentaja Jukka Jalonen viittasi ottelun jälkeen, että joukkue ei ollut henkisesti täysin läsnä ottelussa.

- Mielestäni se on maailman tyhmin selitys sanoa, että emme olleet valmiina. Se on niin väsynyt selitys. Se on niin helppo aina sanoa, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Yle Urheilun asiantuntija Juha Pajuoja pohtii.

- Eihän se helppoa ole suosikkina lähteä pelaamaan heikkoa maata vastaan. Kun itsellä on jo mennyt hyvin, lähtökohta on huono. Miksei sitten muuteta pelitapaa siihen peliin, miksei muuteta ketjuja tai herätetä muulla tavoin? Pajuoja kyseenalaisti.

- Jos peli ei kulje, ei ole oltu valmiita tai joku asia on mennyt pieleen. Ei sen taakse voi mennä. Se on selitys, jolla ei ole mitään merkitystä itse pelin kanssa. Ymmärrän, jos kovan pelin jälkeen pelataan seuraavana päivänä, mutta nytkin oli välipäivä. Jollakin voi jäädä lähtö vajaaksi, mutta kolmen erän aikana pitäisi jo asia hoitua. Kymmenen minuuttia voi kontata, mutta sitten täytyy pelata jo, maajoukkuelegenda Veli-Pekka Ketola lisäsi.

Suomi turvautui Ranskaa vastaan pääsääntöisesti viivelähtöihin, vaikka niillä Ranskan puolustusmuuria ei saatu murrettua. Idea on selkeä - Leijonat yrittää välttää alivoimaisena hyökkäämistä. Kun se ei kuitenkaan toiminut toivotusti, vaihteeseen jumituttiin.

- Suomessa ei viime vuosien aikana ole kovin herkästi muutettu ketjuja tai pelitapaa. Me olemme vähän kuin Neuvostoliitto aikanaan. Me junnaamme sitä samaa systeemiä vain. Yleisö reagoi yllättävänkin kovin siihen Ranska-pelissä, kun kolmannen kerran saman vaihdon aikana järjestäydyttiin maalin taakse. Se oli voimakas reaktio, oikein yllätyin, Ketola pohti.

Kontiola ja Aaltonen erilleen?

Ketolan mukaan hyökkäyksiin lähdöissä pitäisi aina luottaa reagointiin, eikä jumittua yhteen muottiin. Myös ketjumuutoksia Ketola toivoi - Ranskaa vastaan ainoaksi jäi Lauri Korpikosken ja Antti Pihlströmin paikanvaihto kolmanteen erään.

- Joku nikkari (Kanada) tai USA voi yhden ketjunkin aikana käydä kaikki ketjut läpi, hakea sitä ja herätellä äijiä. Jos tällä tavalla Suomi jatkaa, siellä tarvitaan hemmetinmoisia herätyksiä, Ketola murahti.

- Onko se sitten, että Kontiola-Aaltonen-pari on hajotettava? Kontiola on nyt siinä kunnossa, että on ihan sama, kenen kanssa hän pelaa. Hän pistää itse sen toimimaan - hakee kiekkoja ja tekee tilanteita. Aina hän hyvä on ollut, mutta nyt hän on tosi hyvä, Ketola ehdotti radikaalisti.

Syksyllä huimalla tavalla TPS:ssa esiintynyt Korpikoski on nyt pelannut kaksi MM-ottelua kiikaritehoilla. Suomen ainoasta NHL-avusta olisi kaivettavissa tehoja esiin, mutta Korpikoskea syksyllä TPS:ssä luotsannut Pajuoja näkee, että Ville Viitaluoma on vääränlainen sentteri Phoenix-hyökkääjälle. Ranska-ottelun päätöserässä Korpikoski siirrettiinkin Jarno Koskirannan ketjuun.

Onko se sitten, että Kontiola-Aaltonen-pari on hajotettava? Kontiola on nyt siinä kunnossa, että on ihan sama, kenen kanssa hän pelaa. Hän pistää itse sen toimimaan - hakee kiekkoja ja tekee tilanteita. Aina hän hyvä on ollut, mutta nyt hän on tosi hyvä.

Veli-Pekka Ketola

- Kun muistelee maaleja, joita hän teki syksyllä, ne olivat usein sellaisia give-and-go-maaleja. Silloin se vaatii, että samassa rytmissä on joku kaveri. Eihän Viitaluoma pysty jalalla samaan rytmiin tulemaan. Koivun Mikko pystyi - Korpikoski käytti hänellä, kääntyi, oli valmiina ampumaan ja täräytteli sieltä. Jarno Koskiranta voi jalalla toimia Korpin kanssa, Pajuoja huomautti.

Nelosketju ei tuota mitään

Parannettavaa löytyy tosin muistakin ketjuista, Kontiolan ketju pois lukien. Kaksikko innostui puhumaan pitkän tovin nelosketjusta, jossa ovat pelanneet kaksi viimeistä ottelua Juha-Pekka Hytönen, Niklas Hagman ja Juha-Pekka Haataja. Avausottelussa Haatajan paikalla oli Marko Anttila.

- Nelosketjulla on kolmessa ottelussa kaksi maalipaikkaa. Kaikki kunnia vanhoille saavutuksille, mutta nyt ei Hagmanilla tapahdu mitään. Onko se sitten kiinni hänestä vai sentteristä vai jostain muusta, mutta kyllä minä Anttilan ottaisin siihen. Hän pystyy itse tuottamaan ja pitämään kiekkoa hyökkäysalueella, myös Anttilaa TPS:ssa luotsannut Pajuoja huomautti.

- Jos ei se toimi ketjuna, täytyy pelata itse. Jonkun täytyy ottaa se rooli, että hommaa lähdetään tekemään. Anttila on juuri niitä kavereita, että hän hakee vaikka lavasta kiekon ja tuo sen. Hän ei ole sillä tavalla luova pelaaja, mutta hän suojaa kiekkoa hyvin ja asioita tapahtuu. Nikke tarvitsee sini- ja punaviivan väliin kiekon täyteen vauhtiin. Jos ei se tule, mitään ei tapahdu, Ketola lisäsi.

- Seurajoukkueessa kolmos- ja nelosketjut ajavat päin koko illan ja asioita tapahtuu. Siellä vedetään paikalliseen tähteen kunnon niittejä, ja koko ajan peli etenee. Siihen vielä silloin tällöin joku räkämaali, niin se on nelosketjun tehtävä. Nyt ei tapahdu sitäkään, Ketola jatkoi.

- Kun ajatellaan, että nelosketjun tehtävä on tuoda energiaa, aloituksia hyökkäyspäähän ja jäähyjä vastustajalle, mikään näistä ei toteudu, Pajuoja lisäsi.

USA-pelistä taktinen vääntö

Kun ajatellaan, että nelosketjun tehtävä on tuoda energiaa, aloituksia hyökkäyspäähän ja jäähyjä vastustajalle, mikään näistä ei toteudu.

Juha Pajuoja

Seuraavaksi Leijonat kohtaa etukäteen ajateltuna kovimmat vastustajansa alkulohkossa, Yhdysvallat ja Venäjän. Jos keskittyminen ei ollut sataprosenttista Ranska-ottelussa, löytyykö se automaattisesti kovempiin peleihin?

- En usko siihen, mutta se on taas ihan eri peli. Silloin pelisysteemi taas korostuu, ja peli pysyy sillä tavalla kuosissa ja varmasti tasaisena. Sitten ratkaisee nämä pomput, mitä kulloinkin tapahtuu. Ymmärrän, että Venäjää vastaan pelataan sitä sapluunaa, koska jos Venäjää vastaan lähdetään pelaamaan avoimesti, ei ole mitään toivoa. Siellä on taitotaso jo niin paljon parempi, Ketola totesi.

- Puolustuspelaaminen on molemmissa otteluissa tärkeässä roolissa, koska siellä on maalintekotaitoa sen verran enemmän.

Myös Pajuoja on samalla linjalla. Jos tähän mennessä nähty peli jatkuu, jo USA tulee olemaan hankala vastustaja, vaikka silläkään ei ole mitenkään äärimmäisen nimivahva joukkue.

- Jos annamme 12-15 maalipaikkaa Ranskalle tai Slovakialle, USA:lle annetaan 20 maalipaikkaa. Ja he tekevät niistä 3-4 maalia. Kyllä sen kuitenkin pelaajatkin ymmärtävät, kun USA tulee vastaan, että nyt on eri peli, Pajuoja uskoo.

Seuraavaksi Suomi kohtaa siis juuri Yhdysvallat. Viime vuonna jenkkejä vastaan tuli alkulohkossa 0-5-tappio, mutta puolivälierässä Suomi otti 3-2-voiton Jesse Joensuu ikimuistoisella maalilla.

- Se on taktinen peli. USA on taktisesti aivan kärkipäätä nykyään. Kanadakin lähtee enemmän vaistoilla pelaamaan ja muuttaa pelin aikana. Harvemmin Kanada alusta asti pelisysteemillään iskee vastustajaan kiinni. USA tutkii vastustajien pelitapoja jatkuvasti suurennuslasilla ja pelaa sen mukaan, Pajuoja huomautti.

Vaikka Ketola ei liiemmin pitänyt tavasta, jolla Suomi Ranskaa vastaan pelasi, yhtenäinen pelitapa on menestyksen kannalta elinehto. Tämä on kylmien tosiasioiden sanelema elinehto.

- Kyllä meidän on aina joukkueena pelattava. Kun katsoo meidän huippupelaajia missä tahansa, ei ole kuin kourallinen äijiä, jotka pelaavat ytimessä. Nämä faktat täytyy tiedostaa. Kun vertaa, tänä päivänä jollain Tanskallakin alkaa olla äijiä isommissa rooleissa NHL:ssä kuin Suomella, Ketola täräytti - aiheellisesti.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat