Suora

  • Elävä arkisto esittää

Rastipisteessä: Voittoresepti

Kalevan Rasti juhli suunnistuksen Tiomila-viestin voittoa. Näin Hannu Airila luonnehtii joensuulaisten voiton avaintekijöitä.

urheilu
YLE

Kalevan Rasti voitti viime viikonloppuna Tukholman pohjoispuolella kisatun Tiomilan, joka on ruotsalainen vastine Jukolan viestille. Kalevan Rastille voitto oli kolmas viimeisen neljän vuoden ajalta. Vuosituhannen ensimmäisten kymmenen vuoden aikana seura ei pystynyt valloittamaan Tiomilaa kovasta yrityksestä huolimatta – tai todennäköisesti juuri sen takia.

Olen edustanut Kalevan Rastia vuodesta 2005, ja tänä aikana meillä on joka vuosi ollut koossa joukkue, jolla on ollut realistiset mahdollisuudet voittoon. Tässä muutamia tärkeimpiä tekijöitä, jotka urheilijan näkökulmasta erottavat voittoisat kerrat ei-voittoisista vuosista.

Rentous

Voittoon johtaneissa viesteissä avainasemassa ovat olleet rennot suoritukset, sillä rento ja vapautunut urheilija pystyy todennäköisimmin suoriutumaan tasonsa mukaisesti. Koska kyse on viestikilpailusta, pitäisi rennon otteen näkyä koko joukkueen olemuksessa.

Joukkueajattelu on yksilölajissa melko vierasta, mutta olemme onneksi saaneet hyvää sparrausta salibandypuolelta. Pienillä muutoksilla on saatu paljon aikaan. Esimerkiksi tärkeiden viestikisojen joukkuepalaveria siirrettiin vuorokaudella aikaisemmaksi, jotta palaverin asiat ehtii sisäistää paremmin.

Lisäksi olosuhteet kisaa edeltävinä päivinä on tehty sellaisiksi, että urheilijat voivat huoletta puuhailla, mitä parhaaksi näkevät, sen sijaan että pakonomaisesti keskittyisivät tulevaan kisaan. Pari joukkueen yhteistä hengailupäivää ennen H-hetkeä ovat olleet minulle aina tärkeitä, ja tulen varmasti kaipaamaan niitä uran jälkeen.

Roolitus

Tiomilassa on tarjolla hyvin erilaisia osuuksia. Tänä vuonna lyhin osuus oli päivänvalossa juostu 35 minuutin sähäkkä seitsemäs osuus, kun taas pisintä osuutta tahkottiin yön pimeydessä yli 1,5 tuntia.

Kalevan Rastissa on selkeästi eri profiilin urheilijoita: jotkut ovat fyysisesti vahvoja, toiset tarkkoja yösuunnistajia, ja jotkut taas viihtyvät osuudella kuin osuudella kuin kotonaan.

Voittovuosina eri osuuksille on löytynyt oikeantyyppinen suunnistaja vähintään yhdeksälle osuudelle, ja kymmenes on sitten ohjeistettu riittävän selväsanaisesti noudattamaan kyseiselle osuudelle sovittua taktiikkaa.

Luottamus

Kun roolitus on kohdillaan ja joukkue rento, syntyy sopiva luottamus itseen ja toisiin kuin itsestään. Itseluottamusta vahvistaa tietenkin myös hyvä valmistautuminen leirityksen ja maastoanalyysien avulla.

Valmistautumisessa ei mielestäni ole kuitenkaan ollut merkittävää eroa hyvien ja huonojen vuosien välillä. Myös valmentajalla on merkittävä rooli oikean ilmapiirin synnyttämisessä. Prosessi alkaa usein jo viikkoja ennen kilpailua, kun hän käy urheilijoiden kanssa läpi eri osuusvaihtoehtoja.

Näin urheilija voi aloittaa valmistautumisen kohti konkreettista tavoitetta, vaikka lähes poikkeuksetta alun perin suunniteltu osuus ei itselle lopulta päädykään. Kun joukkueen sisäinen luottamus on kohdillaan, voi jokainen keskittyä oikeasti omaan osuuteensa sen sijaan, että pohtisi miten edellisen osuuden kaveri mahtaa osuutensa selvittää.

Rentous ja luottamus seuraavat toinen toistaan. Kun niihin lisätään hyvä valmistautuminen ja toimiva roolitus, alkavat keiton ainekset olla kasassa. Suuret kiitokset joukkuekavereille sekä pääkokki Antti Harjulle, joka jälleen tänä vuonna keitti kasaan kultaisen sopan!

Hannu Airila

Ps. Suunnistuksen Huippuliiga huipentuu helatorstain keskimatkaan ja lauantain takaa-ajokisaan. Hyviä TV-lähetyksiä on siis taas luvassa!

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat