1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Sveitsin sensaatioon enää yksi etappi - "Haluamme pilata Ruotsin juhlat"

Sveitsi palaa mitalikantaan 60 vuoden tauon jälkeen. Maha ei ole kuitenkaan täynnä - Sveitsi haluaa maailmanmestaruuden.

Roman Josi. (Arkistokuva) Kuva: EPA

Sveitsi palaa mitalikantaan jääkiekon MM-kisoissa 60 vuoden tauon jälkeen. Voitosta voittoon Tukholmassa kulkenut alppimaa selvitti tiensä MM-finaaliin kaatamalla Yhdysvallat välierässä 3-0.

- Olen niin onnellinen! Tämä joukkue tekee mahtavaa työtä. On uskomatonta, mitä teemme täällä. Pelasimme jälleen loistavan ottelun. Olimme parempi koko 60 minuutin ajan ja ansaitsimme voiton, turnauksen tähän mennessä paras puolustaja Roman Josi myhäili USA-voiton jälkeen.

- Saimme todella hyvän alun. Karvasimme kovaa ja paineistimme heitä joka puolella. Meillä oli paikkoja jo avauserässä, mutta emme pystyneet käyttämään niitä. Jatkoimme vain yrittämistä, ja viimein saimme kiekon sisään.

Historian saatossa yhden MM-hopean ja kuusi MM-pronssia voittanut Sveitsi on edellisen kerran ollut mitaleilla vuoden 1953 MM-kotikisoissaan. Vuonna 1998 Sveitsi oli kotikisoissaan neljäs, minkä jälkeen mitaleille paluuta on odoteltu hartaasti.

- Tämä on loistava saavutus Sveitsin jääkiekolle. Sveitsissä on tehty jo pitkään hyvää juniorityötä, mutta emme ole koskaan selvinneet puolivälieriä pidemmälle. Nyt olemme finaalissa, ja koko maassa varmasti kaikki ovat onnellisia, NHL:ssä Nashville Predatorsia edustava Josi totesi.

- Koko joukkue on tämän takana - pelaajat, valmennusjohto ja kannattajat. Nytkin hallissa oli paljon sveitsiläisiä, ja ilmapiiri oli hieno. Se tuntui ihan kotiottelulta. En ole koskaan pelannut joukkueessa, jossa joukkuehenki olisi ollut näin hyvä. Pitää vain jatkaa.

”Tämä on varmaan kaikille uran paras saavutus”

Sveitsi on voittanut kaikki yhdeksän otteluaan Tukholmassa. Junan pysähtymistä on odoteltu, mutta onko enää mistään suistamaan Sveitsiä pois raiteiltaan - edes Ruotsista kotiyleisönsä edessä?

- Toivotaan, että ei ole! Pelaamme loistavaa jääkiekkoa. Ruotsilla on nyt Sedinin veljekset ja heillä on hyvä joukkue. Siitä tulee erittäin kova ottelu, mutta haluamme voittaa senkin pelin, 22-vuotias Josi sanoi päättäväisesti.

- Haluamme pilata heidän juhlansa. Siihenkin otteluun tulee varmasti paljon sveitsiläisiä kannattajia. Meidän on päästävä parhaimpaamme voittaaksemme tämän ottelun. Haluamme kultaa.

Josin sanoista paistaa läpi ennen kaikkea aito into. Bern-kasvatilla ei ole ollut koskaan yhtä hauskaa jääkiekkoa pelatessaan.

- Tämä on varmaan kaikille uran paras saavutus. Olen voittanut Sveitsin mestaruuden, mutta nyt voitamme jotain maallemme. Koko maa on tyytyväinen, ja teemme suurta palvelusta koko Sveitsin jääkiekolle.