Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Paini teki radikaaleja muutoksia sääntöihinsä

Kansainvälinen painiliitto (FILA) rustasi viikonlopun aikana sääntönsä uuteen uskoon miellyttääkseen Kansainvälistä olympiakomiteaa (KOK). Paini on vaarassa pudota olympialaisista.

urheilu
Henri Välimäki (pun.) ja Veli-Karri Suominen 74-kiloisten SM-finaaliottelussa.
Kuvassa Henri Välimäki (pun.) ja Veli-Karri Suominen 74-kiloisten SM-finaaliottelussa.Lehtikuva

Kansainvälinen olympiakomitea järkytti painimaailmaa viime helmikuussa, kun se ilmoitti, ettei lajia välttämättä nähdä vuoden 2020 olympiaohjelmassa. Paini on ollut olympiaohjelmassa ensimmäisistä moderneista olympialaisista eli vuodesta 1896 lähtien, mutta KOK:n mukaan paini ei ole pystynyt uudistumaan muiden lajien tavoin ja muun muassa sen säännöt ovat liian epäselvät.

Putoamisuhka herätti paini-ihmiset, ja viime viikonloppuna Kansainvälinen painiliitto kokoontui Moskovaan muokkaamaan sääntöjään. Tuloksena oli radikaalejakin muutoksia.

- Teimme päätöksiä, joita tarvitsemme taistellaksemme olympiapaikastamme, Serbian edustaja Nenad Lalovic kertoi.

- KOK antoi meille keltaisen kortin, joten meidän täytyy muuttua. Ja me olemme muuttuneet. Olemme ottaneet uudet säännöt käyttöön ja lisäksi naisten asema painissa paranee.

Uudet säännöt voimaan heti

Vielä Lontoon olympiakisoissa painissa jaettiin 18 kultamitalia, 7 vapaapainissa, 7 kreikkalais-roomalaisessa painissa sekä 4 naisten painissa. Nyt FILA on ehdottanut KOK:lle, että jokaisessa painikategoriassa jaettaisiin 6 olympiakultaa. Pronssimitaleita on tähän asti jaettu kaksi painoluokkaa kohti, mutta tulevaisuudessa jaettaisiin enää yksi pronssimitali.

- Olemme myös ehdottaneet, että kilpailijoiden määrä rajoitetaan 16 sarjaa kohti, vähän samalla tavalla kuin nyrkkeilyssä. Myös tuomarien määrä puolitettaisiin, joten olympiakisoihin saapuisi vähemmän ihmisiä, aivan kuten KOK haluaa, Lalovic kertoi.

Uudet sääntömuutokset tulevat voimaan välittömästi. Uusissa säännöissä muun muassa pisteet lasketaan jaksoista yhteen ja enemmän pisteitä saanut on voittaja. Tasapisteissä viimeisen pisteen tai pisteet tehnyt painija on voittaja. Ylivoimainen pistevoitto on kreikkalais-roomalaisessa painissa seitsemän pisteen ero ja vapaapainissa kymmenen pisteen ero. Viiden pisteen arvoinen laajakaarinen heitto päättää ottelun, mikäli suorituksen jälkeen heittäjällä on enemmän pisteitä kuin vastustajalla.

Paini esittelee muutokset KOK:lle myöhemmin tässä kuussa Pietarin kokouksessa. Paini kilpailee olympiapaikastaan seitsemän muun lajin kanssa ja lopullinen päätös lajeista tehdään syyskuussa Argentiinassa.

Lue FILA:n hyväksymät muutokset painin sääntöihin tästä (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters

Suosittelemme

Tuoreimmat