Hyppää sisältöön

Aerobicin Euroopan mestari haluaa lajin arvosteluun mäkihypyn käytännön

Juuso Väisänen lähtee syksyllä jahtaamaan MM-kultaa. Mies haluaisi muuttaa lajin arvostelukäytäntöjä, jotta suomalaisetkin voisivat pärjätä nykyistä paremmin.

Kilpa-aerobic on erittäin raskas laji. Juuso Väisänen sanoo, että se on kahden minuutin setti: - Ensimmäinen minuutti menee suhteellisen ok, mutta seuraava rupeaa jo vähän painamaan ja on vähän taistelua. Toki kisoissa se menee aina vähän helpommin, mutta treeneissä puolentoista minuutin suoritus on melkein maksimi, mitä pystyn tekemään. Viimeinen puoli minuuttia menee ihan rämpimiseen. Sitten saa vähän aikaa puhallella. Kuva: Jarno Ranta / Yle

Aerobicin tuore Euroopan mestari Juuso Väisänen esittää muutoksia lajin arvostelukäytäntöihin, sillä hän ei aina koe olevansa kaikkien kilpakumppaneidensa kanssa samalla viivalla.

- Kaikissa arvostelulajeissa pidetään (tuomarit) vähän omiensa puolta – Euroviisuissa ja muissa vastaavissa. Jos on kotimaan tuomareita, ne arvostavat, kun ovat nähneet sua enemmän. Sellaista peliä on ollut.

Kun kisoissa ei ole ollut suomalaistuomareita, Väisänen kertoo ihmetelleensä, miksi tuomarit ovat antaneet esimerkiksi tshekkiläiselle ja australialaiselle paremmat pisteet.

- Mutta pitää vain keskittyä siihen, että tekee paremmin ja voittaa nekin tuomarit omalle puolelleen. Semmoinen kokeilu olisi kuitenkin ihan jees, että pudotettaisiin osa pisteistä pois ja tehtäisiin jotain keskiarvoa tai muuta vastaavaa. Täten kotiinpäin vetäminen ei vaikuttaisi niin paljon lopputulokseen. Vähän niin kuin mäkihypyssäkin otetaan paras ja huonoin pois.

Aerobicin pisteet tulevat rankingin mukaan.

-. Jos sä saat neljä ykkössijaa ja muutamalta tuomarilta viimeiset sijat, sä voitat ne kisat. Jos sä saat kolmelta tuomarilta ykköset, sä olet aika lähellä mestaruutta, Väisänen toteaa.

Hän sanoo olevansa nyt sillä tasolla, että pääsee vaikuttamaan liiton johtaviin henkilöihin ja olemaan heidän ja tuomareiden kanssa tekemisissä.

- Täten tulevaisuudessa voin ehkä omia mielipiteitäni esittää tanssiurheiluliiton kautta, miten pystyttäisiin vaikuttamaan siihen, että suomalaiset pärjäisivät paremmin.

Tavoitteena maailmanmestaruus

Väisänen lähtee jahtaamaan kultaa syksyn Serbian MM-kisoihin.

- Ilman muuta lähden hakemaan maailmanmestaruutta. Sitä olen jo muutaman vuoden hakenut, mutta ei ole vielä tullut kohdalle. Siellä on suurin piirtein sama tuomariraati, ja tekemiseni tulee niille tutummaksi. Ehkä ne rupeaa nyt vähän arvostamaan, kun olen vaihtanut koreografiatyyliäkin. He katsovat, että vau, toi on nostanut tasoa ja palkitsevat mahdollisesti kirkkaammallakin mitalilla.

Väisänen kuitenkin tietää, ettei mestaruus tule helposti.  Australialainen Cameron Brown on voittanut mestaruuden kahdesti peräkkäin, ja häntä ennen maamies Brenton Andreoli voitti yhden nuorena.

- Aussit pyrkivät erottumaan notkeudellaan, joten minun on keksittävä jotain muuta. Minulla se on tämä energia, jota yritän tuoda lavalle. Tuon ohjelmaan pieniä juttuja: kasvojen ja pään käyttöä sekä yllätyksellistä esiintymistä. Koreografian rakenne on juuri sellainen, mitä tuomarit haluavat. Jos se ei ole sellainen, arvostelutuomarit pudottavat armotta alemmaksi, Väisänen sanoo.

"Laji saatava myös olympialaisiin"

Väisänen haluaisi erittäin raskaan lajin myös olympialaisiin.

- Ehdottomasti pitäisi saada olympialaisiin, mutta se on vähän poliittista peliä, mitä lajeja sinne otetaan. Luulen, että tämä on vielä niin pieni laji, että tuskin tämä ihan sille statukselle nousee. Ennemminkin tarvittaisiin jotain bisnestä tähän taustalle ja saataisiin isompia kisoja ja ehkä sitä kautta joskus.

- Hieno lajihan tämä on, että kyllä varmasti yleisö tykkäisi katsoa , ja näyttäisi televisiossa huikealta. Saisi ottaa monta kameraa ja kuvata vähän eri suunnista: ylhäältä, alhaalta ja sivulta. Näyttäisi tosi upealta.