Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kiekonheittäjä Ari Huumonen on kuollut

Vuoden 1983 yleisurheilun MM-kilpailuissa neljänneksi sijoittunut kiekonheittäjä Ari Huumonen on kuollut 57 vuoden ikäisenä.

urheilu
Ari Huumonen vuoden 1983 MM-kilpailuissa.
Ari Huumonen vuoden 1983 MM-kilpailuissa.Yle

Yleisurheilumaajoukkueen omaperäinen persoona, Helsingin MM-kilpailuissa 1983 kiekonheitossa neljänneksi sijoittunut Ari Huumonen on kuollut Hämeenlinnassa 20. toukokuuta. Hän oli kuollessaan 57-vuotias.

Katso Huumosen paras heitto vuoden 1983 MM-kilpailuista Ylen Elävästä arkistosta (00.06-01.00).

Huumonen nousi maajoukkueheittäjä Jorma Rinteen valmennuksessa kansainväliselle tasolle. Hämeenlinnan Tarmon 196-senttinen ja 130-kiloinen kiekkomies voitti nuorten Suomen mestaruuden vuosina 1975 ja 1976.

Huumosen kansainvälisen uran huippuhetki osui vuoden 1983 Helsingin MM-kilpailuihin. Olympiastadionilla hänen kaikki viisi mitattua heittoaan kantoivat yli 63 metrin. Toisella kierroksella syntynyt uran pisin kaari 65,44 toi neljännen sijan Tshekkoslovakian Imrich Bugárin, Kuuban Luis Delisin ja toisen tshekin Géjza Valentin takana. Mitaliin jäi matkaa 64 senttimetriä.

- Huumonen viihtyi tunnetusti parhaiten kotioloissaan Hämeenlinnan seudulla. Helsingin MM-kilpailuihin 1983 hän matkusti sekä karsintaan että finaaliin suoraan kotoaan valmentajansa Jorma Rinteen kanssa. ei tunnetusti juurikaan verrytellyt ennen kilpailujaan. MM-finaaliakin odoteltiin istuskelemalla Stadionin pohjoispään kallioilla kahvia juoden, SUL:n heittolajien päävalmentajana vuonna 1983 toiminut Into Turvanen muisteli.

Kalevan kisoissa hänen oli ensin tyytyminen neljään hopeamitaliin Markku Tuokon varjossa vuosina 1979-82, kunnes väri kirkastui kullaksi Porissa 1983, Lahdessa 1985 ja Kuopiossa 1987. Kotikisoissa Hämeenlinnassa 1988 hän vielä intoutui mukaan, ”koska kisat ovat sopivan matkan päässä”, kuten hän totesi, ja jäähdyttelijän palkintona oli pronssimitali.

- Huumosen tavaramerkkeihin kuului myös kilpailupaikalle viime tipassa saapuminen. Ennen Heinolassa käytyä maaottelukatsastusta kilpakumppanien toiveikkuus kohosi tuntuvasti, kun Huumosta ei paikalla näkynyt. Viime hetkellä hän kuitenkin taas saapui, suki hieman tukkaansa, astui rinkiin ja nykäisi heti ensimmäisellään reilun kuusikymppisen, minkä jälkeen maaottelupaikkoja oli enää yksi jäljellä, entinen kiekonheittäjä ja SUL:n nykyinen kilpailu- ja olosuhdepäällikkö Mika Muukka kertoi.

Huumonen kilpaili miesten maaotteluissa 12 kertaa vuosina 1979-1984, niistä kahdessa voittoisasti, ja ylitti 60 metriä kahdeksana kesänä 1979-1985 ja 1987.

Muistokirjoituksen on laatinut Matti Hannus (SYUA).

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat