Suora

  • Suunnistuksen EM
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021

Atik Ismaililta tulossa kirja ”Mestaruussarjan maestrot”

Atik Ismail kokoaa aineistoa jalkapallokirjaansa "Mestaruussarjan maestrot", jonka on tarkoitus valmistua jouluun mennessä.

urheilu
Atik Ismail kuvassa
Atik Ismail on kirjahankkeen kimpussa.Kari Salmela

- 60-luvun ja 70-luvun alun aikakausi on mulle niin merkityksellinen, että siitä lähti ajatus kunnioittaa näitä pelaajia sellaisella kirjalla kuin ”Mestaruussarjan maestrot” , johon kerään tarinoita noin sadasta pelaajasta, joilla on noin 200 mestaruussarjapeliä ja muita meriittejä, kertoo Atik Ismail, jalkapallolegenda itsekin, mutta hieman myöhemmältä ajalta.

Kirjan kustannussopimus on tehty. Nyt on menossa kiivain aineiston keruuvaihe. Kirjan on tarkoitus ilmestyä jouluksi.

- Nauhurin kanssa kierretään nyt tiivistä tahtia. Olen haastatellut toistakymmentä pelaajaa lähinnä Kuopion ja Helsingin seuduilta. Seuraavaksi menen Lahteen ja Mikkeliin.

- Meillä on 6-7 isoa paikkakuntaa, mitkä ovat olleet jalkapallossa 60-, 70- ja 80-luvuilla merkityksellisissä asemissa, Ismail muistuttaa.

Ismaililla on ollut aikamoinen työ on ollut löytää näitä maestroja. Joidenkin kohdalla hän on törmännyt ilmoitukseen, että kaveri on nukkunut pois.

Ismail pyrkii saamaan kirjaansa paljon kuvamateriaalia.

- Mustavalkoisia, totta kai. Ajan hengen mukaisesti.

Vanhat maestrot unohdettu

Ismail imi Bolliksen ja Stadikan pelitapahtumista poikavuosinaan kaiken mahdollisen.

- Yhtenä suurena tekijänä olivat 60-luvulla HJK:n mestaruussarjapelit, joissa vuoroin mikäkin joukkue eri puolilta Suomea tuli vierailulle. Siellä oli huikeita tähtiä Juhani Peltosesta Kai Pahlmaniin, Arto Tolsasta Tommy Lindholmiin.

- Nykyäänkin nämä nimet tunnetaan, mutta siellä pelasi iso määrä sellaisia kavereita, jotka pelasivat yhteensä yli 200 mestaruussarjapeliä.

Ismail kertoo kirjaan tulevan tarinaa yli sadasta pelaajasta. Kunkin tarina on 1-2 sivua.

- Onhan se jännää kun nämä kaverit on unohdettu jalkapallon historiasta ja kartalta.

- Kun oma ikä alkaa olla veteraanin puolella, sitä muistaa niitä kultaisia nuoruusaikoja ja ennen muuta niitä kimmokkeita, mistä kaikki intohimo kaikenlaiseen urheiluun lähti.

Opiskelija ei tarvinnut ”pinnarahoja”

- Se ajankuva on jännä jostain 60-luvulta. Suomihan voitti pari Pohjoismaiden mestaruutta. Kaverit kävivät silloin siviilitöissä. Maaotteluun saatettiin kokoontua pari tuntia ennen pelin alkua.

Bosman-tapaus muutti totaalisesti 90-luvun alussa jalkapalloilijoiden mahdollisuutta siirtyä toisiin seuroihin. Ismailin aineistossa on rajujakin esimerkkejä vanhemmalta ajalta.

- Eräälle kaverille kävi näin. Kirje oli tullut postissa kotiin ja siinä ilmoitettiin, että emme anna sinulle vuoteen pelilupaa kun et palauttanut verkkareita puhtaana.

Jossain vaiheessa tulivat ”pinnarahat” eli pelaajapalkkiot mukaan kuvaan.

- Pinnarahat saattoivat olla 10 tai 20 markkaa per voitettu peli. Niitä sitten jaettiin pukuhuoneessa pelin jälkeen.

Eräs nuori edustusjoukkueeseen päässyt kaveri ihmetteli, miksi hän ei saanut pinnarahaa. Vastaus oli ollut tyly, koululaiset ja opiskelijat eivät tarvitse rahaa.

- Ikään kuin opiskelija ei olisi ansainnut pinnarahoja, Ismail nauraa.

- Kyllä haastatteluissa on tullut esiin hienoja yksityiskohtia ajalta, jolloin miehet oli rautaa ja pallot nahkaa, Ismail naurahtaa.

Kari Salmela

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat