Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut

Näkökulma: Ärripurrien valtakunta

Yle Urheilun Sammy Väisänen hämmästelee suomalaista urheilukeskustelua. "Tilanne on eriskummallinen ja naurettava. Urheilijoita ei tosin naurata", Väisänen kirjoittaa.

urheilu
Sammy Väisänen.
Sammy Väisänen.YLE

Suomalaiseen urheilukeskusteluun on tullut yhä voimakkaammin vähättelyn oireita ja negatiivisuus kukoistaa. Pahinta tässä on se, että suurinta mölyä pitävät tietyt penkkiurheilijat. Kutsuttakoon heitä ärripurreiksi.

Nyt tilanne on usein se, että kun voitat, voitat väärin! Kun urheilet, urheilet väärää lajia. Jos riemuitset menestystäsi, vedetään heti esiin lajivertailu. Tilanne on eriskummallinen ja naurettava. Urheilijoita ei tosin naurata.

Ilmiö on tuttu kaikilla palstoilla, jonne kuka tahansa voi kirjoittaa omat kommenttinsa. Näillä veri kiehahtaa ja kipinät sinkoilevat. Median sisälukutaidosta olisi usein hyötyä, mutta ei sekään tilannetta pelastaisi.

Tänä päivänä tilanne on se, että kun jääkiekon ystävä, se ärripurri, riemuitsee joukkueensa ja lajinsa menetyksestä, jalkapallon ystävällä, taas sillä ärripurrilla, on tarve vähätellä ja mitätöidä koko asiaa. Silloin muistutetaan, että kyseessähän on globaalisti pieni laji jalkapalloon verrattuna.

Silloin kun jalkapallossa tulee osumia ja menestystä, jääkiekon ärripurrit haluavat leimata suomalaiset potkupalloilijoiksi.

Kun suomalainen urheilija tai joukkue voittaa jotain, ärripurreilla on tarve muistuttaa, että mikäli se ja se ei olisi ollut sivussa, voittoa ei olisi koskaan tullut.

Annas olla, kun pienen lajin edustaja nappaa mitalin arvokisoista, alkaa armoton vähättely. Ärripurrien mukaan lajia harrastaa vain kourallinen ihmisiä, helppoahan siinä on mitaleita napsia. Toista se on vaikkapa tenniksessä tai jalkapallossa!

Tilanne on absurdi. On aivan saman tekevää, onko urheilija soutaja, judoka tai vaikkapa lentopalloilija. Jotta urheilija voi olla oman lajinsa huipulla, se vaatii täysimittaisen satsaamisen ja panostuksen lajiin. Käytännössä kaikkien on harjoiteltava ammattimaisesti. Se on täysimittaista työtä, josta harva kuitenkaan saa ansaitsemaansa korvausta.

Vähättelyllä ja lajien vertailuilla ei saada oikeasti aikaan mitään muuta kuin vahinkoa pitkässä juoksussa. Kun ensi kerran vaikkapa ringette- tai salibandymaajoukkue saavuttaa jotain, annetaan heidän saavutukselleen arvostus. Ennen kaikkea, annetaan heidän riemuita ja tuntea onnistumisen iloa. Silloin on ihan sama, kuinka paljon lajin harrastajia maailmassa on. Täytyy muistaa, että kaikki huipulla olevat ovat kuitenkin vuodattaneet hikipisaroita, tehneet uhrauksia ja vaikeita valintoja urheilun takia.

On selvää, että ihmisillä on omat suosikkilajit, joita he seuraavat. Silloin tuntemattomalle ja oudolle asialle on helppoa kääntää selkänsä. Se ei kuitenkaan oikeuta vähättelyyn ja tuomitsemiseen. Ärripurrien valtakuntaankin on kuuluttava arvostus. Kaikki urheilijat lajista riippumatta ansaitsevat sen!

Koska muuten viimeksi kuulit jonkun urheilijan julkisesti arvostelevan tai vähättelevän jotain toista lajia?

Sammy Väisänen, Yle Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat