Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Bottaksen menestys edellyttää vakaampaa Williamsia

Formula ykkösten Williams-tallin moottoritoimittaja vaihtuu ensi kaudeksi. Williams hakee menestystä Mercedeksen koneista. Jukka Mildh arvioi ratkaisun taustoja.

urheilu
Jukka Mildh
Yle

Williamsin uunituore ilmoitus moottoritoimittajan vaihdosta kuvastaa hyvin tallin epävakaata tilannetta. Formula ykkösissä pysyvyys, pitkäjänteinen vakaa toimintaympäristö, on avaintekijä menestykseen. Williamsilla ainoa pysyvä asia tuntuu olevan Sir Frank Williams itse.

Renault on toimittanut Williamsille moottoreita viime kaudesta lähtien. Jo nyt, puolentoista vuoden yhteistyön jälkeen Williams ilmoittaa taas vaihtavansa moottoreita. Tällä kertaa Mercedesiin. Tallin viimeisin todellinen tehdassopimus oli BMW:n kanssa. Se päättyi kauden 2005 jälkeen. Sitä seurasi vuoden kokeilu Cosworthilla, siirtyminen kolmeksi kaudeksi Toyotalle, taas Cosworthiin 2010-2011 ja sen jälkeen Renaultille.

Tässä välissä Williams on ehtinyt ainoana F1-tallina listautua pörssiin ja toimitusjohtaja on vaihtunut kahteen otteeseen. Sukupolvenvaihdoskin on menossa Frankin tyttären Claire Williamsin siirryttyä johtotehtäviin. Viimeisin muutos oli uskollisen Alex Burnsin sysääminen tällä viikolla syrjään Mike O'Driscollin tieltä pörssiyhtiön johdossa.

Vielä Barcelonassa Burns kertoi innostuneesti myönteisestä tulevaisuudesta. Etenkin hybriditekniikan kehitys- ja myyntityö on lähtenyt lupaavasti käyntiin. Se tuo sentään jonkinlaista taloudellista uskoa yhtiö tulevaisuuteen ja vakautta tältä osin.

Muutosten tuulista ehkä rajuimmat vaikutukset radalla ovat olleet Sam Michaelin lähtö McLarenille ja Mike Coughlanin tarttuminen tekniseen ruoriin. Myös Patrick Headin siirtymisellä F1-tallista hybridihommiin on ollut merkittävä vaikutus.

On ilman muuta selvää, että Toto Wolffin omistusosuudella Williamsista on ollut vaikutus Mercedes-kaupan syntymiseen. Ainakin se on mahdollistanut variaatioita kaupan teolle. Wolffin omistus ja Mercedes ovat toki täysin eri asioita, mutta F1:ssä asioilla on tapana kytkeytyä yhteen. Wolff kun ilmoitti reilu kuukausi sitten luopuvansa osuudestaan sopivan ostajan tullessa vastaan. Oli miten oli, Wolffin lähtö Mersulle oli yksi pahoista takaiskuista Williamsille.

Valtteri Bottakselle Williams on edelleen hyvä paikka aloitella F1-ura. Sitä ei käy kiistäminen, vaikka talli onkin myllerryksessä. Epävarmuuden kipinä on kuitenkin syttymässä, sillä talli ei myöskään tunnu löytävän syytä auton heikkoon vauhtiin. Juuri tällaiset tilanteet edellyttävät vakiintunutta organisaatiota, jotta kehitystyö saadaan siirrettyä systemaattisesti ja nopeasti radalle.

Bottaksen ei tarvitse vielä hätiköidä, mutta ensi kauden aikana on jo alettava katsoa toisaalle ja etsiä paikkaa vakaammista talleista.

Jukka Mildh

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat