Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen ykkösmeloja päätti jatkaa uraansa, kun huomasi harjoittelevansa paljon ja kovaa

Anne Rikalan viikko-ohjelma rytmittyy nykyään siviilitöiden mukaan

urheilu
Anne Rikala on siviilitöiden kautta löytänyt uutta potkua ja perspektiiviä huippu-urheiluun.YLE

Konkarimeloja Anne Rikala hamuaa jälleen tänä kesänä arvokisamitalia. Moni tulkitsi Lontoon olympialaisten kahdeksannen uran pettymyksen uran päättymiseksi, mutta toisin kävi.

- Kun Lontoon oli ohi, en oikeasti tiennyt mitä teen. En ottanut mitään stressiä, että pitäisi tehdä joku päätös. Luotan aika paljon intuitioon, että minkälaisia valintoja elämässä. Syksyn mittaan sitten huomasin, että treenaan aika paljon ja aika kovaa, ja vuodenvaihteessa tein päätöksen, että haluan kilpailla, Rikala kertaa.

Rikalan arkipäivää on syksystä lähtien rytmittänyt puolipäiväinen siviilityö Lohjan Kisakallion urheiluopiston valmennuskeskuksessa. Käytännössä Rikala on kolme päivää viikosta töissä valmennuksen ja testauksen kehittäjänä, neljä päivää hän pyhittää harjoittelulle.

- Kun en ole töissä, teen jopa kolme harjoitusta päivässä. Ne on ehkä vähän lyhyempiä, mutta tehokkaita. Työpäivinä teen 1-2 harjoitusta. Toki joskus pitää levätäkin.

Työelämä on 36-vuotiaalle Rikalalle täysin uutta. Hänen mielestään se on tuonut uutta potkua ja perspektiiviä urheilijaelämän rinnalle. Ajatus on välillä muuallakin kuin urheilussa. Toki varjopuoletkin ovat jo nousseet esiin.

- Olen tajunnut, kuinka tärkeää huippu-urheilijalle on, että hänellä on mahdollisuus tehdä duunia sataprosenttisesti. Heti, kun siinä on jotain muita asioita, kuten työ tai opiskelu, ajanhallinta käy haastavaksi. Jos tekisi olympiadin, niin silloin tämä kävisi varmasti liian rankaksi.

Siviilityö muutti myös Rikalan talviharjoittelun totaalisesti. Aikaisemmin hän vietti lähes 200 päivää ulkomaanleireillä avovesissä, nyt Rikalan mela kauhoi ensimmäistä kertaa vettä vasta huhtikuussa. Siihen nähden avauskilpailu Tshekin Racicessa käydyssä maailmancupin osakilpailussa oli yllätys.

- Tulokset olivat A-finaalitasoa sekä yksiköllä että kaksikolla. Se, että noin nopeasti löytyi tekninen melontatuntuma ja vauhti noinkin lähelle kärjen vauhtia, se on jännä juttu.

Rikala kilpailee kaksikolla uuden parin Pauliina Poletin kanssa. Vaikka ikäeroa on 15 vuotta ja kokemuseroa saman verran, yhteinen sävel löytyi nopeasti.

- Pauliinan kanssa kulkee hirvittävän hyvin jo näin vähäisillä vedoilla. Odotan, että meillä on kaikki mahdollisuudet olla MM-kisoissa kuuden parhaan joukossa 500 metrillä.

Henkilökohtaisia MM-matkojaan Rikala ei ole vielä lyönyt lukkoon. Todennäköisesti hän kilpailee 1000 metrillä ja viiden kilometrin matkalla - mitalimielellä.

- Fysiikka ja tekeminen ovat sillä tasolla, että on edellytykset taistella ihan kärjestä. Kyllä olisi kiva saada vielä mitsku sinne kokoelmaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat