Koe uusi yle.fi

Suora

  • Suomen olympiajoukkueen julkistamistilaisuus
  • Tarina suomalaisesta sisusta

Suomen paras salibandyvalmentaja ärsyyntyi nuorten velttoilusta: ”Vapaamatkustajat pitää saada pois liigasta”

Iiro Parviainen lähti Ruotsiin katsomaan maan urheilukulttuuria. Matkasta tuli kaikkea muuta kuin turistimatka, sillä mies toimi ensimmäisenä suomalaisena päävalmentajana Ruotsin salibandyn superliigassa.

urheilu
Parviainen
Iiro Parviainen valittiin lauantaina Suomen parhaimmaksi salibandyvalmentajaksi.Jarno Ranta / Yle

MIKKELI

IBK Dalenia valmentanut Iiro Parviainen teki jymypaukun ja luotsasi joukkueensa hopealle niin Ruotsin liigassa kuin seurajoukkueiden Champions Cupissa.

- Meidät rankattiin Ruotsin liigassa sijalle yksitoista, joten saimme aikaiseksi pienen tuhkimotarinan. Champions Cupissakin olimme mukana vain sen takia, että olimme järjestäjiä, sanoo Parviainen.

Hänen mielestään suomalaiset ovat monessa asiassa ruotsalaisia jäljessä.

- Pelaajat ovat tavoitteellisempia ja enemmän urheilijoita. Meillä on vieläkin liigassa muutamia vapaamatkustajia, joita ei pitäisi pitää mukana. Ruotsissa itsekuri onkin parempi, sillä pelaajat tekevät omalla ajallaan paljon enemmän töitä kuin meillä tehdään. Meillä toki huiput Väänäsen (Tatu) johdolla varmasti tekevät paljon töitä, mutta Ruotsissa paljon töitä tekevien massa on huomattavasti isompi.

Parviaisen mukaan Suomen liigan vapaamatkustajat ovat nuoria, jotka ovat huonoja tekemään töitä.

- En edes ymmärrä, mistä se johtuu. Olin itse seuraamassa supertaitavia B-ikäisiä poikia viime viikolla, ja minun oli pakko lähteä kesken harjoitusten pois. Ruotsista tulleena minua ärsytti neppailu ja hölköttely kentällä, kun asiat voisi tehdä tosi hyvin. Harmittaa, kun he eivät ymmärrä harjoitella kunnolla vuotta kahta niin, että he näkisivät, mihin heidän taitonsa oikeasti riittävät.

Latviaa valmentavalla miehellä kiinnostusta myös Suomeen

Tällä hetkellä Parviainen on sopimukseton seuravalmentaja. Hän toimii joukkueen kokoajana Porvoossa miesten ykkösessä.

- Halusin katsella muista perspektiiveistä hommaa, ja myös Latvian maajoukkue haluaa, että olen jatkossa entistä enemmän sen mukana.

Parviainen on valmentanut Latviaa neljä vuotta.

- Meille tarjottiin neljän vuoden jatkosopimusta, minkä me myös allekirjoitimme. Mun mukana on toinen suomalainen valmentaja Kristian Björksten. Jatkoimme, kun pelaajien palaute vakuutti meidät, ja 2016 Latviassa pidetään miesten MM-kisat, johon projektimme päättyy varmuudella.

Parviainen on kohdannut Latvian valmentajana myös Suomen MM-kisoissa.

- Itkun pilke pääsi tulemaan ja nosti kovia tunteita, kun kohtasimme Suomen MM-kisojen puolivälierissä Suomessa 2010. Se oli vain se yksi kerta. Sen jälkeen ne ovat olleet vain pelejä.

Parviainen myös myöntää, että hänellä on kiinnostusta Suomenkin päävalmentajaksi.

- Olen kunnianhimoinen, ja meillä oli jo muutamia maita rinnakkaistarjouksessa. Minulle tarjottiinkin Suomen nuorten maajoukkuetta tälle kaudelle, mutta Latvian takia kieltäydyin siitä ainakin toistaiseksi. Katsotaan, mitä aika tuo tullessaan.

Suosittelemme

Tuoreimmat