Lähes 17 000 silmäparia metsään Jämsä-Jukolassa

Maailman suurin viestisuunnistuskilpailu käydään viikonloppuna Keski-Suomessa. Ensimmäisen kerran vuonna 1949 kilpailtu Jukolan viesti kisataan tänä vuonna Jämsässä. Jämsä-Jukolaa voi jännittää Yle Urheilun eri kanavilta.

Kuva: YLE

Suunnistuksen perinteinen Jukolan viesti kilpaillaan tulevana viikonloppuna Jämsässä. Metsiin suuntaa Jämsä-Jukolassa lähes 17 000 silmäparia, sillä kilpailuun on ilmoittautunut 16 305 kilpailijaa.  Määrä on suurin, mitä pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidettävään Jukolaan on koskaan osallistunut.

Jukolan viestiin on ilmoittautunut 1623 joukkuetta ja Venlojen viestiin 1236 joukkuetta. Joukkueita saapuu Keski-Suomeen 22 eri maasta.

Jukolan viesti suunnistetaan keskisuomalaisessa talousmetsässä. Jukolan ja Venlojen viestin voitosta kilpailevat maailman parhaat seurajoukkueet. Venlojen viestin startti on lauantaina kello 14. Naisten viestin voittajaa odotetaan maaliin noin kello 17. Jukolan Viesti alkaa kello 23 ja voittajaa odotetaan maaliin noin kello 7.00.

- Tyypillistä keskisuomalaista maastoa on kilpailijoille luvassa. Kilpailukeskuksen lähialue on helponnäköistä, mutta mitä kauemmaksi mennään, sitä haasteellisempi on maasto. Löytyy korkeuseroja ja erilaisia maastopohjia mukavanlaisesti, Jämsä-Jukolan kartoista ja radoista vastaava Pentti Helminen selvitti Yle Keski-Suomelle.

Viime vuonna Jukolan-viestin voitti Vantaalla joensuulainen Kalevan Rasti. Kilpailun yksi suurista ennakkosuosikeista on norjalainen Halden SK. Norjalaisseura on voittanut Jukolan seitsemän kertaa vuosina 1993-2012. Viimeisimmät voitot ovat vuosilta 2010 ja 2011.

- Jukola on aina erittäin motivoiva ja kiinnostava kilpailu. Tänä vuonna, kun MM-kisat ovat Suomessa, huiput myös jäävät leireilemään Suomeen Jukolan jälkeen, Halden SK:n joukkueenjohtaja Björn Axel Gran selvitti Jukolan viestin nettisivuilla.

- Odotamme kisasta tiukkaa vääntöä Kalevan Rastin kanssa.

Yle Urheilu seuraa Jämsä-Jukolaa suorana netin, TV:n ja radion välityksellä.