Syyttäjä: Dopingin käytöstä ei syytteen vaaraa

Entisten maajoukkuehiihtäjien Janne Immosen, Jari Isometsän ja Harri Kirvesniemen oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänä aamuna. Heitä epäillään perättömästä lausumasta tuomioistuimessa.

urheilu
Jari Isometsä.
Jarno Ranta / Yle
Kihlakunnansyyttäjä Mari Valtti
Syyttäjä Mari Valtti kommentoi.

Rikosepäilyt liittyvät vuosia käytyyn STT:n dopingjuttuun, joka päättyi viime vuoden kesäkuussa. Sen yhteydessä hiihtäjiä kuultiin toissa vuonna todistajina Helsingin käräjäoikeudessa.

Isometsä, Kirvesniemi ja Immonen vakuuttivat tuolloin Jari Räsästä ja Pekka Vähäsöyrinkiä koskeneessa oikeudenkäynnissä, että he ovat tietämättömiä kiellettyjen aineiden käytöstä suomalaishiihdossa.

- Tässä on todennäköisiä syitä epäillä, että Immonen, Kirvesniemi ja Isometsä ovat antaneet vääriä tietoja tai salanneet asiaan liittyviä seikkoja 2011, kun heitä kuultiin todistajina STT-oikeudenkäynnissä. Nyt tässä oikeudenkäynnissä tutkitaan, ovatko heidän lausumaansa siellä olleet paikkansa pitäviä vai ei, Helsingin Kihlakunnansyyttäjä Mari Valtti sanoi.

Valtin mukaan rangaistusta vaaditaan siitä, että hiihtäjien epäillään harhaanjohtaneen tuomioistuinta.

- Syyte kohdistuu heidän vastauksiinsa liittyen heidän omaan dopinginkäyttöönsä, aineiden hankkimiseen sekä näiden plasma ekspanderien käytön syihin ja heidän hemoglobiiniarvojensa kehittymiseen.

Valtti tähdentää, ettei dopingaineiden käyttäminen ole rikos.

- Heille ei näiden asioiden osalta, mikäli he olisivat käyttäneet dopingia ja sen siellä kertoneet, olisi syytteen vaaraa aiheutunut eli tämmöistä perustetta vaieta näistä asioista heillä ei ole ollut. Näiden lausumien paikkansa pitävyyttä tässä nyt tutkitaan.

Immonen myönsi käyttäneensä epoa

Janne Immonen myönsi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa asianajajansa Jorma Ipatin toimesta käyttäneensä epoa hiihtourallaan.

- Se on osa tätä oikeudenkäyntiä ja tuli tähän aineistoon käytettäväksi hänen lausumansa tästä asiasta. Tietysti syyttäjä on nostanut syytteen ja on katsonut, että on todennäköisiä syitä epäillä, että hän on näiden asioiden osalta jättänyt jotakin kertomatta tai antanut vääriä tietoja. Tietysti siinä mielessä tämä ei tullut yllätyksenä, Valtti sanoi.

Yle Urheilu kysyi Immosen asianajajalta Jorma Ipatilta, mistä Immonen on saanut epoa.

- En mä vastaa näihin.

Miksi ette vastaa?

- Nämä asiat ovat salassa pidettäviä, Ipatti sanoi.

Mutta Janne Immonen on myöntänyt epon käytön.

- En vastaa näihin.

Helsingin käräjäoikeudessa Ipatti kuitenkin kertoi, että Immonen on saanut urallaan epoa ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyröltä muun muassa Ramsaun leirillä 1999 ja maailmancupin kilpailuissa.

Ipatti myös kertoi, että Immonen on myöntänyt hankkineensa epoa entiseltä hiihtäjältä Sami Heiskaselta.

Immonen kuitenkin kiistää sen, että hän olisi puhunut totuuden vastaisesti 2011, kun hän vastasi, onko hän kertonut epon käytöstään 1990-luvulla Kyrölle ja entiselle päävalmentajalle Pekka Vähäsöyringille.

Ipatti kertoi, ettei tuollaista keskustelua ole käyty.

Immonen ei itse suostunut kommentoimaan epo-asiaa sanallakaan Yle Urheilulle.

Isometsä ja Kirvesniemi kiistävät syytteet

Immonen on siis myöntänyt epon käytön, mutta Kirvesniemi ja Isometsä kieltävät käyttäneensä sitä. He myös kiistävät muut syytteet heitä vastaan. Vaikuttaako tämä syytteen läpimenoon jollain tavalla?

- Turha sitä on tässä vaiheessa lähteä spekuloimaan. Janne Immonen on syytteeseen vastatessaan avustajan suulla kertonut asioistaan omalta osaltaan, ja syyttäjän tehtäväksi jää tietysti näyttää tämä syyte toteen Isometsän ja Kirvesniemen osalta. Immonenhan ei ole kertonut muusta kuin itsestään.

Valtti vaatii miehille ehdollista vankeusrangaistusta, mikä on kirjattu haastehakemuksen seuraamuskannanotoksi.

- Käsittelyn päätyttyä seuraamuskeskustelussa käydään tarkemmin läpi, mikä rangaistus konkreettisesti syyttäjän näkemyksen mukaan olisi, mikäli syytteet tulisi näytetyiksi.

Immosen tavoin Kirvesniemi ja Isometsä eivät halunneet kommentoida.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat