Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kiiltokuvaurheilija Selänteen kolikon toinen puoli

Äskettäin 43 vuotta täyttäneestä jääkiekkotähti Teemu Selänteestä ilmestyy syksyllä sekä dokumenttielokuva että kirja. Kiiltokuvaurheilijasta onkin luvassa paljon yllättäviä ja tuntemattomia tarinoita.

urheilu
Teemu Selänteestä ilmestyy syksyllä sekä kirja että dokumentti.
Yle

Jukka-Pekka Siilin ohjaama Selänne-elokuva saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 27. syyskuuta 2013. Samalla viikolla ilmestyy myös Ari Mennanderin kirjoittama ja Otavan kustantama Teemu.

- Sen tiedän, ettei Teemu ole vielä päättänyt, jatkuuko ura vai ei. Henkilökohtaisesti olen lähtenyt siitä, että Teemun ura päättyy tähän. Mutta toisaalta me tiedämme, että esimerkiksi Hanno Möttölä, Janne Ahonen, Marja-Liisa Kirvesniemi ja kumppanit ovat tulleet vielä takaisin, Mennander muistuttaa.

Mennander hämmästelee sitä, kuinka poikkeuksellisen hyvissä käsissä Teemu Selänne on ollut Suomen median kanssa koko uransa ajan.

- Kaikki tietävät sen, kuinka ystävällinen, sosiaalinen ja reilu jätkä Teemu on. Häntä ihaillaan, ja tämä tarina jo tunnetaan. Mutta mikä on kolikon toinen puoli?

- Jos sinusta tulee absoluuttinen huippu-urheilija, niin pitäähän urheilijan olla äärimmäisen itsekäs. Muuten yhtälö ei vain toimin. Miten tämä itsekkyys on heijastunut Teemun perheeseen, ystäviin, läheisiin ja pelikavereihin?

"Terapeuttinen kokemus Teemulle"

Mennander lupaa mielenkiintoisen tarinan ja uskoo, että kirja on toiminut samalla Teemulle terapeuttisena kokemuksena. Kirjassa on paljon tapahtumia, joissa on erilaisia vastoinkäymisiä, ja jotka eivät ole olleet koskaan julkisuudessa.

Vihdoin rehellinen tarina siitä, mitkä ovat kolikon molemmat puolet

Ari Mennander, Teemu-kirjan kirjoittaja

- Tätä on ollut jopa helppo tehdä, koska Suomen media on 99,9 prosenttisesti tuonut esille Teemun kolikon toista puolta. Nyt tulee vihdoin rehellinen tarina siitä, mitkä ovat kolikon molemmat puolet. Jopa Teemun uran loppuminen on ollut muutaman kerran todella lähellä.

- Kirjassa on myös dramaattisia tarinoita, jotka ovat vaikuttaneet Teemun lähipiiriin. Näitä tarinoita löytyy kirjasta, ja ne eivät ole koskaan olleet millään tavalla aiemmin julkisuudessa.

Monitoimimies Mennander korostaa, että kyseessä on rehellinen kuvaus upeasta ihmisestä, joka on ollut kuitenkin äärimmäisen itsekäs. Ilman tätä ominaisuutta Teemusta ei olisi koskaan tullut huippu-urheilijaa.

- Väitän, että kirjan ilmestymispäivän jälkeisenä päivänä on luvassa paljon tunteita ja mahdollisia iltapäivälehtien otsikkovaihtoehtoja, mutta samalla pitää muistaa, että me emme hae missään nimessä sensaatio-otsikoita. Emme ole lähteneet siitä, että tämä olisi paljastuskirja, vaan siitä, että mitä uhrauksia vaatii, että sinusta tulee yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista.

JP Siili yllättyi kasiukon merkityksestä 

Elokuvaohjaaja Jukka-Pekka Siili kertoo, että dokumenttielokuvan eteen on touhuttu täydellä höyryllä noin vuoden ajan.

- Olemme tehneet elokuvaa, jonka viimeinen käyttöpäivä olisi aika kaukana tulevaisuudessa. Olemme pyrkineet kartoittamaan elokuvassa myös sitä, että miten on mahdollista että tuon ikäisenä voi vielä ylipäätään pelata huipulla. Moni yllättyy, kuinka paljon paljon tukijoukkoja huippu-urheilija tarvitsee lähelleen.

On ollut ällistyttävää nähdä, kunka tunnettu, kunnioitettu ja rakas Teemu on

Elokuvaohjaaja JP Siili

Vaikka elokuvan osalta mennään kalkkiviivoilla, niin leffa ei ole vielä ihan valmis. Ensi viikolla on vielä edessä leikkausaikaa. Kamera on seurannut Teemun ja hänen läheistensä elämää läheltä, iholta käsin.

- Uskoisin, ettei Suomessa ei ole täyttä kuvaa siitä, että miten tärkeä ihminen ja urheilija Teemu on ison veden toisella puolella. Tämän kasiukon tärkeän merkityksen voi todistaa vierestä käsin. On ollut ällistyttävää nähdä, kunka tunnettu, kunnioitettu ja rakas Teemu on. Tätä on ollut ilo katsoa suomalaisena ja erityisesti kameran läpi, hehkuttaa JP Siili.

Katso Selänne-elokuvan traileri Youtubesta (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat