Andy Murray iski tennishistoriaa Wimbledonissa

Andy Murray voitti Novak Djokovicin Wimbledonin loppuottelussa 6-4, 7-5, 6-4. Murray voitti Wimbledonin ensimmäisenä brittimiehenä 77 vuoteen.

urheilu
Andy Murray juhli Wimbledonin voittoa.
77 vuoden odotus on päättynyt.AFP / Lehtikuva

Maailmanlistan kakkonen Andy Murray voitti listaykkösen Novak Djokovicin Wimbledonin finaalissa 6-4, 7-5, 6-4.

Murray rikkoi 77 vuoden kirouksen. Fred Perry voitti edellisenä brittimiespelaajana Wimbledonin vuonna 1936.

Murrayn valmentajana toimiva Ivan Lendl voitti tavallaan nyt myös Wimbledonin, jota hän ei pelaajaurallaan voittanut.

Ottelussa nähtiin pitkiä palloja ja pitkiä syöttövuoroja. Murray oli varmempi, Djokovic pelasi aggressiivisemmin, mutta teki liikaa virheitä. Kamppailu pelattiin aurinkoisessa ja lämpimässä säässä.

Ottelu oli saada yllättävän alun, kun Djokovic teki helppoja virheitä ja jäi 0-40 -tappiolla ensimmäisessä syöttövuorossaan. Serbi kuitenkin piti syöttönsä. Seuraavaa Djokovicin syöttövuoroa pelattiin todella pitkään, ja tällä kertaa Murray onnistui lopulta murrossa.

Heti seuraavassa syöttövuorossa Djokovic kuitenkin mursi takaisin. Erän seitsemännessä pelissä skotti huudatti jälleen yleisöä niin katsomossa kuin Henman Hillillä murtamalla Djokovicin syötön. Djokovicilla oli mahdollisuuksia murtaa jälleen heti takaisin, mutta tällä kertaa Murray onnistui pitämään syöttönsä.

Erän lopuksi molemmat pitivät syöttönsä ja Murrya vei avauserän 6-4.

Toisen erän neljännessä pelissä Djokovic voitti muutaman pitkän pallon ja siirtyi murrolla 3-1 -johtoon. Murray nousi takaisin taisteluun erävoitosta murtamalla erän seitsemännessä pelissä. Djokovicilla oli mahdollisuuksia ottaa uusi murto heti perään, mutta Murray tasoitti 4-4:ään.

Tilanteessa 5-5 Murray mursi jälleen ja syötti sen jälkeen erän kotiin. Erä päättyi läpisyöttöön.

Murraylla oli henki päällä ja heti kolmannen erän aluksi hän mursi. Skotti oli vahvasti matkalla kohti mestaruutta.

Sitten paineet alkoivat nousta koviksi. Djokovic nousi ensin murrolla tasoihin ja sitten toisella murrolla 4-2 -johtoon. Murray taisteli ja mursi heti takaisin.

Tilanteessa 4-4 Murray mursi jälleen Djokovicin ja pääsi syöttämään historiallisesta voitosta. Murraylla oli kolme ottelupalloa tilanteessa 40-0, mutta ottelu ei päättynyt vielä niihin. Djokovic sai jo murtopallojakin, mutta Murray piti lopulta syöttönsä.

Djokovic johtaa keskinäisiä otteluita nyt 11-8. Ainoa aikaisempi kohtaaminen ruohokentällä oli viime kesän olympiakisojen välierästä. Silloin voittaja oli Murray.

Djokovic ja Murray kohtasivat kolmannen kerran neljän viimeisen Grand Slam -turnauksen finaalissa. Murray voitti viime vuonna US Openissa, Djokovic tammikuussa Australiassa.

Kaikkiaan 26-vuotias Djokovic on voittanut kuusi Grand Slam -turnausta, joista yhden Wimbledonissa vuonna 2011. Samanikäisen Murrayn ainoa mestaruus ennen tätä oli viime vuoden US Openista.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat