Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Vedonlyöntiammattilainen manipulaatioepäilystä: "Tapaus vaikuttaa selvältä"

ESBC:n pääkertoimenlaskija Tuukka Kokon mukaan Interin ja Vikingurin välisessä karsintaottelussa nähdyt tapahtumat viittaavat hyvin vahvasti ottelumanipulaatioon. Sekä Inter että Palloliitto ovat ilmoittaneet asiasta Uefalle.

urheilu
FC Interille torstai oli sysimusta europäivä. 11.7.2013

FC Interin ja färsaarelaisen Vikingurin torstaisen Eurooppa-liigan karsintaottelun toisen jakson tapahtumat ovat herättäneet runsaasti keskustelua.

Armenialainen tuomari Andranik Arsenyan vihelsi kaksi kyseenalaista rangaistuspotkua, minkä lisäksi ottelu oli kerännyt englantilaisessa vedonlyöntipörssi Betfairissa poikkeuksellisen suuren vaihdon.

Inter lähti otteluun noin 80 prosentin suosikkina ja ottelun muut kertoimet olivat tavanomaisia, eikä niissä tapahtunut suuria muutoksia. Pelimuoto ”Molemmat joukkueet tekevät maalin” keräsi kuitenkin poikkeuksellisen suuren, jopa satakertaisen, vaihdon normaaliin nähden.

Kohdetta pelattiin yhteensä noin 370 000 eurolla, josta 300 000 euroa pelattiin vaihtoehtoon ”molemmat tekevät maalin”. Lisäksi pääosa ”toinen tai kumpikaan ei tee maalia” – vaihtoehtoon pelatusta rahasta pelattiin vasta ottelun aikana sen ollessa 0-0-tilanteessa toisella jaksolla.

Kun pelivaihdon lisäksi rangaistuspotkutilanteet olivat hyvin epäselvät, on vedonlyöntiyhtiö European Sports Betting Consultantsin pääkertoimenlaskija Tuukka Kokon mukaan asiassa mitä todennäköisimmin vain yksi vaihtoehto.

- Ainakin ensimmäiseen tuomioon on mahdotonta keksiä mitään perusteita näin maalaisjärjellä, joten tapaus vaikuttaa selvältä. Ottelutapahtumia manipuloitiin, jotta molemmat joukkueet tulisivat maalin tekemään, Kokko kertoo.

Ainakin ensimmäiseen tuomioon on mahdotonta keksiä mitään perusteita näin maalaisjärjellä, joten tapaus vaikuttaa selvältä.

Tuukka Kokko, ESBC

Kokon mukaan edellä mainitut vaihdot ovat hyvin poikkeuksellisia.

- Eurooppa-liigan karsintakierroksen otteluissa pelivaihdot ovat tyypillisesti satoja tai joitain tuhansia euroja kyseisessä pelimuodossa. Tässä ottelussa vaihto oli 370 000 euroa, joten voi jo lähtökohtaisesti ajatella, että jotain on hassusti, Kokko sanoo.

- Lisäksi nämä panostukset olivat täysin ristiriidassa Interin suursuosikkiasemaan, hän jatkoi.

Myös Veikkauksen urheilupelien liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Mäkilä epäilee ottelumanipulaatiota, vaikka Veikkauksen peleissä vaihto olikin normaalia eikä niissä ollut mitään epäilyttävää.

- Muuten maailman ja Veikkauksen vedonlyöntimarkkina oli normaali, mutta tämä Betfairille tullut iso pelaaminen erikoiseen vetomuotoon oli epäilyttävää, Mäkilä sanoo.

Ottelumanipulaatioihin liittyy yleensä ammattirikollisuutta ja ne pyritään toteuttamaan ilman yleistä huomiota. Tällä kertaa manipulaatioyritys oli kuitenkin varsin näkyvä.

- Pidän tätä aikalailla tökerönä manipulointiyrityksenä, jollaiseksi se tällä myös kertaa jäi. Tapahtumat tulee kuitenkin selvittää perin pohjin, Kokko sanoo.

Inter ja Palloliitto ovat lähestyneet Uefaa

Ottelu oli Eurooppa-liigan karsintaa, joten se on Euroopan jalkapalloliitto Uefan alainen. Sekä Inter että Palloliitto ovat lähestyneet asiassa kattojärjestöä.

- Saimme tiedon tästä medialta ottelun jälkeen ja totta kai heti aloimme tutkia tapausta. Kieltämättä ottelun tapahtumat vaikuttivat vähän siltä, että välttämättä kaikki ei ollut ihan kunnossa. Olemme jättäneet Uefalle protestin ottelusta, FC Interin hallintojohtaja Lauri Kemppainen kertoo.

- Seurasimme ottelun tapahtumia ja tässä vaiheessa olemme tehneet Uefalle selvityspyynnön asiasta. Haluamme, että Uefa ottaa kantaa mitä ottelussa on tapahtunut, Palloliiton viestintäpäällikkö Sami Terävä puolestaan sanoo.

Mahdollisiin jatkoseuraamuksiin Terävä ei halua ottaa suuremmin kantaa.

- Uefahan on erittäin raskaalla kädellä rankaissut näitä tapauksia, jotka ovat todistetusti tulleet esiin. Kyllähän siinä puhutaan toimitsijakielloista, hän kuitenkin sanoo.

Inter odottaa vielä Uefan vastausta eikä halua myöskään liikaa spekuloida seuraamuksilla.

- Tietysti toiveena olisi uusintaottelu, mutta sitä en osaa sanoa onko se realistista tässä tilanteessa, Kemppainen pohtii.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat