Kohonen nousi arvo-ottelutilaston kärkeen - ”Onhan näitä tullut pelattua”

Toni Kohonen oli tappiosta huolimatta Pihkalan tavoitelluin henkilö miesten 79. Itä-Länsi-ottelun jälkeen. Lukkarivelhosta tuli sunnuntaina eniten arvo-otteluita pelannut pelaaja, jonka Itä-Länsi-putki alkoi peräti 28 vuotta sitten.

urheilu
Idän lukkari Toni Kohonen pesäpallon miesten Itä-Länsi-ottelussa Hyvinkäällä 14. heinäkuuta 2013.
Idän lukkari Toni Kohonen Lehtikuva

Itä hävisi miesten 79. Itä-Länsi-ottelun Hyvinkäällä, kun Länsi oli vähäjuoksuisessa ottelussa parempi lukemin 2-0 (2-1, 1-0).

Ottelun jälkeen kentän tavoitelluin henkilö pukeutui kuitenkin Idän siniseen, sillä Toni Kohonen oli haluttua riistaa niin median kuin yleisön silmissä.

Sotkamon Jymyn lukkari pelasi sunnuntaina uransa 17. aikuisten Itä-Länsi-ottelun ja nousi yksin arvo-ottelutilaston kärkeen ohi Eino Kaakkulahden ja Mauri Pyhälahden.

Kohonen oli huomion keskipisteenä jo ennen ottelua, kun hän sai tunnustuksen palkintoseremoniassa ja joutui myös kuuluttaja Antero Mertarannan grillattavaksi.

Pesislegenda nosti kuitenkin hienoimmaksi Itä-Länsi-muistokseen tämän vuoden sijasta viime kauden palkitsemistilaisuuden kotiyleisön edessä Sotkamossa.

- Viime vuosi oli aika hieno, kun sai herrojen Kaakkolahti ja Pyhälahti rinnalla olla. Erittäin tunteikas oli se verrattuna tähän päivään. Nyt ei oikein tiennyt, että mitä tässä oikein yksinään seisoskelee. Vähän erilainen fiilis oli, mutta mukava oli tietysti pelata, Kohonen kertasi päivän tapahtumia.

Itse ottelusta lukkarivelholla ei sen sijaan löytynyt juurikaan positiivista sanottavaa.

- Eihän se hyvä ollut missään nimessä. Voittajajoukkuekin voi olla tyytyväinen vain ja ainoastaan siihen voittoon, Kohonen sanaili.

- Olihan tämä aika nihkeää. Aika moni varmaan luuli, että tästä voisi tulla juoksujuhlaa. Kenttä oli kuitenkin avara sekä kakkos- että kolmospuolelta. Kaikki juoksut tulivat täysin virheillä ja ei yhtään kunnon juoksua, hän jatkoi.

”Onhan noita tullut pelattua”

Kohonen pelasi uransa ensimmäisen aikuisten arvo-ottelun vuonna 1997 samalla stadionilla kuin tämänvuotisen juhlaottelun, mutta Itä-Länsi-ottelut 37-vuotiaalla alkoivat jo huomattavasti aiemmin.

Pesäpalloliiton Youtubeen (siirryt toiseen palveluun) laittamalta videolta voi katsella 9-vuotiaan Kohosen otteita Kiteen Tenavaleiriltä jo vuonna 1985. Tuo ottelu on yhä 28 vuoden jälkeenkin tuoreessa muistissa.

Taitaapa olla, että olen siinä välissä ollut joka vuosi mukana.

Toni Kohonen

- Muistan sen aika tarkalleen. Joukkueen muistan hyvin ketä siinä pelasi ja millainen tapahtuma se oli. Aika tarkalleen muistan vielä lyönnitkin, millä juoksut tuli lyötyä, Kohonen mietti.

Tuon jälkeen Kohonen onkin omien sanojensa mukaan viihtynyt arvo-otteluissa vuodesta toiseen.

- Taitaapa olla, että olen siinä välissä ollut joka vuosi mukana. Sitten kävin muutaman kerran oman ikäisten lisäksi vanhemmissa pyörähtämässä. Onhan näitä tullut pelattua, Kohonen kertasi tilastoista löytymättömiä vuosia 1985-1990.

Tyyli on uran ensimmäisestä Itä-Lännestä ehtinyt muuttua jo moneen kertaan ja nykyään tuuletuksetkin ovat varsin paljon hillitympiä.

- Ei enää hikipantoja laitella, joitain ”cäppejä” voisi nykyään ehkä enää pitää, Kohonen muisteli vuoden 1985 varustustaan.

Huonoimmat muistot liittyvät järjestelyihin

Yli kolmenkymmenen Itä-Länsi-ottelun joukkoon mahtuu myös huonompia muistoja, vaikka tarkat vuosiluvut eivät olekaan enää mielessä.

- En muista edes vuotta tarkkaan, mutta huonot muistot koskevat majoitusta tai ruokailua. Joskus oli ennen vanhaan näitä isoja telttoja ja pelaajat joutuivat sinne syömään. Se ruoka oli mitä oli, Kohonen kelaili huonoja muistojaan.

- Onneksi niistä on jo 2000-luvulla päästy pois. Oikeaan suuntaan olemme menossa, viime vuosina järjestelyt ovat toimineet hyvin.

Kohosen tilastokortista löytyy myös yksi mielenkiintoinen poikkeama ulkopelipaikkataulukosta. Uransa alkuvuosina hän oli kerran jokerina, mutta huippuvuosinaan hänet on myös merkitty kerran kolmosvahdiksi, vuonna 2007 Kouvolassa.

- Joku keksi hienon idean, että (Jani) Komulaisen kanssa vuorotellaan ja syötetään vuoropari kerrallaan. Se oli vähän niin ja näin se ratkaisu, Kohonen naureskeli.

Ympyrä sulkeutuu, tavallaan

Kohonen ilmoitti alkukesästä tehneensä vuoden jatkosopimuksen Jymyn kanssa ja samalla kertoi myös jatkavansa samassa seurassa uransa loppuun. Lopetuspäivää hän ei ole vielä miettinyt, mutta Itä-Länsi-otteluissa pelaamista hän ei halua enää miettiä.

- Ei ole minusta kiinni se. Tietysti jos terveenä pysyy, niin siihen on aina mahdollisuus. Kuitenkin tämä ympyrä tietyllä tavalla sulkeutui tähän, vaikka totta kai otan kutsuja vastaan myös jatkossa. Peliesitysten pitää kuitenkin olla sen arvoisia, että tänne pääsee, Kohonen kertoi.

Tämä on huippu-urheilua ja voittamisen tahto on kova. Jatketaan niin pitkään kuin pystytään.

Toni Kohonen

Terveenä pysyminen onkin ollut Kohosen huikean uran tärkeimpiä kulmakiviä. Lukkarivelho ei ole urallaan juuri loukkaantumisten takia otteluita sivussa ollut.

- Terveenä en tiedä olenko aina ollut, mutta pelattu on kun on pystytty. Siihen pitää olla tyytyväinen, ettei ole ollut mitään isompia loukkaantumisia. Varmasti onnella ja tällaisellakin on pikkuisen osuutta asiaan, Kohonen mietti.

- Kyllähän talvella on aina pieniä loukkaantumisia ollut, mutta ei mitään mikä estäisi pelaamisen. Ei vielä ainakaan, niitä päiviä odotellessa, hän naurahti perään.

Vaikka Itä-Länsi-ympyrä lukkarin omasta mielestä sulkeutuikin, ei hän ole vielä kuitenkaan miettinyt uransa lopettamista.

- Tämä on huippu-urheilua ja voittamisen tahto on kova. Jatketaan niin pitkään kuin pystytään, Kohonen lupasi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme