Suora

  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija: Kovemmat dopingrangaistukset julki syksyllä

Ministeri Lauri Tarastia sunnuntain lukuisat dopingkäryt eivät yllättäneet. Maailman antidopingtoimisto suunnittelee rangaistusten koventamista.

urheilu
Lauri Tarasti.
YLE

Maailman antidopingtoimisto Wadan luonnos uudesta dopingsäännöstöstä on kolmannella lausuntokierroksella ja se on tarkoitus julkaista syksyllä, kertoo dopingasiantuntija ja ministeri Lauri Tarasti.

Säännöstön merkittävin muutos on dopingrikkeen normaalirangaistuksen koventaminen kahden vuoden kilpailukiellosta neljään vuoteen.

Säännöstön pitäisi tulla voimaan vuonna 2015.

Tarastin mukaan mukaan rangaistus on erittäin tuntuva.

- Näissä lajeissa, joissa dopingia esiintyy, neljä vuotta on pitkä aika. Se katkaisee kilpauran useimmiten lopullisesti. Neljän vuoden tauon jälkeen on lähes ylivoimaista palata, Tarasti arvioi Yle Urheilulle.

Sunnuntaina yleisurheilun dopinguutisia saatiin roppakaupalla, kun pikajuoksijoista USA:n Tyson Gay, Jamaikan Asafa Powell ja Sherone Simpson myönsivät kaikki antaneensa positiivisen dopingnäytteen.

Tarastia uutiset eivät yllättäneet.

- Yleisurheilun huipulla pienilläkin parannuksilla saavutetaan merkittäviä tuloksia ja suuria palkintoja. Se, että käryjä tulee juuri nyt johtuu varmasti kuukauden kuluttua alkavista Moskovan MM-kisoista, Tarasti arvioi.

Lahden vuoden 2001 dopingtapauksia tutkinutta ryhmää johtanut Tarasti ei usko, että kiellettyjen aineiden ongelmaa voidaan koskaan urheilusta hävittää. Ainoa mahdollisuus on kattava valvonta.

- Muuta lääkettä ei ole kuin pitää kiinni testauksesta kaikkialla maailmassa, välittämättä siitä, mitkä ovat testauksen seuraukset, Tarasti sanoo.

- Esimerkiksi Jamaika, joka on tunnettu yleisurheiluvaltio, kärsii tässä merkittävän tappion, eivät vain urheilijat.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat