Suora

  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Parhaat osumat olympiakisoissa - miten käy suomalaisampujien EM-kisoissa?

Suomalaisampujat ovat 2000-luvulla onnistuneet ajoittamaan kuntonsa olympiakisoihin, mutta tänä vuonna on vuorossa EM-vuosi. Toistaiseksi Suomen viimeisin Euroopan mestaruus olympialajissa on vuodelta 2000.

urheilu
Juho Kurki
Juho Kurki on viimeisin suomalainen arvokisamitalisti ampumaurheilussa, kun hän voitti EM-pronssia ilmakiväärissä tämän vuoden maaliskuussa.Yle

Ampumaurheilussa on vuorossa EM-vuosi. Urheilumuodossahan kilpaillaan olympiavuosien parillisina välivuosina MM-mitaleista, parittomina Euroopan mestaruuksista. Joka toinen vuosi järjestettävissä EM-kisoissa ammutaan mitaleista kiväärillä (pienoiskivääri 50 m, vapaa- ja vakiokivääri 300 m), pistoolilla (vapaa-, olympia- ja isopistooli miehille, urheilupistooli naisille) ja haulikolla (trap, kaksoistrap ja skeet) sekä riistamaalilajeissa (50 metriltä normaali- ja sekajuoksut).

Tänä vuonna kivääri- ja pistoolilajien EM-mitalit ratkotaan 21.7.–4.8. koillisessa Kroatiassa sijaitsevassa Osijekissa ja haulikkolajien Euroopan mestaruuksista ammutaan 28.7.–8.8. Saksan Suhlissa. Joka vuosi järjestettävät ilma-aseiden EM-kisat isännöi jo helmi–maaliskuun vaihteessa Tanskan Odense. Joka vuosi ammutaan myös haulikkolajien EM-mitaleista sekä olympiavuosia lukuun ottamatta myös MM-mitaleista. Vuoden 2013 haulikkoammunnan MM-kisat järjestetään syyskuussa Perussa.

Haulikkoammunnassa on siis joka vuosi kahdet arvokisat, eli yhteen olympiadiin osuu kahdeksan mahdollisuutta ottaa mitali. Ilma-aseiden arvokisoja on neljässä vuodessa kuudet, ruutitoimisissa kivääri- ja pistoolilajeissa arvomitali on mahdollista voittaa kerran vuodessa.

Olympialajin mitalit harvinaisuuksia Suomelle

Suomalaisten ampujien menestystilastoista löytyy vuoden 2000 jälkeen vain yksi kulta olympialajeista – Pekingissä 2008 Satu Mäkelä-Nummela otti olympiakultaa trapissa. Viimeisin ammunnan olympialajin suomalainen maailmanmestaruus on vuodelta 1999, jolloin Pia Julin voitti kaksoistrapin MM-kultaa (laji jätettiin olympiaohjelmasta vuoden 2004 jälkeen).

EM-kultaa suomalainen on viimeksi ampunut olympialajissa vuonna 2000, jolloin Maarit Lepomäki vei skeetin Euroopan mestaruuden (ylitarkasti ottaen naisten skeet-ammunta oli olympiaohjelmassa ensimmäisen kerran vasta myöhemmin samana vuonna Sydneyssä).

Juho Kurki voitti ilmakiväärin EM-pronssia 2013 Odensessa. Sitä edellinen miesten EM-mitali olympialajissa oli Henri Häkkisen pronssi vuodelta 2007, niin ikään ilmakiväärillä hankittu. Suomen naisten viimeisin olympialajien EM-mitali, ja samalla myös arvokisamitali, on Marjo Yli-Kiikan ilmakiväärihopea 2011 Brescian EM-kisoista.

Jos EM-mitalit ovat olleet 2000-luvulla suomalaisharvinaisuuksia, ei MM-tasolla ole juhlittu sen enempää. MM-mitaleita ovat suomalaisista saavuttaneet 2000-luvulla vain Marko Kemppainen (skeet-pronssi 2001 Kairosta) ja Satu Mäkelä-Nummela (trap-pronssi 2009 Mariborista).

Pistoolilajeissa on ollut vieläkin vaisumpaa. Mira Nevansuun EM-hopea ilmapistoolilla 2007 on toistaiseksi ainoa olympiaohjelmaan kuuluvien pistoolilajien suomalaismitali 2000-luvun arvokisoista. Miesten puolella Kai Jahnssonin olympiafinaalipaikka ja 8:s sija Lontoon olympiakisojen 2012 ilmapistoolikisassa oli selvästi vuosituhannen paras suomalaisten pistoolisaavutus.

Parhaat osumat olympiakisoissa

Ampumaurheilussakin olympiakisoilla on oma erityisasemansa. Suomalaisten kunnonajoitus on osunut 2000-luvun olympiakisoissa kohdalleen.

Vuosituhannen aloitti Juha Hirvi pienoiskiväärin asentokilpailun hopealla Sydneyssä 2000. Ateenassa 2004 Marko Kemppainen otti hopeaa skeetissä ja Pekingissä 2008 – samana päivänä, 11.8.2008 – paukuttelivat Henri Häkkinen pronssia ilmakiväärillä ja Satu Mäkelä-Nummela kultaa trapissa.

Kilpailu olympiapaikoista on kuitenkin kova. Miesten haulikkolajeissa jo kahdet olympiakisat on käyty ilman suomalaisedustusta. Lontoossa 2012 ei nähty myöskään kiväärilajeissa yhtään suomalaismiestä.

Suomen Urheilukirjaston Artikkelipalvelu

Suosittelemme

Tuoreimmat