Ruotsalaistähden hyppy kateissa - "Tilastot eivät kiinnosta pätkääkään"

Pituushyppääjä Michel Tornéus on kadottanut huippuvireensä, mutta ei suostu laskemaan tavoitteitta MM-Moskovassa.

Tornéus hakee vielä hyppykuntoaan kolme viikkoa ennen Moskovan MM-kisoja. Kuva: EPA

Tornéus ponkaisi Lontoon olympialaisissa neljänneksi tuloksella 811, vaikka oli ennen finaalin loppua hetken kiinni jopa hopeamitalissa. Olympiapronssikin karkasi ruotsalaiselta yhdellä sentillä.

Länsinaapurin loikkaihme täräytti maaliskuussa uudet Ruotsin ennätyslukemat 829 Göteborgin sisäratojen EM-kisoissa. Odotusarvot nousivat kohti elokuun MM-kisoja taas yhdellä pykälällä.

Keväällä pienestä jalkavaivasta kärsinyt Tornéus ei ole saanut riittävää potkua leiskautuksiin. Kesäkuun Dublinin joukkue-EM-kisoissa Tornéus taipui lukemat 796 tauluun laittaneelle Eero Haapalalle. Kesän aikana sinikeltaisten edustaja on yltänyt vain kertaalleen kahdeksaan metriin. Alavireisyys on ollut yllätys urheilijalle itselleenkin.  

- Se ei auta yhtään asiaa, että vatvoo ja ihmettelee pituuksia. Tällä hetkellä minua ei häiritse mikään, vaikka olen vähän aikataulua jäljessä. Arvokisoihin valmistautuminen on toki raskasta, kun hyppy ei kulje halutusti, Tornéus myöntää Expressen-lehdelle.

Tilastoilla ei ole mitään merkitystä

Keskiviikkona 24. heinäkuuta mennessä pituushypyn maailmanlistalta löytyy 50 pitempää leiskautusta, johon Tornéus on pystynyt kesällä.

- Tämä asia ei vaivaa minua lainkaan. Lontooseen lähdin tilastotuloksilla, joilla oli 24:s tai 25:s. Päädyin olympialaisissa neljänneksi. Tilastot eivät kiinnosta minua pätkääkään. Arvokisoissa kaikki lähtee liikkeelle nollasta, muistutti ruotsalaistoivo.

Tornéus hakee puuttuvaa itsevarmuutta vielä kahdessa kilpailussa ennen kolmen viikon päästä alkavia MM-kisoja.   

- Ehkä tämä kuullostaa vähän kliseiseltä, mutta nyt minä tarvitsen flow-tilan, sen saman mikä minulla oli vuosi sitten Lontoossa. MM-kisat ovat urheilijalle niitä kaikkein hauskimpia tapahtumia. Tiedän, että olen siellä aina parhaimmillani, MM-mitalia jahtaava Tornéus jutteli Expressenille.