Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Taidon MM2013: Mistä lajissa on kyse?

Kamppailulaji taidon MM-kilpailut järjestetään Helsingissä 3. elokuuta Pasilan urheiluhallilla.

urheilu
Taidon joukkuehokei
Kuvassa joukkuehokei.Tuomas Kosonen / Taidoliitto

Japanilaista alkuperää olevassa kamppailulajissa taidossa kilpailijat tekevät kilpailulajista riippuen erilaisia liikesarjoja joko yksin tai joukkueessa.

Taido käsittää kaksi kilpailulajia, joita käydään sekä yksilö- että joukkuelajeina: hokei eli liikesarja ja jissen eli ottelu. Lisäksi taido käsittää joukkuelaji tenkain, jossa viisi hyökkääjää kilpailee suunnitellussa näytösottelussa yhtä puolustajaa vastaan.

Toisin kuin monessa muussa kamppailulajissa, taidossa kilpailijoita ei jaeta painoluokkiin. Erikokoiset kilpailijat tuovatkin otteluihin oman lisämausteensa. Juniorisarjoissa on kuitenkin käytössä tavallinen ikäluokkajako.

Hokei eli liikesarja

Hokeikilpailussa tuomarit arvioivat mm. perustekniikoiden puhtautta, liikkumista, näyttävyyttä, asennetta, kiaita (voimakas huuto) ja katseen käyttöä.

Kilpailuissa tehdään yleensä yhtä kymmenestä niin sanotuista perushokeista, joiden lisäksi on erikoishokeita. Kaksi kilpailijaa tekee suorituksensa yhtä aikaa, jonka kolme tuomaria arvostelee. Suorituksen jälkeen kukin tuomari julistaa voittajan nostamalla mielestään paremman kilpailijan vyön värisen lipun.

Dantai hokei eli joukkueliikesarja on viisihenkisen joukkueen liikesarja, joka pyritään pitämään mahdollisimman yhtäaikaisena ja yhdenmukaisena säilyttäen aloitusmuodostelman.

Jissen eli ottelu

Jissen on kahden taidokan eli taidon harrastajan välinen ottelu, joka käydään 9x9 metrin alueella. Ottelu kestää yleensä kaksi minuuttia. Ottelijat hyökkäävät ja puolustavat mahdollisimman monipuolisesti soveltaen taidotekniikoita ja -liikkumista lajin sääntöjen ja periaatteiden mukaisesti.

Pää- ja sivutuomari antavat jissenissä pisteitä osumista, jotka täyttävät tietyt kriteerit. Tekniikan pitää lähteä taidoliikkumisesta, olla hallittu, osua keskivartaloon ja tilanteesta tulee irtautua tekniikan jälkeen.

Varoitus on mahdollista saada esimerkiksi huonosta liikkumisesta tai perusasennosta, väärästä osumakohdasta tai vastustajan vahingoittamisesta. Onnistunut hyökkäys tai vastatekniikka vaatii aina strategian miettimistä.

Samoin kuin esimerkiksi judossa, ippon eli lähes täydellinen suoritus päättää jissenin välittömästi. Ippon voi kertyä myös pienemmistä pistesuorituksista wazarista ja yukosta. Vaikka pisteet ottelun päättyessä olisivat tasan, tuomarit voivat julistaa mielestään aktiivisemman ottelijan voittajaksi.

Dantai jissenissä eli joukkueottelussa viisi ottelijaa ottelee joukkueenjohtajan komennossa vuorotellen toisen joukkueen ottelijoita vastaan. Jokaisella ottelijoista on oma tekniikkaluokkansa, jonka tekniikoista saa helpommin pisteitä.

Lajin historiaa

Lajin on perustanut japanilainen Seiken Shukumine. Koko elämänsä kamppailulajeja harrastaneena taido syntyi hänen näkemyksiensä pohjalta 1960-luvun alussa. Laji virallistettiin lopulta vuonna 1965.

Suomen taidoliitto on perustettu vuonna 1981. Itse laji rantautui Suomeen vuonna 1972, kun japanilainen opiskelija osallistui judoharjoituksiin Lahdessa ja esitteli samalla uuden lajin. Nykyään aktiivisia taidon harrastajia Suomessa on noin tuhat muutamassa kymmenessä eri seurassa.

Ensimmäiset viralliset taidon MM-kilpailut järjestettiin Japanissa vuonna 1993. Elokuussa kunnia kisojen järjestämisestä lankeaa Suomelle. Aiemmin Suomessa on taistelu maailmanmestaruuksista vuonna 1997.

Taidon tekniikkaluokat

Sengi
** **Sen-tekniikat tehdään yhdistämällä vartalon pystyakselin pyöriminen tekniikkaan. Pyörimisellä harhautetaan vastustajaa, suojataan omaa kehoa ja haetaan tekniikkaan voimaa.

Ungi
** **Un-tekniikoissa haetaan voima aaltomaisella liikkeellä. Muun muassa hyppypotkut kuuluvat tähän tekniikkaluokkaan.

Hengi
** **Hen-tekniikassa hyödynnetään vartalon vipuvartta, ylä- ja alavartalon paikkaa vaihdetaan nopeasti.

Nengi
** **Nen-tekniikat tehdään kiertämällä vartaloa vaakasuunnassa. Tekniikkaluokkaan kuuluu muun muassa potkutekniikoita ja saksikaatoja.

Tengi
** **Tämän taidon erikoispiirteen tekniikat yhdistelevät permantovoimistelusta tuttuja voltteja, kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä potkuihin ja lyönteihin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat