Rastipisteessä: Motivaatio

Hannu Airila kertoo tunnelmistaan MM-kisoissa ja motivaatiovaikeuksista niiden jälkeen.

urheilu
Hannu Airila kuvassa
Lehtikuva

Vuokatin MM-kisojen päättymisestä on nyt muutama viikko. Omat suoritukseni keskimatkan kisoissa olivat kaksijakoiset. Karsinnassa meno oli rentoa ja melko virheetöntä, ja loppuaika riitti omassa erässäni toiselle sijalle. Tulos vahvisti käsitystä siitä, että valmistautumisessa on tullut harjoiteltua oikeita asioita ja että jo syksyllä valittu tekniikka ja taktiikka ovat tuloksellisia Vuokatinvaaran vaativilla rinteillä.

Finaaliin starttasin turhia puristamatta saadakseni hyvän otteen suunnistukseen heti alusta alkaen. Radan alkuosa sujui hyvin, mutta pitkällä välillä menetin karttakontaktin, jolloin suoraviivainen eteneminen muuttui enemmän haahuiluksi.

Jäin tuolla välillä nopeimmille liki puolitoista minuuttia, enkä saanut virheen jälkeen enää samanlaista tsemppiä päälle. Sijoitus oli maalissa 23., joten jäin reilusti tavoitteestani juosta kymmenen parhaan joukkoon. Karsinnan ja finaalin alun tekemisen perusteella uskon että minulla oli tarvittavat palikat tavoitteen saavuttamiseksi, mutta harmittavasti en saanut omaa parasta suoritusta tehtyä silloin kun piti.

Vaikka omasta suorituksesta jäi vähän halju maku suuhun, oli kisaviikko muutoin ikimuistoinen. Tunnelma kisapaikoilla ja kisakylässä oli hieno. Useat suomalaiset onnistumiset palkittiin mitaleilla heti avausmatkasta lähtien, ja menestys loi itseluottamusta koko joukkueelle sen suhteen että valmistautuminen on tehty oikein. Kerrankin suomalaiset - niin kilpailijat, toimitsijat kuin yleisö - kulkivat harvinaisen ylpeinä ja tyytyväisinä ympäriinsä. Hyvä me!

Viriketoimintaa

MM-kisojen jälkeinen aika on aina ollut itselle vaikeaa. Motivaatio harjoitteluun valahtaa nollille yhdessä yössä, vaikka harjoittelu ei ole koskaan ollut mitään pakkopullaa. Kun huippukunto on tähdätty kauden pääkisoihin, on kisojen jällkeen vaikeaa keksiä motivoivia harjoitteita jotka veisivät kuntoa eteenpäiin. Juoksutekniikkaharjoitukset, kuntopiiri tai venyttely eivät enää herätäkään suunnatonta intoa.

Koska pitkään rakennettua pohjakuntoa ja hyvää virettä ei halua hukata, olen koettanut löytää piristystä hieman erilaisista tapahtumista. Heinäkuussa kävin juoksemassa yhden ratakisan, viime viikonloppu kului Saariselällä Tunturisuunnistuksessa ja ensi viikonloppuna on ohjelmassa triathlonin perusmatkan SM-kisat Kuopiossa. Onneksi Joensuusta löytyy asiantuntevaa apua triathloniin valmistautumisessa. Tiistain viimeistelyharjoituksessa tuli kerrattua kantapään kautta sekin fakta että märkäpuvussa vetoketju tulee selkäpuolelle.

Hannu Airila

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat