Suora

  • Elävä arkisto esittää

Miesten Superpesiksen puolivälierät käyntiin - Joensuu ja Hyvinkää tiukimmat vääntäjät

Puolivälierien tasaisin pari on viime vuoden toisinto, kun Joensuun Maila ja Hyvinkään Tahko ottavat mittaa toisistaan.

urheilu
Timo Rantatorikka, Hyvinkään Tahko
Hyvinkään Tahkon Timo Rantatorikka. Lehtikuva

Kaksi neljästä miesten Superpesiksen puolivälieräparista vaikuttaa ennakkoon varsin selvältä. Pystyvätkö Koskenkorvan Urheilijat tai Seinäjoen JymyJussit horjuttamaan Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon ylivaltaa?

Aivan yhtä selvä ei ole kolmas pari Pattijoen Urheilijoiden ja Kiteen Pallon välillä? Mikä on Kiteen lukkaritilanne? Pystyykö sillä horjuttamaan kestomitalisti Pattijoen?

Viimeisessä parissa onkin tarjolla tasainen ja tiukka kamppailu, kun viime vuoden riitapukarit Joensuun Maila ja Hyvinkään Tahko ottavat jälleen yhteen. Lyökö viimeisessä parissa ratkaisevan juoksun Juha Niemi vai Juha Korhonen?

Puolivälierät alkavat 9. elokuuta ja välieräparit ovat selvillä viimeistään 17. elokuuta.

Jymy- Kossu: Dahlström tarvitsee tulitukea

Runkosarjan voittanut Sotkamon Jymy saa puolivälierissä vastaansa runkosarjan viimeisellä kierroksella kahdeksanneksi valahtaneen Koskenkorvan Urheilijat. Parin ennakkoasetelma on varsin selvä, Jymy vie ja Kossu vikisee.

Jymy on edellä kaikilla pelin osa-alueilla ja etenkin sen ulkopeli lukkari Toni Kohosen johdolla on myrkkyä Urheilijoiden sisäpelille. Ilmajokelaiset rakentavat sisäpelinsä pitkälti Jere Dahlströmin varaan, mutta lyöjäjokeri ei pysty yksin lyömään kuin korkeintaan yhden jaksovoiton Kossulle.

Urheilijat tarvitsisikin jymy-yllätyksen tekemiseen tulitukea Dahlströmille. Tämän tietää myös Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen, joka ei lähde pelkästään pimentämään Kossun ykköskanuunaa.

- Näissä peleissä täytyy muistaa erityisesti Mikko Vainionpää. Hän on kovien pelien mies ja tottunut onnistumaan syksyllä, Kuosmanen sanoi Superpesiksen verkkosivuilla.

Kossun viuhkamies Tero Lehtinen puolestaan vierittää vastuuta vaihtajaosastolleen.

- Mikko Haukkalan meidän ykköstilanteen vaihtajana on onnistuttava Sotkamoa vastaan, se on selvä. Ykköstilanteen purku meidän pitää saada onnistumaan. Se on Sotkamoa vastaan ollut kompastuskivi monelle joukkueelle, Lehtinen sanoi.

Arvio: Paljon pitää tapahtua, että Kossu saa varastettua Jymyn ulkokentältä edes jakson. Jere Dahlströmin tai Mikko Vainionpään läpilyönneillä se voi onnistua, mutta voittoon asti mahdollisuudet ovat lähes olemattomat. Sotkamon Jymy vie ottelusarjan puhtaasti 3-0-lukemin.

Veto - JymyJussit: Vainionpää vastaan Veto

Runkosarjan kakkoseksi suoriutunut Vimpelin Veto kohtaa toisessa puolivälieräparissa paikallisvastustaja Seinäjoen JymyJussit. Otteluparissa on vahva paikallislataus, mutta tasoero Vedon hyväksi on siitä huolimatta murskaava.

Joukkueet tuntevat hyvin toisensa, mutta Veto on kaikilla osa-alueilla JymyJusseja edellä, lukuun ottamatta ykköslyöjän tonttia. Siinä Jukka-Pekka Vainionpää pystyy haastamaan runkosarjan lyöjäkuninkaan Janne Mäkelän.

Vainionpään onnistuminen onkin yksi JymyJussien ainoita oljenkorsia koko sarjassa. Fuusioseuran kärjen on pystyttävä rakentamaan kovavireiselle lyöjäjokerille tilannetta, ja sen jälkeen joukkueen on toivottava mörssäriltä läpilyöntejä, joilla joukkue saisi Vedon takaa-ajoasemaan ja painetilanteeseen.

- JymyJussit on ulkopelillisesti haastava joukkue, vahvuudet ovat ehdottomasti ulkopelissä. Ja totta kai on selvä asia, että täsmäase Vainionpää ei jätä ketään kylmäksi, kun hän mailaan tarttuu, Vedon pelinjohtaja Risto Ojanperä sanoi.

JymyJussien pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki puolestaan aikoo iskeä Vedon haavoittuvaisimpiin kohtiin, joita ei kuitenkaan montaa löydy. Yksi näistä heikoista lenkeistä voi olla kakkoskoppari Teemu Isoketo.

- Vimpelillä on kakkoskärjessäkin pelaajia, jotka olisivat monessa muussa joukkueessa selkeästi ykköskärjen kamaa. Meidän pitää löytää ne haavoittuvaisimmat kohdat ja uskon, että me ne löydämme, Kivimäki sanoi.

Arvio: Jukka-Pekka Vainionpää voi läpilyönneillään varastaa Vedolta yksittäisiä jaksoja, mutta koko ottelun kääntäminen vaatisi täydellistä onnistumista myös koko muulta joukkueelta. Jollei ihmeitä tapahdu, Vimpelin Veto vie ottelusarjan puhtaasti 3-0-lukemin.

PattU - KiPa: Kuka lukkaroi Kiteen lautasen äärellä?

Kolmannessa parissa kohtaavat runkosarjan kolmanneksi sijoittunut Pattijoen Urheilijat sekä hienon nousun kuudenneksi päätöskierroksella tehnyt Kiteen Pallo. PattU lähtee sarjaan suosikkina, mutta KiPan vakuuttava loppukiri voi jatkuessaan siivittää joukkueen lentoon.

Ottelusarja kulminoituu lukkaripeliin. PattU:n lautasen äärellä häärii urallaan jälleen huikeaan kuntoon vertynyt Topi Kosonen, joka on tällä hetkellä Toni Kohosen jälkeen valtakunnan kakkoslukkari. KiPalla lautasen äärellä pitäisi kaiken järjen mukaan syöttää Toni Laakso, jota on pitkään pidetty maan seuraavana huippulukkarina.

Kolmessa viime ottelussa kiteeläisten lukkarina on kuitenkin toiminut Juhani Myyryläinen, ja joidenkin tietojen mukaan kolmosvahtina viime aikoina toiminut Laakso ei haluaisi syöttää. Pelinjohtaja Sami Purmonen pitää lukkaritilannetta ongelmallisen sijaan mielenkiintoisena.

- Minulla on kaksi hyvää lukkaria heittää syöttämään. Se on meille hyvä ase, että pystymme vaihtamaan lukkaria vaikka päivittäin, Purmonen kertoi.

PattU:n viuhkamies Jari Törmänen nostaa puolestaan esiin myös Kososen sisäpelivastuun.

- Topi on ollut lautasen ääressä hyvä ja parantanut peliään koko ajan. Hän on meille siinä tärkeä, ja totta kai myös numerona kaksi. Ykköstilanteen vaihtaminen on kuitenkin pesiksen vaikeimpia välejä, Törmänen mietti.

Arvio: KiPan lukkaritilanne sekoittaa pakkaa ja antaa todennäköisesti ulkopeliedun PattU:lle. Altavastaaja voi hyvän lyöjäarsenaalinsa turvin viedä yhden ottelun kotikentällään, mutta jatkoon eteneminen vaatii täydellistä onnistumista niin lukkari- kuin lyöjäosastoltakin. Pattijoen Urheilijat etenee välieriin 3-1-otteluvoitoin.

JoMa - Tahko: Viime vuoden toisinto

Viimeisessä puolivälieräparissa kohtaavat tasapistein runkosarjan sijoilla neljä ja viisi olleet Joensuun Maila ja Hyvinkään Tahko. Ottelupari on sama kuin viime kesän puolivälierissä, mutta tällä kertaa kotietu on Mailalla.

Viime kesän puolivälieräsarja meni tiukkojen vaiheiden jälkeen Mailalle 4-2-lukemin. Myös tänä kesänä kaksikon kamppailut ovat olleet tiukkoja, kun molemmat ovat voittaneet vieraspelinsä hyvin pienillä marginaaleilla. Ennakkoasetelma onkin todella tasainen ja yksittäiset suoritukset saattavat kääntää koko sarjan.

Otteluparista löytyy myös klassinen vastakkainasettelu, kun Maila nojaa vahvasti ulkopeliin ja Tahko puolestaan sisäpeliin. Kauden aikana joukkueiden ongelmat myös löytyivät juuri toistensa vahvuuksista, sillä Mailan sisäpeli tökki alkukaudesta ja Tahkon ulkopeli puolestaan vuoti heinäkuun alkuun asti pahasti.

Nyt molempien joukkueiden kokonaispaketti on kuitenkin paremmin kasassa. Mailan sisäpeli on alkanut toimia, esimerkkinä käyköön vaikka viimeisen kierroksen vierasottelu Alajärvellä. Tuloksena 30 kolmostilannetta ja 23 juoksua, kun Ankkurit pystyi iskemään heille todella tärkeässä ottelussa vain kaksi juoksua.

- Keskitymme Itä-Suomessa puolustamaan ja katsomme peliä puolustuspelin kautta. Alajärven reissu antoi kuitenkin jo viitettä siitä, että meilläkin alkaa pikkuhiljaa hauikset laulaa myös sisäpelissä, Mailan pelinjohtaja Antti Eteläpää mietti.

Tahkon ulkopeli on puolestaan löytänyt uuden vaihteen muutaman loukkaantumisen aiheuttamien muutosten jälkeen. Pari peliä huilannut Riku Rantanen on ollut paluunsa jälkeen aivan uusi mies. Pelinjohtaja Pasi Virtasen mukaan yhtä suuri vaikutus on ollut kesken kauden mukaan nousseella etumies Iiro Kuosalla.

- Hän vähän sattuman kautta tuli juhannuksen jälkeen Kankaanpää-pelissä meille ulkokentälle ja on siitä lähtien ollut kantavia voimiamme, Virtanen pohti.

Arvio: Ennakkoon ajateltuna puolivälierien ylivoimaisesti tiukin pari. Molemmat joukkueet tuntevat toisensa hyvin ja tietävät toisten heikkoudet. Tasainen ottelusarja etenee mahdollisesti viidenteen otteluun, jossa yksittäinen läpilyönti voi ratkaista koko sarjan. Lyökö sen Juha Niemi vai Juha Korhonen? Joensuun Maila etenee jatkoon 3-2-otteluvoitoin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat