Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Urheiluruutu täyttää tänään 50 vuotta

Aluksi Urheiluruutu lähetettiin vain sunnuntaisin. Pian lähetyksiä tuli myös lauantaille ja torstaille ja vuodesta 1993 eteenpäin Urheiluruutu tuli päivittäiseksi.

urheilu
Vanha Urheiluruudun alkutunnus.
Yle

Urheiluruudun menestystarina alkoi tasan 50 vuotta sitten. Urheilu sai 18. elokuuta vuonna 1963 oman uutisohjelmansa Urheiluruudun toimittaja Anssi Kukkosen aloitteesta. Urheiluruudun tehtävänä oli kertoa tärkeimmät ja kiinnostavimmat urheilu-uutiset suomalaisille luotettavasti ja monipuolisesti. Tämä Urheiluruudun ydintehtävä on säilynyt samana, mutta paljon on myös muuttunut 50 vuodessa. Aluksi Urheiluruutu lähetettiin vain sunnuntaisin. Pian lähetyksiä tuli myös lauantaille ja torstaille ja vuodesta 1993 eteenpäin Urheiluruutu tuli päivittäiseksi. Nykyään lähetyksiä on arkipäivisin kolme - viikonloppuisin jopa neljä. Suomalaisen tv-urheilun historiaa tutkineen Sari Sirkkiä-Jarvan mukaan urheilun kaupallistuminen 1990-luvulla on ollut Urheiluruudun suurimpia haasteita.

  • Julkisen palvelun on pidettävä se hajurako kaupallisuuteen. Ja sehän aiheuttaa välillä aika koomisia tilanteita. Lippis rajataan pois kuvasta, se on kuvaajille ollut melkoinen haaste. Mutta toisaalta siinä on tietyllä tavalla pitänyt pitää se oma linjansa kaikista paineista huolimatta. Ja sitten kun mukaan tulivat tv-oikeudet ja niiden hinnat. Miten olla uskollisia journalistisille uutiskriteereille, kun ollaan maksettu iso raha tv-oikeuksista, Sirkkiä-Jarva kuvailee.
Urheiluruutu on pystynyt kuitenkin säilyttämään linjansa ja monipuolisuutensa. Vuoden aikana Urheiluruutu näyttää keskimäärin kuvaa 80 eri lajista. Viime vuosien digitaalinen murros on kuitenkin vaikuttanut suoraan Urheiluruudun sisältöihin.
  • Ne pelkät tulokset eivät enää riitä. Tai eivät ole riittäneet enää pitkään aikaan. Netti on tehnyt sen, että tulokset on oikeastaan reaaliaikaan saatavilla melkein lajista kuin lajista. Urheiluruutukin joutuu tarkastelemaan sitä, mistä näkökulmasta se lähtee urheilukulttuuria tarkastelemaan, digitaalisen kulttuurin tutkija Riikka Turtiainen Turun Yliopistosta muistuttaa.
  • Pitää panostaa siihen urheilun toiseen hedelmälliseen puoleen - tunteisiin ja draamaan. Sekä aihevalintoja, että ilmaisukeinoja pitää yhä enemmän tulevaisuudessa kaivaa tunteen ja draaman kautta, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen jatkaa.
Urheiluruutua tekee viikonloppuna jopa kymmenkunta toimittajaa. Aihevalintoja on puntaroitu paljon etukäteen. mutta uutistyössä viime hetken muutoksia tapahtuu lähes päivittäin. Urheiluruutu on yhä edelleen yksi Suomen viikon katsotuimmista tv-ohjelmista. Parhaimmillaan päälähetystä katsoo noin miljoona katsojaa ja pitkän aikavälin katsojakeskiarvokin on yli 600 000.
  • Se kertoo Urheiluruudun luotettavuudesta. Se kertoo myös siitä, että edelleen internetin ja digitalisoitumisen aikakaudellakin ihmiset kaipaavat ammattimaisesti toimitettua urheilusisältöä.Se kertoo myös siitä, että suomalaisilla urheilun seuraajilla on tietyt rutiinit ja niihin Urheiluruutu kuuluu, Turtiainen sanoo.

Urheiluruutu viettää syntymäpäiväänsä tuttuun tapaan työn merkeissä, mutta sunnuntain päälähetyksessä klo 20.50 päästään myös juhlatunnelmiin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat