Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 20.7.
  • Urheilukierros

Intohimo ajoi Välilän takaisin jääkiekkoilijaksi

Ajatus peliuran jatkamisesta pitkän tauon jälkeen kupli Riikka Välilän mielessä pitkään. Paluuprojektista tulee todennäköisesti useamman vuoden mittainen.

urheilu
Jääkiekko, naisten maajoukkue
Tähän porukkaan Rikka Välilä haluaa takaisin. (Arkistokuva)Yle

Ruotsalaisen jäähallin vahtimestari valmistautuu lopettamaan jälleen yhden työvuoronsa. Illan viimeisenä asiakkaana on ollut murrosikäisten poikien joukkue, joka on yhtä lukuun ottamatta poistunut kaukalosta ajat sitten.

Tuossa yhdessä pelaajassa on kuitenkin jotakin erilaista. Lähempi tarkastelu paljastaa, että kyseessä ei olekaan poika, vaan aikuinen nainen, joka jatkaa omatoimisista harjoitteluaan vielä pitkään muiden poistuttua.

- Eiköhän lähdetä kotiin, vahtimestari huikkaa naiselle.

- Lähdetään vaan, nainen vastaa hieman nolostuneena takaisin.

- Eihän tässä mitään hätää ole, tullaan sitten huomenna taas uudestaan, vahtimestari sanoo ja vinkkaa silmää.

Nainen hymyilee vienosti ja poistuu hallin valojen sammuessa pukukopin suojaan.

Hän ei ole kuka tahansa kiekkoharrastaja, vaan Suomen kaikkien aikojen menestynein naisjääkiekkoilija Riikka Välilä (o.s. Nieminen), joka palaa jääkiekkokaukaloihin tulevalla kaudella SM-sarjajoukkue JYPin riveissä.

Välilän edellistä ottelusta on vierähtänyt jo vuosikymmen, sillä 40-vuotias hyökkääjä lopetti uransa jo vuonna 2003 erinäisten syiden takia.

- Oli loukkaantumisia ja koin toisaalta myös, että nyt haluan perheen ja lapsia, jos se on mahdollista. Tuntui, että nyt on aika siirtyä muihin ympyröihin. Ja myös työelämässä olin aloittanut normaalityöt, Välilä kertaa kymmenen vuoden takaista lopettamispäätöstään.

Joukkueenjohtajan toimista sysäys paluulle

Lopettamisensa jälkeen jyväskyläläinen perustikin miehensä kanssa perheen ja työskenteli Ruotsissa. Veri alkoi kuitenkin vetää takaisin jäälle, mutta Välilä taisteli pitkään paluuajatuksia vastaan.

- Jääkiekkoon kunnolla palaamisen yhtälö tuntui vähän vaikealta. En sen takia aiemmin lähtenyt tähän, vaan siirsin ajatuksen taka-alalle ja mietin, että silloin joskus on ehtinyt pelata ihan tarpeeksi, Välilä sanoo.

Se oli sellainen herätys, että tämä voisi onnistua.

- Olenhan minä täällä kokeillut salibandypuulaakeja ja tällaisia, mutta se tuntui siltä, että minun täytyy olla mukana täysillä ja treenata kunnolla. Jos menen vain puolittain, niin siitä ei tule kuin paha mieli, hän jatkaa.

Välilä toki viihtyi jääkiekkokaukalossa myös lopettamisensa jälkeen varsin aktiivisesti, vaikkei hän olekaan harjoitellut tavoitteellisesti. Viimeinen sysäys paluuajatuksen toteuttamiseksi tuli viime vuonna, kun hän toimi naismaajoukkueen joukkueenjohtajana.

- Olin silloin paljon poissa kotoa ja töistä, kolmen lapsen äiti kertoo.

- Näin siinä, että sekä perhe että työ pyörivät niissä paikoissa, vaikka minä en ihan koko aikaa olisikaan paikalla. Se oli sellainen herätys, että tämä voisi onnistua.

Tavoitteena Sotshi

Paluuajankohta ei ajoittunut täysin sattumalta olympiavuoteen, vaikka Välilän omien sanojen mukaan Sotshin olympialaiset eivät olekaan ainoa tavoite. Lähinnä konkaria mietityttää kymmenen vuoden tauko.

- Nyt on tuntunut tosi hyvälle, mutta on hirveän vaikeata ajatella, mitä se peleissä tulee olemaan. Ensimmäisten SM-sarjapelien jälkeen näkee pitkälti, mikä tulee olemaan homman nimi ajatellen sekä seurajoukkuetta että maajoukkuetta, Välilä miettii.

- Kaikkeni olen kuitenkin sen eteen tehnyt, että olen parhaassa mahdollisessa kunnossa. Jos pärjään SM-sarjan peleissä ja olen maajoukkuekunnossa, niin Sotshi on ehdottomasti tavoitteena.

Nyt on tuntunut tosi hyvälle, mutta on hirveän vaikeata ajatella, mitä se peleissä tulee olemaan.

Tähän mennessä kaikki on ainakin mennyt suunnitelmien mukaan – niin jäällä kuin sen ulkopuolella.

- Fysiikka on erittäin positiivisesti yllättänyt. Jäälle kun menee, niin on kiva huomata, että joka harjoituskerran jälkeen on tuntunut aina paremmalle.

- Lisäksi hirveän hyvin ovat kaikki ihmiset olleet auttamassa työ- ja perhekuvioissa ja tietysti myös JYPissä. Annetaan tällainen mahdollisuus, että vaikka en pääse olemaan kaikissa harjoituksissa ja peleissä mukana, niin kuitenkin otetaan porukkaan mukaan.

Lapset ihmettelevät Teemu Selänteen intohimoa

Paluu jääkiekkoilijaksi aiheuttaa toki paljon järjestelyjä, etenkin kun Välilä asuu Ruotsissa ja pelaa SM-sarjaa JYPissä. Avuliaat isovanhemmat ja ymmärtävä työnantaja ovat kuitenkin mahdollistaneet kuvion, jossa Välilä viettää kaksi tai kolme viikkoa kerrallaan Jyväskylässä.

- Näen sen tärkeänä, että olen joukkueen kanssa ja harjoittelen heidän kanssaan. Ihan pelkästään pelien pelaaminen ei olisi niin hyvä vaihtoehto, Välilä pohtii.

Hyvistä järjestelyistä huolimatta paluuprojekti vaikuttaa kuitenkin varsin työteliäältä. Pelaajan puheista paistaa kuitenkin läpi aito intohimo pelaamista kohtaan, joten ei yllätä, että kyseessä ei ole vain yhden talven projekti.

He ihmettelevät, että Teemu on 43-vuotias ja vielä sille on kaikista kivointa pelata jääkiekkoa. Voin sanoa, että minulla on varmaan samansuuntaisia tuntemuksia.

- Olen todella paljon nauttinut harjoittelusta, sekä voima- ja kestävyysharjoittelusta että varsinkin jääharjoittelusta. Jos kaikki menee hyvin, niin paluu voi olla pidempiaikainenkin, Välilä kertoo.

- Lapseni fanittavat Teemu Selännettä kovasti ja he ihmettelevät, että Teemu on 43-vuotias ja vielä sille on kaikista kivointa pelata jääkiekkoa. Voin sanoa, että minulla on varmaan samansuuntaisia tuntemuksia, hän jatkaa nauraen.

Selänne on Välilää kolme vuotta vanhempi ja puntaroi edelleen uransa jatkoa. Jatkuuko Välilän ura yhtä pitkään?

- Jos nyt vähän lasketaan leikkiä, niin kun olen poikajoukkueiden kanssa ollut jäällä, niin voisin hyvinkin ikäni puolesta olla lähes kaikkien heidän äiti. Monet isäthän haluavat pelata niin kauan, että saavat pelata poikansa kanssa. Mitäs jos minä pelaisin niin pitkään, että saan harjoitella oman poikani kanssa, Välilä kysyy pilke silmäkulmassa.

Tällä hetkellä hänen vanhin poikansa on 10-vuotias, eli noin viiden vuoden päästä hänestä olisi vääntämään tasaväkisesti äitinsä kanssa.

- Ihan rehellisesti sanottuna päivä kerrallaan kuitenkin mennään, Välilä kuitenkin toppuuttelee.

Äänensävyn perusteella vahtimestari saa viiden vuoden kuluttua hätyytellä illan pimeinä tunteina kaukalosta kahta Välilää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat