Hyppää sisältöön

Kaukalopallon uudessa SM-sarjassa lähes puolet joukkueista Oulusta

Kaukalopalloa pelataan pääsarjatasolla jatkossa SM-sarjan alaisuudessa. Oulusta on mukana peräti kuusi joukkuetta.

Kaukalopallon korkein sarjataso on jatkossa SM-sarja. (Arkistokuva) Kuva: Yle

Viidestä joukkueesta viime kaudella muodostunut Kaukalopalloliiga lopettaa toimintansa ja nykyiset joukkueet muodostavat yhdessä ykkösdivisioonasta tulevien joukkueiden kanssa uuden SM-sarjan.

Uudistus lähti liikkeelle jo keväällä, kun Enson Pallo ilmoitti Liiga RY:lle, ettei se pelaa enää tulevalla kaudella liigassa. Tällöin Liiga RY teki päätöksen, ettei se pelaa vain neljällä joukkueella.

- Liittohallitus kävi keskusteluja asiasta ja kokosi kilpailutyöryhmän miettimään vaihtoehtoja, miten pääsarjatasoa pelataan, Kaukalopallo- ja ringetteliiton kilpailupäällikkö Janne Borgström kertoo.

- Työryhmä teki eri esityksiä liittohallitukselle ja hallitus teki päätöksen yhdessä Liiga RY:n kanssa, että hallinnointi siirtyy kokonaan liitolle ja perustetaan tulevalle kaudelle SM-sarja liiton hallinnoimana, hän jatkaa.

Keskusteluja muutaman joukkueen liigan lakkauttamisesta on käyty myös aiempina vuosina, mutta puheet eivät ole koskaan johtaneet mihinkään konkreettiseen.

- Nyt oli oiva hetki pakkotilanteessa tehdä toimenpiteitä, Borgström sanoo.

Muutos aiheutti aluksi kaukalopalloihmisissä ristiriitaisia tunnelmia, mutta kesän myötä ilmapiiri on Borgströmin mukaan muuttunut positiiviseksi.

- Aina on puolesta ja vastaan puhujia. Kevään ja kesän muutosten myötä ilmapiiri on muuttunut ja nyt on selkeä positiivinen signaali joka suunnalta.

- Muutoksia on lähdetty tekemään ja tämä on ulospäinkin kaikille viesti, että kaukalopallo elää vielä hyvissä voimin ja tahdomme pääsarjaa pyörittää.

Pohjoislohko vai Oulun lohko?

SM-sarja pelataan tulevalla kaudella 14 joukkueen voimin kahdessa lohkossa. Etelälohkossa pelaa kuusi joukkuetta ja pohjoislohkossa kahdeksan. Molempien lohkojen neljä parasta etenee helmikuussa alkaviin pudotuspeleihin.

- Aluksi oli tavoitteena, että pelataan kolmessa alkulohkossa. Kartoitusten jälkeen ihan eteläisimmän – Helsinki, Lohja, Hyvinkää – seudun joukkueista niin moni jäi pois resurssipulan takia, että päädyimme kahteen alkulohkoon, Borgström kertoo.

Sarjan erikoisuus on, että lähes puolet joukkueista on Oulusta, kun pohjoislohkon kahdeksasta joukkueesta kuusi on suurkaupungista. Borgström ei näe tätä ongelmana.

- Ykkösdivisioona pyöri viime vuonna Oulun alueella ja totta kai tarjosimme heillekin tätä mahdollisuutta. Keskustelimme kenellä on resurssien puolesta mahdollisuuksia lähteä SM-sarjaan, ja tarjosimme paikkaa näille kuudelle, ketkä olivat valmiita lähtemään, kilpailupäällikkö sanoo.

Oulussa on tehty hyvää työtä kautta aikojen ja siellä on ollut paljon kaukalopallojoukkueita pääsarjatasolla.

Janne Borgström

- Oulu on tietysti myös alueena iso, kun pieniä kuntia on yhdistynyt siihen. Se vähän vääristää tätä lukemaa, hän jatkaa.

Onko Oulu siis jatkossa Suomen kaukalopallopääkaupunki?

- Jos tällaista nimitystä haluaa käyttää, niin Oulussa on tehty hyvää työtä kautta aikojen ja siellä on ollut paljon kaukalopallojoukkueita pääsarjatasolla, Borgström naurahtaa.