Näkökulma: Vastakkainasettelun tabu

Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon finaalisarjassa on tarjolla huikea vastakkainasettelu, joka ei tunnu kuitenkaan tunnu kelpaavan kummallekaan kilpaurheilujoukkueelle.

urheilu
Sotkamon Jymy juhlii vuoden 2011 mestaruuttaan.
Räiskyvätkö tunteet pojasta taistellessa?Heikki Rönty / Yle

Miesten Superpesiksen finaalit käynnistyvät sunnuntaina, kun rakkaat kilpakumppanit Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto iskevät yhteen. Asetelma on pesisväelle odotettu, mutta herkullinen.

Vastakkain ovat kaksi viime vuosien mahtiseuraa, jotka ovat tahkonneet kiihkeitä otteluita monen monta kertaa. Vastakkain ovat myös kaksi erilaista koulukuntaa. Jos vertaisi finaalisarjaa elokuvahahmoihin, olisi Jymy Rockysta tuttu Ivan Drago, kun Vedosta puolestaan löytyy paljon samaa Clubber Langin kanssa.

Jos vertaisi finaalisarjaa elokuvahahmoihin, olisi Jymy Rockysta tuttu Ivan Drago, kun Vedosta puolestaan löytyy paljon samaa Clubber Langin kanssa.

Jymyn pelitapa on hyvin organisoitu ja konemainen. Joukkue on myös hyvin systemaattinen ja urheilullinen kentällä sekä sen ulkopuolella.

Veto sen sijaan on oma huliviliporukkansa, jonka pelisysteemi toimii parhaiten joukkueen päästessä tietynlaiseen flow-tilaan, jossa se paiskoo läpilyöntejä sieltä täältä. Kentän ulkopuolella Veto liikkuu puvuntakkien sijaan farkuissa, ja ottaa elämän muutenkin hieman virkaveljiään rennommin.

Kun vielä lisätään vastakkainasetteluun pohjalaisuus ja kainuulaisuus, on kyseessä lähes täydellinen kaksinkamppailu, jonka monen lajin edustajat ottaisivat kiljuen omaan sarjaansa. Jostain syystä kumpikaan joukkue ei kuitenkaan ole halukas puhumaan vastakkainasettelusta tai henkisestä sodankäynnistä.

Silmät kiiluen kerrotaan miten finaalisarja ratkaistaan pelaamalla eikä suuta soittamalla. No, sitä ei epäile kukaan, mutta eikö urheilussa ole pohjimmiltaan kyse juuri vastakkainasettelusta? Minun pitää olla parempi kuin tuon. Ja eikö kahden huippujoukkueen kohdatessa juuri henkinen puoli nouse avainasemaan?

Toisaalta on hauskaa, että kaikenlaisista henkisen sodankäynnin vähättelyistä huolimatta molemmista leireistä lentelee kuitenkin tikareita toisen suuntaan. Teemu Isoketo kertoi finaali-infossa, että Toni Kohonen on hidastunut. Jymyn joukkueen ulkopuoliset taustajoukot puolestaan aloittivat oman propagandansa jo puolivälieräsarjojen aikana, kun Vedosta kerrottiin eri yhteyksissä mitä erilaisimpia tarinoita.

Tai ehkä Suomen parhaat pesäpalloilijat ovat yksinkertaisesti tylsiä ja konemaisia suorittajia.

Miksei siis vain voida myöntää sitä, että jännitettä on ja toisen joukkueen rökittäminen tuntuu hyvältä? Ehkä joukkueen sisäinen kuri pitää suut supussa tai ehkä kumpikin osapuoli haluaa odottaa avausottelun, jotta tuntuma ottelusarjaan syntyy. Tai ehkä Suomen parhaat pesäpalloilijat ovat yksinkertaisesti tylsiä ja konemaisia suorittajia.

Niin tai näin, toivottavasti sunnuntaina kentällä kuitenkin taistellaan pelisuoritusten lisäksi myös henkisesti. Toivottavasti suut käyvät molemmin puolin ja pelissä on tunnetta hyvien tapojen sallimissa määrissä.

Mieluummin jopa vähän yli kuin ali, koska silloin pelistä nauttisivat kaikki. Ainakin, jos tuomareita ei lasketa mukaan.

Yle Puhe lähettää ottelun suorana taajuuksillaan kello 16 alkaen. Pertti Tapola vastaa selostuksesta yhdessä asiantuntija Sami Partasen kanssa ja Laura Arffman haastattelee. Lisäksi ottelua seurataan livenä Yle Urheilun verkkosivuilla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat