Suora

  • Urheiluruutu

Turkille takaisku Sloveniassa – aloittavan takamiehen kisat ohi

Turkin koripallomaajoukkue sai myöhään maanantai-iltana jobinpostia, kun sen aloitusviisikon takamies loukkaantui.

urheilu
Ömer Onan (oik.).
Ömer Onan (oik.).David Ebener / EPA

Suomi kohtaa koripallon EM-kisojen avausottelussaan keskiviikkona mitalisuosikkeihin kuuluvan Turkin. Vuonna 2010 vasta USA:lle kotikisojen MM-finaalissa hävinneet ottomaanit ovat kuitenkin pari viime vuotta pelanneet alle oman tasonsa.

Hyviäkin voittoja on toki tullut, ehkä hienoimpana kahden vuoden takaisten EM-kisojen alkulohkovoitto Euroopan koripalloa viime vuodet hallinneesta Espanjasta. Sloveniassa Turkilla on kasassa kova joukkue täynnä Euroliiga- ja NBA-pelaajia.

NBA-joukkueidensa aloitusviisikoihin kuuluvat sentteri Ömer Asik (Houston Rockets) sekä laiturit Hedo Türkoglu (Orlando Magic) ja Ersan Iljasova (Milwaukee Bucks) muodostavat Turkin avausviisikon etukentän. Tässä monipuolisessa kolmikossa on Tuukka Kotilla, Gerald Leellä ja Suomen joukkuepuolustuksella pitelemistä.

Edellinen EM-mitali Turkilla on vuodelta 2001. Jo tuolloin mukana ollut Türkoglu on kaikkien aikojen turkkilaispelaaja. 13 kautta NBA:ssa tahkonnut 34-vuotias on ennätyksellistä kahdeksatta kertaa peräkkäin mukana EM-kisoissa. Helmikuussa NBA langetti Turkin kapteenille 20 ottelun pelikiellon anabolisiin steroideihin luokiteltavan metenolonin käytöstä.

Utah Jazzin sentteri Enes Kanterin poissaolo ei haittaa, sillä Turkin vahvaa korinaluskaartia täydentävät Fenerbahcen Semih Erden, Oguz Savas ja Anadolu Efesin kokenut Kerem Gönlüm. Huikean monipuolinen, Euroliigassa loistanut Emir Preldzic voi tarvittaessa pelata mitä tahansa pelipaikkaa ykkösestä neloseen.

Turkki sai myöhään maanantai-iltana jobinpostia, kun kokenut heittävä takamies Ömer Onan loukkasi Sloveniassa pohkeensa niin pahasti, että kisat jäävät väliin. Hänen paikan aloittavana kakkospaikan pelaajana ottanee Preldzic tai Sinan Güler, sillä Onanin tilalle hälyytetty Birkan Batuk on maajoukkuetasolla vielä kokematon.

Suhteellisen iäkkään Turkin kokoonpanossa takakenttä ei ole etukentän veroinen. Etenkin pelintekijän paikka voi olla joukkueen kompastuskivi. Joukkue sai huokaista helpotuksesta, kun kokenut aloitusviisikon pointti Ender Arslan näyttää toipuneen koko loppukesän sitkeästi vaivanneesta akillesjännevammasta. Häntä tuuraava Dogus Balbay on EM-tasolla vielä untuvikko.

Suomi ja Turkki kohtaavat keskiviikkona klo 15.30. Yle näyttää ottelun suorana lähetyksenä TV:ssä Yle Fem -kanavalla ja Areenassa.

Turkin EM-joukkue (pelipaikka, nimi, pituus, ikä, seura)

PG Ender Arslan, 190 cm, 30 v., Galatasaray
PG Dogus Balbay, 185 cm, 24, Anadolu Efes
SG Sinan Güler, 192 cm, 29, Galatasaray
SG Serhat Cetin, 197 cm, 27, Tofas Bursa
SG Birkan Batuk, 196 cm, 23, Anadolu Efes (korvaa Ömer Onanin)
SF Hidayet ”Hedo” Türkoglu, 208 cm, 34, Orlando Magic (NBA)
F/G Emir Preldzic, 206 cm, 25, Fenerbahce
PF Ersan Iljasova, 208 cm, 26, Milwaukee Bucks (NBA)
PF Kerem Gönlüm, 208 cm, 35, Anadolu Efes
C Ömer Asik, 214 cm, 27, Houston Rockets (NBA)
C Semih Erden, 213 cm, 27, Anadolu Efes
C Oguz Savas, 213 cm, 26, Fenerbahce

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat