Suora

  • Urheiluruutu

Huovinen vs Poikola: Näin kaatuu Turkki ja katsojavinkkejä

Suomi ja Turkki kohtaavat koripallon EM-parketilla keskiviikkona kello 15.30. Ottelu lähetetään suorana Yle Femillä, Yle Areenassa ja Yle Puheessa.

urheilu
Suomen koripallomaajoukkueen Teemu Rannikko heittotilanteessa.
Teemu Rannikko on Suomen joukkueen johtavia pelaajia.Lehtikuva

Suomi kohtaa koripallon EM-kisojen ensimmäisessä pelissä Turkin. Vastus on kova vaikka sen kovuutta ei ole etukäteen haluttu liian paljon korostaa.

Tässä aluksi katsojavinkit iltapäivän peliin. Tarkemmat perustelut vinkkeihin löydät keskustelustamme.

1. Katso kuka Suomen joukkueesta puolustaa Turkin 208 senttistä heittävää takamiestä Hidayet Turkoglua (pelinumero 15) ja miten hänet puolustetaan. Tarkkaile miten häntä puolustetaan, kun hänellä ei ole palloa.

2. Tarkkaile miten Suomi saa puolustuslevypallot Turkin ohi menneistä heitoista.

3. Miten usein Suomi saa hyökkäyksen, jossa ratkaisu tulee alle kymmenessä sekunnissa hyökkäyksen alkamisesta.

4. Kuinka aggressiivisesti Suomen pelinjohtaja Petteri Koposta (11) puolustetaan. Kuinka paljon hän joutuu tekemään työtä pallottomana pallon saadakseen..

Huovinen: Joukkueessa riittää pituutta. Miten pärjäät levypallopelissä, kun on vastassa NBA:ssa hurjan kauden pelannut 212 cm pitkä Ömer Asik (14). Pelaajan viime kauden levyrikeskiarvo oli 11,6 ja 1,1 heiton torjuntaa ottelua kohden. Muista senttereistä Semir Enden (9) on myös 212 cm ja Oguz Savas (11) 211 cm. Iso laiturit 209cm ja 208 cm pitkiä jne.

Poikola: Tämä on ottelun avainkysymys. Levypallopeli tulee olemaan vaikeaa, pirun vaikeaa. Jos Suomi pärjää levypalloissa kohtuullisesti, joukkue voi voittaa.

Suomi ei saa joutua puolustuksessa tilanteeseen, jossa se joutuu rotaatioon eli vaihtamaan liikaa puolustettaviaan. Tällöin saattaa tulla tilanne, jossa Suomen pienempi pelaaja joutuu pitämään liian isoa vastustajaa. Silloin levypallotilanne hävitään. Jos puolustus pysyy selkeissä 1-1 tilanteissa ilman rotaatiota, sulkeminen on helpompaa ja levypallot mahdollisia.

Huovinen: Jos et pärjää levypallopelissä, et saa nopeita vastahyökkäyksiä. Onko varsinkin puolustuslevypallopeli koko pelin ydin?

Poikola: Kyllä. Suomi ei voita ottelua, jos se ei saa riittävää määrää nopeita tai puolinopeita hyökkäyksiä. Ja se ei saa näitä hyökkäyksiä, jos se ei saa edes kohtuullista määrää puolustuslevyreitä.

Huovinen: Miten puolustat 208 senttistä Ersan Ilyasovaa (8), joka heitti viime kaudella NBA:ssa kolmoset 44 prosenttisesti sisään? Hänhän heittää puolustajan häirinnästä huolimatta.

Poikola: Ei Suomi kaadu Turkin kaukoheittoihin, jos heittoja saadaan vaan häirittyä. Pitää laittaa kättä vastaan. Sellaisten heittojen kanssa pystytään elämää. Mutta jos Turkki saa hyviä syöttöjä sisään korin alle tai pystyy rollaamaan sinne, niin silloin Suomi on lirissä.

Huovinen: Miten puolustat 208 senttistä heittävää takamiestä. Tarkoitan tällä Hidayet Turkoglua (15). Eikös se mene tarvittaessa korin alle kyttäämään syöttöjä, jos puolustaja on riittävät lyhyt. Ja tekee sitten läheltä helposti korin lyhyempää puolustajaa vastaan?

Poikola: Ratkaisevaa on se millaisiin paikkoihin Turkoglu saa syötön. Turkilla on ainakin pari kuviota, joissa ne pelaa Turkoglun korin alle. Jos hän saa pallon siellä hyvään asemaan, ei niitä puolusta mitenkään.

Jos Turkoglun saa ajettua tilanteeseen, jossa hän saa pallon lähelle päätyrajaa, ollaan hänen puolustamisessaan onnistuttu. Tai jos Turkoglu joutuu pomputtamaan palloa. Olennaista tässä on Turkoglun puolustaminen silloin, kun hänellä ei ole palloa. Siinä on Suomen mahdollisuus.

Huovinen: Kenet laittasit pitämään Turkoglua? Sasu Salin (9) on huikea pallottoman miehen puolustaja mutta onko hän 191 senttisenä liian lyhyt?

Poikola: Voisi olla hyvä, harkitsisin häntä. Tai sitten Shawn Huff. Sitten kun Turkoglu saa pallon, hänet tuplataan. Turkoglussa on olennaista korinaluspelin puolustamisen lisäksi se, mistä kohtaa hän ottaa ne heitot ja mistä rytmistä. Voi ottaa niitä 4-5 metrin päästä kuljetuksesta tai kolmosia, jos häntä saadaan häirittyä niin, että heitot eivät lähde rytmistä.

Huovinen: On puhuttu siitä, että Turkin heikoin lenkki on takamiespeli, mutta onko todella niin? Ender Arslan (13) on varma, kokenut takamies. Dogus Balbay (4) on toki vielä hieman kokematon. Miten tähän ennakkoon heikoimpaan kohtaan isketään?

Poikola: Kaikki on suhteellista. Puhutaan äärettömän kovista pelaajista eurotasolla. Takamiehiin pitää laittaa niin paljon painetta, että he eivät pysty syöttämään palloa. Se tuo ehkä ratkaisevat puoli sekuntia apua muuhun - erityisesti isojen - puolustamiseen.

Suomen on painostettava takamiehiä ja yritettävä ohjata korin alle tulevat syötöt lähelle päätyrajaa tai mahdollisimman kauas kolmen sekunnin alueesta. Laitaan tulevat syötöt pitää ohjata taas mahdollisimman kauas kolmen pisteen rajasta. Silloin joukkuepuolustuksella pystytään kompensoimaan puuttuvat sentit pituudessa.

Huovinen: Ja Suomi prässää ylhäältä?

Poikola: Ehdottomasti. Tähän Suomi pyrkii, se on yksi matsin ratkaisukohdista.

Käytetään pallollisen prässiä, jossa myös pallottomat ovat aktiivisia pallon suuntaan. Ja on muistettava: mitä parempia hyökkäyksiä Suomella on, sitä paremmin se saa organisoitua myös prässin.

Huovinen: Turkin joukkue on pitkä mutta onko se hidas?

Poikola: Valitettavasti ei. Isot pelaajat ovat suhteellisen hyviä urheilijoita. Heidät voi kuitenkin saada näyttämään hitailta, jos pystyy pakottamaan heidät pois kolmen sekunnin alueelta ja vielä myöhässä. Jokainen puolustaja näyttää hitaalta, jos lähestyy myöhässä hyökkääjää.

Huovinen: Onko Petteri Koposella tai Teemu Rannikolla mahdollisuus korintekoon ajamalla? Heidän puolustajansa ovat kuitenkin isompia ja varmasti hitaampia. Toisaalta korin alla on iso pelaaja maalivahtina torjumassa myös ajoja.

Poikola: Ajot onnistuvat, jos Suomi onnistuu liikuttamaan palloa riittävän hyvin.

Huovinen: Ajoja ei tehdä palloscreeneistä?

Poikola: Ei tehdä, koska Turkki iso pelaaja on kolme sekunnin alueella. Tai jos tehdään, tehdään hyvän pallon liikkeen jälkeen.

Pieti Poikola
Timo Huovinen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat