MM-mitalisti Symmonds: Ystäväni halusivat, että minut pidätetään

Yhdysvaltalainen otti kantaa homojen oikeuksien puolesta Moskovan MM-kisoissa. Pidätys olisi tuonut asialle entistä enemmän huomiota.

urheilu
Nick Symmonds pitelee Yhdysvaltain lippua kilpailun jälkeen.
EPA / Ennio Leanza

BRYSSEL Amerikkalainen Nick Symmonds sai yleisurheilun Moskovan MM-kisoissa aikaan suuren kohun omistettuaan 800 metrin hopeansa homoystävilleen.

Symmonds kisaa perjantaina Timanttiliigan päätöskilpailussa Belgian Brysselissä. Yhdysvaltalainen kertoo, että hänen ystävänsä pettyivät, ettei Symmondsia pidätetty puheidensa takia.

- Minulta kysyttiin ennen Moskovaa, aionko puhua seksuaalivähemmistojen puolesta Moskovassa. Sanoin, että olen menossa sinne tekemään vain työni, voittamaan mitalia Yhdysvalloille, enkä aio huolehtia koko asiasta.

- Sain mitalini, joten ajattelin, että nyt on aika puhua politiikasta. Omistin mitalin homoystävilleni, mutta en koskaan ajattelut, että siitä tulisi niin iso kohu, Symmonds kertoi Yle Urheilulle.

- Ystäväni kotona sanoivat, etten mennyt tarpeeksi pitkälle. Jos minut olisi pidätetty, olisin saanut paljon enemmän huomiota. He ovat oikeassa. Jos olisin ollut pidätettynä ja Yhdysvaltain suurlähetysto olisi kutsuttu apuun, olisin saanut maailmanlaajuista huomiota.

Rajat testataan Sotshissa

Naisten seipään MM-kultaa ponnistanut Venäjän Jelena Isinbajeva puolestaan kuohutti tunteita, kun hänen puheensa voiton jälkeen tulkittiin homovastaisiksi.

Symmonds ei usko, kommentit ymmärrettiin väärin Isinbajevan englannin kielen puutteiden vuoksi. Juoksija sanoo olleensa sokissa Isinbajevan puheista.

- Olin todella yllättynyt, koska uskon, että homot ovat syntyneet homoiksi ja hän sanoi, että homot eivät ole normaaleja. Se oli todella epäkunnioittavaa minun mielestäni.

Osa homopropagandan vastaisen lain vastustajista haluaisi boikotoida olympiakisoja. Symmonds ei pidä tätä hyvänä ajatuksena.

Hän uskoo, että urheilijat tulevat testaamaan lakien rajoja Sotshin talviolympialaisissa.

- En missään tapauksessa usko, että boikotti on hyvä asia olympialaisille, koska tiedän, kuinka kovaa urheilijat ovat harjoitelleet. Me kokeilimme Venäjän lakeja vähän jo Moskovassa, mutta Sotshiin menevät urheilijat tulevat todella testaamaan ne.

- He ovat vähän villimpia ja tykkäävät koetella rajoja. Tulen katsomaan olympialaisia innoissani, en vain urheilun kannalta, mutta myös poliittisen sirkuksen takia.

Suomeen kisamaan?

Symmonds haluaisi tulla Suomeen kilpailemaan ensi vuonna, kun amerikkalaisilla ei ole arvokilpailuja. Timanttiliigaan hän ei aio panostaa, koska pitää systeemiä vitsinä.

- Ensi vuonna eurooppalaisille on EM-kisat, joillekin Kansanyhteisön kisat, joten minulle ensi vuosi tulee olemaan erilainen. Juoksen 1 500 metriä Yhdysvaltain mestaruuskisoissa kokeillakseni jotain erilaista ja haluan kisata paikoissa, joissa en ole koskaan ollut. En ole koskaan ollut Suomessa, olisi mahtavaa tulla Suomeen kisaamaan, jos se sopii ohjelmaani.

- Olen kuullut, että se on kaunis paikka. Luuletko, että saisin kutsun?

- Timanttiliiga ei tule olemaan iso osa ensi kauttani. Jarjestelmä, jossa ainoastaan yksi urheilija kauden lopussa saa ison summan rahaa, on minun mielestäni vitsi. En suostu matkustamaan ympäri maailmaa jahtaamassa pisteitä.

Annimari Korte

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat